Buzz

Blast from the past: Δείτε την Ελεν Μίρεν να απαντά σε σεξιστική συνέντευξη (1975)

στα 10

Ας ξαναδούμε το βίντεο από μία συνέντευξη που έδωσε η Ελεν Μίρεν το 1975 στην βρετανική τηλεόραση για να καταλάβουμε τι σημαίνει σεξισμός, αν έχουμε κάνει βήματα μπροστά και πόσο χρειάζεται ακόμα να να είμαστε σε εγρήγορση.

Blast from the past: Δείτε την Ελεν Μίρεν να απαντά σε σεξιστική συνέντευξη (1975)

Η Ελεν Μίρεν σήμερα είναι 71 ετών. Αναγνωρισμένη ως Dame, 4 φορές υποψήφια για Οσκαρ και κάτοχος ενός, στιβαρή θεατρική πρωταγωνίστρια, ένα πολύτιμο κομμάτι του βρετανικού πολιτισμού. Η Ελεν Μίρεν σήμερα είναι Βασίλισσα - και αυτό εδώ είναι μόνο μια αποστομωτική απόδειξη.

Ομως καλό θα είναι, να κοιτάξουμε πίσω. Οχι τόσο για την παρελθοντική ιστορική μνήμη, αλλά για τη σύγκριση και το «τσεκάρισμα» με τη σύγχρονη συλλογική μας συνείδηση. Μόνο πατώντας το play στο παρακάτω βίντεο, θα μας έκανε καλό. Σε όλους μας.

Γιατί όταν η Μίρεν ήταν 30 χρονών, κι έχτιζε ακόμα την καριέρα της στο θέατρο (μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου) και τον κινηματογράφο (με το αναμφισβήτητο ταλέντο της να διαφαίνεται σε ό,τι κάνει), είχε ταυτόχρονα χαρακτηριστεί από κριτικούς και media της εποχής ως σύμβολο του σεξ. Η εμφάνισή της, το σώμα της, η επιλογή της να κάνει γυμνό ή όχι, ερχόταν σε σύγκρουση με τα ήθη της εποχής - τα βαθύτερα ταμπού μας, τη μαζική κοινωνική μας αντίληψη.

«Οταν μεγάλωνα θα σε θεωρούσαν τσούλα ακόμη κι αν φαινόταν λίγη από την τιράντα του σουτιέν σου στον ώμο σου. Οι γυναίκες έπρεπε να συμμορφώνονται στους αποδεκτούς κανόνες ηθικής, ελέγχονταν μέσω μιας διαδικασίας που τις ντρόπιαζε» είπε πρόσφατα η ίδια σε μία συνέντευξη που υποστήριξε τις σέξι γυναίκες της βιομηχανίας. «Δεν είμαι καθόλου σύμφωνη με τις Καρντάσιαν. Δε θεωρώ ότι κάνουν κάτι με το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε. Βαριέμαι. Ομως, πολύ χαίρομαι που πλέον οι γυναίκες έχουν κώλους. Ζήτω οι γυναίκες που τους ανήκει ο κώλος τους».

Διαβάστε ακόμα: H Ελεν Μίρεν είναι περήφανη για τις «ξεδιάντροπες γυναίκες» που αλλάζουν τα δεδομένα

HELEN MIRREN 1975 607

Μεγάλη συζήτηση. Το σκεπτικό για το πόσο μία σέξι γυναίκα συνεχίζει να προβάλει το γυμνό σώμα της ως εργαλείο για να χτίσει την αυτοκρατορία της (ενισχύοντας δηλαδή τις αντρικές φαντασιώσεις) δεν είναι σίγουρο ότι είναι και το ισχυρότερο μέσο έκφρασης γυναικείας απαλευθέρωσης (ή ένας ειρωνικός φαύλος κύκλος). Ομως, το να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι έχουμε δικαίωμα να την κρίνουμε, να στεκόμαστε απέναντι στο γυναικείο σώμα και στην αυτοδιάθεσή του με «αποψάρα» είναι πάντα μία χρήσιμη συζήτηση. Γιατί αυτή η κριτική διάθεση (απέναντι σε κάθε εξώφυλλο της Καρντάσιαν ή full frontal της Ιζαμπέλ Ιπερ δεν έχει σημασία) ξεπροβάλει από μέσα μας αυτόματα, αφιλτράριστα, ασυνείδητα, ως κάτι το «φυσιολογικό». Με τον ίδιο τρόπο που, ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα, μία φίλη σου θα σου ψιθυρίσει συνωμοτικά «φτιάξε την τιράντα του σουτιέν σου». Ή, αν θέλετε (δεν το θεωρώ καθόλου ασύνδετο), ακόμα και σήμερα μετά από όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, το θέμα του Ισλάμ και της αφομίωσής του στη σύγχρονη Δύση δεν είναι η παιδεία, η φτώχια, η γκετοποίηση, αλλά (το αν αποδεχόμαστε ΕΜΕΙΣ ή όχι) το «μπουρκίνι». Και πάλι κάτι που φορά μια γυναίκα και πάλι από θέση εξουσίας - όχι ενσυναίσθησης.

Είπαμε: μεγάλη συζήτηση. Ομως πατήστε το play. Σταθείτε για λίγο σιωπηλοί μπροστά στην εικόνα - τη γλώσσα του σώματος, τα βλέμματα, την απορία του δημοσιογράφου (πρόκειται για τον Μάικλ Πάρκινσον) μπροστά στην αγανάκτιση της Μίρεν, τις εκφράσεις που θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί («εργαλείο»). Τις ερωτήσεις που πιστεύει ως «φυσιολογικές». Παρακολουθήστε πόσο επώδυνα (θα έπρεπε να ήταν φριχτό) η Μίρεν τον βάζει σιγά σιγά στη θέση του (όχι ότι εκείνος το κατάλαβε, αλλά πόσο υπέροχο που χαρακτηρίζει τις ερωτήσεις του «βαρετές») αναγκάζοντάς τον να εξηγήσει ξεκάθαρα τι εννοεί.

Σήμερα μπορεί να μας φαίνεται ανεπίτρεπτο το θέαμα, όμως πόσο μπροστά έχουμε προχωρήσει στ' αλήθεια; Πόσες ανάλογες με τις σημερινές μας αντοχές ερωτήσεις αναγκάζονται να απαντήσουν οι σύγχρονες πρωταγωνίστριες; Αυτός θα ήταν ο σημερινός ωφέλιμος διάλογος. Οχι για το γυναικείο κίνημα. Αλλά για την κοινή ανθρώπινή μας κατανόηση.

Γιατί, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν υπάρχει κανείς - άντρας, γυναίκα- που να προσυπογράφει αυτή τη συνέντευξη του 1975.

Διαβάστε ακόμη: Ο Μαρκ Ράφαλο απαντά στους σεξιστές: «Κiss my ass, you ignorant little jerks!»

Δείτε ένα μικρό δείγμα εδώ:


Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:



Διαβάστε ακόμα: