Buzz

Θέλετε να γίνετε «Man of Steel»; Καταταγείτε!

στα 10

Ενα behind the scenes βίντεο από τα γυρίσματα του «Man of Steel» είχε σκοπό να αποκαλύψει την σκληρή σωματική προετοιμασία του πρωταγωνιστή Χένρι Καβίλ για να μεταμορφωθεί σε Superman. Μόνο που όποιος δει το βίντεο μέχρι τέλους θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για στρατιωτική προπαγάνδα.

Θέλετε να γίνετε «Man of Steel»; Καταταγείτε!

Μην σοκάρεστε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αμερικανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει μία ταινία για να «εμπνεύσει» νεαρούς θεατές να καταταγούν. Στη δεκαετία του 80 ήταν διαβόητες οι τακτικές της αμερικανικής αεροπορίας: έστηναν κιόσκια στους κινηματογράφους των μεγάλων εμπορικών κέντρων που πρόβαλαν το «Top Gun» και περίμεναν τους ενθουσιασμένους από την κινηματογραφική πλάνη θεατές στην έξοδο.

Με έναν παρόμοιο τρόπο το βίντεο που κατασκευάστηκε για να παρουσιάσει την προπόνηση του Χένρι Καβίλ από τον στρατιωτικό εκπαιδευτή Μαρκ Τουάιτ ξεκινά με την ομολογία πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη για το πόσο σημαντική ήταν (ψυχικά και σωματικά) η σκληρή προετοιμασία για να καταλάβει κανείς το ρόλο και πόσο σπουδαίος είναι ο Τουάιτ. Μέχρι εκεί καλά...

«Ο Μαρκ είναι ίσως ένας από τους σπουδαιότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει» λέει ο Καβίλ. «Μου άνοιξε τα μάτια για να μπορέσω να δω πέρα από τα όριά μου. Είναι πραγματικά ένας θαυμαστός άνθρωπος. Καταλαβαίνει τι περνάω σωματικά. Καλαβαίνει εμένα ως άνθρωπο - κι αυτό τον κάνει τόσο καταπληκτικό προπονητή...»

Μόνο που όταν έρχεται η σειρά του Τουάιτ να μιλήσει, εκείνος συνδέει τον άθλο της σωματικής άσκησης, την ικανοποίηση του να ελέγχει κανείς και να ξεπερνάει τα όρια που του επιβάλει το σώμα του, ακόμα και την μεγαλειώδη πορεία του Κλαρκ Κεντ για να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον υπερήρωα που κρύβει μέσα του με... όσα κάνει η Εθνική Φρουρά της Αμερικής εκπαιδεύοντας τους νεαρούς φαντάρους.

Ο τελευταίος αυτός παραλληλισμός είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικός αν σκεφτεί κανείς τις ηλικίες που παρακολουθούν τις blockbuster ταινίες και όλα αυτά τα αγόρια που ονειρεύονται να γίνουν ήρωες.

Φυσικά το ίδιο το βίντεο είναι παραγγελία που φέρει ευδιάκριτη κάτω δεξιά την υπογραφή της National Guard εθνοφρουράς, οπότε η προπαγάνδα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρη. Πότε όμως η προπαγάνδα είναι εντελώς ξεκάθαρη;

Δείτε το και διαβάστε τα πάντα για το «Man of Steel» εδώ