Φεστιβάλ / Βραβεία

To 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύει (τελικά) Βούλγαρη, Παπαστάθη, Ζουμπουλάκη, Συνοδινού

στα 10

Με επίσημη ανακοίνωση του, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τελικά τη βράβευση των Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Βούλας Ζουμπουλάκη και Αννας Συνοδινού στην 55η διοργάνωσή του.

To 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βραβεύει (τελικά) Βούλγαρη, Παπαστάθη, Ζουμπουλάκη, Συνοδινού

Ηταν αρχές Ιουλίου όταν πληροφορηθήκαμε μέσα από άρθρο του «Βήματος» - και όχι από κάποια επίσημη πηγή του Φεστιβάλ - πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με πρόεδρο τον Γιάννη Σμαραγδή, είχε αποφασίσει να τιμήσει τον Παντελή Βούλγαρη, τον Λάκη Παπαστάθη, τη Βούλα Ζουμπουλάκη και την Αννα Συνοδινού στο πλαίσιο της 55ης διοργάνωσής του.

(Στο ίδιο άρθρο του «Βήματος» είχε αναφερθεί ότι θα τιμηθεί και ο Χρήστος Κωνσταντακόπουλος της Faliro House, πράγμα που αποσιωπήθηκε γρήγορα τις επόμενες ημέρες)

Είχαμε απορήσει για το πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρωτοβουλία την ίδια στιγμή που το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης βρισκόταν σε μια «αδιευκρίνιστη» κατάσταση, με παραιτημένο τότε τον Διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη. Οι μήνες πέρασαν, η θητεία του Δημήτρη Εϊπίδη ανανεώθηκε, ο Γιάννης Σμαραγδής δεν είναι όμως πια Πρόεδρος του Φεστιβάλ αφού έχει λήξει η θητεία του, αν και όπως δήλωσε ο ίδιος με ανακοίνωσή του συνεχίζει να ασκεί τα καθηκοντά του μέχρι να διοριστεί νέος Πρόεδρος.

Το θέμα με τις βραβεύσεις των τεσσάρων προσώπων του ελληνικού σινεμά ξεχάστηκε μέχρι που ξαναβγήκε στην επιφάνεια, όταν μαθεύτηκε (όχι επίσημα) πως το Φεστιβάλ θα ματαιώσει τη βράβευση λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο Γιάννης Σμαραγδής (σύμφωνα με ρεπορτάζ πάντα του «Βήματος» που λειτουργεί κάπως σαν γραφείο τύπου στην εν λόγω ιστορία) ζήτησε ο ίδιος να καλύψει τα έξοδα των βραβεύσεων, ο Λάκης Παπαστάθης με επιστολή του (πάλι στο «Βήμα») δήλωσε απογοητευμένος από το όλο θέμα και πως δεν θα παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη ακόμη κι αν τελικά βραβευθεί.

Ε, να που τελικά θα βραβευθεί, αφού σήμερα το Φεστιβάλ - και με υπογραμμισμένη την «πρωτοβουλία του Προέδρου του θεσμού Γιάννη Σμαραγδή» - δίνει τέλος στην ιστορία και ανακοινώνει τη επικείμενη βράβευση των Παντελή Βούλγαρη, Λάκη Παπαστάθη, Βούλας Ζουμπουλάκη και Αννας Συνοδινού.

Το να κρίνει κανείς ότι ένα τόσο ήσσονος σημασίας ζήτημα απασχόλησε παραπάνω από τρία λεπτά ένα ολόκληρο Φεστιβάλ, μας ξεπερνάει, όπως επίσης το γεγονός πως οι εν λόγω βραβεύσεις είναι άκαιρες και αυθαίρετες σε μια χρονιά - την 100ή του ελληνικού σινεμά - που δεν θα έπρεπε να βραβευθεί κανείς ώστε να ξεχωρίσει το ίδιο το σινεμά και οι ταινίες και όχι μεμονωμένοι άνθρωποι. Οδηγώντας δυστυχώς σε μια περιπτωσιολογία αποριών του για παράδειγμα πόσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά της Αννας Συνοδινού στο σινεμά (όπου έπαιξε ελάχιστα σε αντίθεση με το θέατρο) από άλλες ηθοποιούς ή γιατί ο Παπαστάθης και όχι π.χ. ο Παναγιωτόπουλος ή ο Πανουσόπουλος ή γιατί η Βούλα Ζουμπουλάκη και όχι π.χ η Μπέτυ Λιβανού; (σ.σ. τα ονόματα διαλέχτηκαν τυχαία...)

Για ακόμη μια φορά το momentum του ελληνικού σινεμά χάνεται μέσα σε παρελθοντολογίες (είμαστε σίγουροι ότι ο ενεργός και μάλιστα ήδη στην κούρσα για το ξενόγλωσσο Οσκαρ Παντελής Βούλγαρης δεν έχει ανάγκη από βραβεύσεις, αλλά μάλλον ετοιμάζει την επόμενη ταινία του ) και τα «χρήματα» που τελικά θα ξοδευτούν για να τιμηθούν οι τέσσερις προσωπικότητες θα μπορούσαν να διατεθούν ώστε να ανεβούν στη Θεσσαλονίκη όσο περισσότεροι από τους Ελληνες δημιουργούς θα συμμετάσχουν στο αφιέρωμα για τα «100 χρόνια ελληνικό σινεμά» ώστε να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να δείξουν στο κοινό ότι βρίσκονται παρόντες και συνεχώς ανήσυχοι για το επόμενο έργο τους.

Και αν υποψιαστούμε ότι θα ζήσουμε τη συνέχεια του σίριαλ αν τελικά ο Λάκης Παπαστάθης θα ανέβει να βραβευθεί ή όχι, τότε δυστυχώς για το Φεστιβάλ θα προτιμήσουμε εκείνη την ώρα να μην χάσουμε κάποια από τις υπέροχες ταινίες που θα παίζει σε μια αίθουσα του λιμανιού...


Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΡΑΒΕΥΕΙ 4 ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Ο ελληνικός κινηματογράφος έχει την τιμητική του φέτος στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη δημιουργία της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας το 1914. Στο πλαίσιο αυτό και με πρωτοβουλία του προέδρου του θεσμού κ. Γιάννη Σμαραγδή, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά και βραβεύει τέσσερις καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει σημαντικό έργο στον χώρο του πολιτισμού.

Τον Παντελή Βούλγαρη, απ’ τους αγαπημένους έλληνες σκηνοθέτες, με πολυάριθμα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τόσο το έργο του όσο και η πολύτιμη προσφορά του ίδιου στον κινηματογράφο έχουν διαχρονική παρουσία στη διοργάνωση. Έχει πραγματοποιηθεί μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Τον Λάκη Παπαστάθη, έναν πολυπράγμονα κινηματογραφιστή με σπουδαίο έργο τόσο στο ντοκιμαντέρ όσο και στη μυθοπλασία, που μέσα απ’ την εκπομπή «Παρασκήνιο» ανέδειξε την καλλιτεχνική ζωή του τόπου, ενώ έδωσε βήμα να ξεχωρίσουν σημαντικοί έλληνες ντοκιμαντερίστες. Ταινίες του έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ το 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αφιέρωμα για την εκπομπή «Παρασκήνιο» και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

Την μεγάλη κυρία του θεάτρου και του κινηματογράφου Βούλα Ζουμπουλάκη, με μακρά θεατρική πορεία, αλλά και κινηματογραφικές εμφανίσεις που αγαπήθηκαν όπως η ερμηνεία της στην «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Την μεγάλη ελληνίδα τραγωδό Άννα Συνοδινού, που έδωσε νέα πνοή σε κλασσικούς θεατρικούς ρόλους, ενώ συνεργάστηκε στον κινηματογράφο με καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Αλέκος Σακελλάριος κ.α.

Να σημειωθεί ότι οι βραβεύσεις θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του 55ου Φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014.

Διαβάστε ακόμη: