Φεστιβάλ / Βραβεία

«Δεν Υπάρχει Κακό»: Η Χρυσή Αρκτος της Berlinale στις Νύχτες Πρεμιέρας

στα 10

Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ που θριάμβευσε στο 70ό Φεστιβάλ Βερολίνου έρχεται στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Flix Team
«Δεν Υπάρχει Κακό»: Η Χρυσή Αρκτος της Berlinale στις Νύχτες Πρεμιέρας

Το 24ωρο ενός μεσήλικα άντρα με την οικογένειά του μέχρι να ξαναπιάσει δουλειά. Η κρίσιμη νύχτα ενός αποφασισμένου στρατιώτη. Η τριήμερη άδεια ενός άλλου για να επισκεφθεί την αρραβωνιστικιά του που έχει γενέθλια. Η εβδομάδα ενός αγρότη/γιατρού της επαρχίας, όταν τον επισκέπτεται η ανηψιά του από τη Γερμανία. Τέσσερις άντρες, τέσσερις ιστορίες χωρισμένες με σαφή κεφάλαια, συνθέτουν την εικόνα της άκαμπτης πολιτικής πραγματικότητας του σύγχρονου Ιράν και κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για το σύστημα.

Αλλωστε, όλες οι ταινίες του Ιρανού Μοχάμαντ Ρασούλοφ αυτό κάνουν πάντα: παρατηρούν και καταγράφουν τα κακώς κείμενα ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Ακόμα και με κίνδυνο τη ζωή του. Μετά την επιστροφή του από τις Κάννες το 2017 - όπου το «Ενας Ακέραιος Ανθρωπος» κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» - η κυβέρνηση του Ιράν τον καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση (για «προπαγάνδα»), κατέσχεσε το διαβατήριό του ώστε να μην μπορεί να βγει από τη χώρα και του απαγόρευσε να ξαναγυρίσει ταινία.

there is no evil

There is no evil 607 2

There is no evil 607 1

Ετσι το «Δεν Υπάρχει Κακό» γυρίστηκε κρυφά, έφτασε στο Βερολίνο και το 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο, έριξε εκ νέου φως στην καταστολή του ιρανικού καθεστώτος απέναντι στην ελεύθερη (καλλιτεχνική και όχι μόνο) έκφραση, οδήγησε το δημιουργό του σε νέα σύλληψη, αλλά την ίδια στιγμή είχε ήδη στείλει ηχηρό το μήνυμα του καλού που τελικά κρύβεται μάλλον εκεί που δεν το περιμένεις.

Η ταινία του Μοχάμαντ Ρασούλοφ θα βγει στις αίθουσες σε διανομή της Ama Films, αλλά η πρεμιέρα της θα γίνει στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που φέτος διεξάγεται - λόγω πανδημίας - σε υβριδική εκδοχή, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Δεν Υπάρχει Κακό»


Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου 2020 στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός1 και Οπερα 1, ενώ, ειδικά για φέτος, προστίθενται προβολές και στα θερινά σινεμά Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Ριβιέρα, Τριανόν και Στέλλα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και στο site του Cinemagazine.