Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Οι ένοικοι του «Grand Budapest Hotel» μιλούν για τον μαγικό κόσμο του Γουές Αντερσον

στα 10

Λίγο μετά τη δημοσιογραφική προβολή του «The Grand Budapest Hotel», ο Γουες Αντερσον συνοδευόμενος από σχεδόν ολόκληρο το καστ της νέας του ταινίας μίλησε για το σινεμά, τη ζωή και το στιλ... με απαράμιλλο στιλ!

Berlinale 2014: Οι ένοικοι του «Grand Budapest Hotel» μιλούν για τον μαγικό κόσμο του Γουές Αντερσον

Μπορεί στη συνέντευξή Τύπου του «The Grand Budapest Hotel» να ήταν παρόντες οι Εντουαρντ Νόρτον, Τόνι Ρεβολόρι, Μπιλ Μάρεϊ, Σίρσα Ρόναν, Ρέιφ Φάινς, Τίλντα Σουίντον, Τζεφ Γκόλντμπλουμ και Γουίλεμ Νταφόε, αλλά το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο Γουες Αντερσον που κλήθηκε να απαντήσει για τις επιρροές της νέας του ταινίας, το υπέροχο all-star cast του και να αναμετρηθεί σε ατάκες με τον Μπιλ Μάρεϊ και την Τίλντα Σουίντον...

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Τhe Grand Budapest Hotel» του Γουες Αντερσον

Η ταινία, ένας φόρος τιμής στις κωμωδίες του Ερνστ Λιούμπιτς με λίγο από Τεν - Τεν και αρκετό Ζακ Τατί, κλείνει με την ένδειξη πως βασίστηκε πάνω στα κείμενα του Στέφαν Τσβάιχ, του Βιεννέζου συγγραφέα που ενέπνευσε τον Αντερσον: «Είναι ένας συγγραφέας άγνωστος σχετικά τόσο στην Αμερική όσο και στην Μ. Βρετανία που άρχισε να γίνεται γνωστός την τελευταία δεκαετία. Στην Ευρώπη είναι είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς. Είχα διαβάσει πριν από χρόνια το «Beware of Pity» του 1939 και μετά αναζήτησα και άλλα βιβλία του, την υπέροχη αυτοβιογραφία του με τίτλο "O Κόσμος του Χθες". Ηθελα να κάνω μια ταινία για το παρελθόν και μια ταινία σαν μια παλιά ιστορία. Η ταινία δεν είναι εμπνευσμένη από τα βιβλία του, αλλά είναι μια εκδοχή των ιστοριών του. Αυτό που λέει ο συγγραφέας - Τομ Γουίλκινσον - στην αρχή της ταινίας, ότι όταν ο κόσμος σε γνωρίζει ως συγγραφέα δεν συναντάς του ήρωές σου αλλά έρχονται αυτοί και σε συναντούν ανήκει στον Τσβάιχ.»

Οι επιρροές, όμως του «The Grand Budapest Hotel» δεν σταματούν εκεί, αφού ο Αντερσον εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιήσε το τετράγωνο aspect ratio που χρησιμοποιούσε το Χόλιγουντ στη δεκαετία του '40, ανέφερε τουλάχιστον μια ντουζίνα ταινίες που είδαν μαζί με το καστ του προσπαθώντας να βρουν το ρυθμό της ταινίας. Ανάμεσά τους το «The Mortal Storm» του 1939 του Φρανκ Μπορζάγκι με τον Τζέιμς Στίουαρτ και τον Φρανκ Μόργκαν, το σινεμά του Ερνστ Λιούμπιτς (το «To Be or Not to Be») από το εμπνεύστηκε και τον τίτλο της ταινίας ως αναφορά στο «The Shop Around the Corner» του 1940 που εκτυλίσσεται στη Βουδαπέστη (ενώ είναι γυρισμένο σε ένα αμερικάνικο στούντιο), το «Grand Hotel» του Εντμουντ Γκούλντινγκ, το «Love me Tonight» του Ρόμπερτ Μαμούλιαν, τη «Σιωπή» του Μπέργκμαν (που κατά τον Αντερσον εκτυλίσσεται και αυτό σε μια δική του χώρα και έχει σκηνές σε τρένα και ξενοδοχεία) και φυσικά τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ του οποίου παραμένει ένας μεγάλος θαυμαστής: «Υπάρχουν πράγματα που κλέβω από τις ταινίες και τους σκηνοθέτες που αγαπάω και άλλα που δεν προσπαθώ καν να τα κλέψω γιατί βρίσκονται μέσα μου. Ο Κιούμπρικ ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο δούλευε. Και όχι μόνο σε σχέση με αυτό που βλέπει κανείς στις ταινίες του, αλλά και με το σύστημα εργασίας που ανέπτυξε μέσα στα χρόνια. Είναι ένα πρότυπο για μένα.»

2

Ενας ένας οι ηθοποιοί του «The Grand Budapest Hotel» μίλησαν ελάχιστα και μόνο για να αποθεώσουν τον σκηνοθέτη τους.

Ο Ρέιφ Φάινς δήλωσε πως δέχτηκε να παίξει στην ταινία γιατί το σενάριο που του έστειλε ο Αντερσον «ήταν κάτι που δεν είχα ξαναδιαβάσει ποτέ στη ζωή μου. Με ρώτησε ποιον ρόλο θέλω να παίξω και φυσικά του είπα αυτόν του Γκουστάβ.» - Λίγο μετά ο Αντερσον θα αποκάλυπτε πως ο μοναδικός τρόπος για να κάνεις έναν ηθοποιό να μην δεχθεί ένα ρόλο είναι να του τον δώσεις από την αρχή λέγοντας πως ο Γκουστάβ είχε γραφτεί πάνω στον Ρέιφ Φάινς.

Η Σίρσα Ρόναν νόμιζε πως όταν της προτάθηκε ο ρόλος ήταν ένα αστείο από κάποιον που έκανε πως ήταν ο Γουες Αντερσον, ο Εντουαρντ Νόρτον (που στην ταινία παίζει τον αστυνομικό και στο «Moonrise Kindgom» έπαιζε έναν πρόσκοπο) δήλωσε πως «ο Γουες Αντερσον θέλει τους άντρες με στολές, οπότε και εγώ δεν του χαλάω το χατήρι». Η Τίλντα Σουίντον ξεκαθάρισε πως το «μέγεθος δεν μετράει», ενθουσιασμένη για τους μικρούς χαρκατηριστικούς ρόλους που της δίνει ο Αντερσον. Και ο πρωτοεμφανιζόμενος (αποκάλυψη!) Τόνι Ρεβολόρι ήταν πρακτικά αδύνατον να κρύψει τη χαρά του για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε μια ταινία του Γουες Αντερσον.

2

Αν κάποιος πήγε να κλέψει την παράσταση από τον Αντερσον, αυτός ήταν μόνο ο Μπιλ Μάρεϊ που πήρε μόνος του το λόγο όταν ο Γουες Αντερσον ρωτήθηκε πως πείθει τους ηθοποιούς του να πρωταγωνιστήσουν σε κάθε νέα του ταινία: «Μας βάζει και δουλεύουμε σα σκυλιά με πολύ χαμηλή αμοιβή», είπε αστειευόμενος, ενώ όταν ρωτήθηκε ο ίδιος αν νιώθει πατρικά απέναντι στον Αντερσον μετά από τόσες συνεργασίες, είπε πως ο Αντερσον είναι σίγουρα το πιο ήσυχο από τα παιδιά του.

Οταν ο Αντερσον ρωτήθηκε αν πιστεύει πως το στιλ του «καπελώνει» την ουσία της ταινίας, έδειξε απλά δεξιά και αριστέρα του, λέγοντας πως «οταν έχεις αυτούς τους ηθοποιούς, δεν μπορείς να αστοχήσεις...».

2

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για το «The Grand Budapest Hotel» του Γουες Αντερσον

Μαθαίνετε τα πάντα για την Berlinale 2014, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς