Industry

Ούτε καν ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν μπορεί να συμφιλιώσει το Netflix με την αίθουσα

στα 10

Η απόφαση είναι οριστική, το Netflix θα προβάλει το «The Irishman» πριμοδοτώντας την πλατφόρμα του, διεκδικώντας και τα Οσκαρ της χρονιάς.

Ούτε καν ο Μάρτιν Σκορσέζε δεν μπορεί να συμφιλιώσει το Netflix με την αίθουσα

Η συζήτηση ξεκίνησε ήδη από τα περσινά βραβεία Οσκαρ. Το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν ήταν μεγάλος νικητής στην απονομή των βραβείων, παρότι η ταινία του προβλήθηκε σε επιλεγμένες, μόνο, αίθουσες στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο και βγήκε ταυτόχρονα στο σινεμά και στη streaming πλατφόρμα του Netflix. Και τώρα έληξε, με την απόφαση του χειρισμού του πολυαναμενόμενου «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε. Νικητής το Netflix, τα Οσκαρ, η ίδια η ταινία ενδεχομένως. Χαμένος οι πολυκινηματογράφοι και, ας το πούμε, ο σινε-ιδεαλισμός του Μάρτιν Σκορσέζε.

Διαβάστε ακόμη: Το «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε θ' αναγκάσει το Netflix ν' αλλάξει τη στρατηγική του προς τις κινηματογραφικές αίθουσες;

The Irishman

Με πιέσεις του κύρους του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου αναλογίστηκε να αλλάξει τον κανονισμό της προκειμένου οι ταινίες που διαγωνίζονται για τα Οσκαρ να υποχρεώνονται να προβάλλονται αποκλειστικά σε κινηματογραφική αίθουσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού κυκλοφορήσουν σε streaming. Η ιδέα καταψηφίστηκε, παρότι συνέπιπτε με το αίτημα των αιθουσαρχών, ιδιοκτητών αλυσίδων και πολυκινηματογράφων.

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στα Οσκαρ: O Σπίλμπεργκ έχασε, το Netflix μένει

Οι αιθουσάρχες διεκδίκησαν το δικαίωμα να προβάλλουν τις ταινίες του Netflix (και επερχόμενων παραγωγών streaming), κατ' αποκλειστικότητα, για τρεις μήνες, 90 ημέρες, πριν την έξοδο στην πλατφόρμα. Αυτή ήταν και η δηλωμένη επιθυμία του Μάρτιν Σκορσέζε για το «The Irishman», του σκηνοθέτη που μπορεί να απολαμβάνει σήμερα την ελευθερία περιεχομένου και το υψηλό budget που προσφέρει το Netflix, είναι όμως ξακουστός υπέρμαχος του παραδοσιακού κινηματογράφου, στη δημιουργία και στη θέασή του.

Οι συνομιλίες Netflix και αιθουσαρχών ολοκληρώθηκαν, με αποτέλεσμα... 1 - 0! Μετά την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στις 27 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης, το Netflix, ακολουθώντας την πεπατημένη του «Ρόμα», θα βγάλει το «The Irishman» σε μικρό κύκλωμα επιλεγμένων αιθουσών (όχι αλυσίδων, οι οποίες θα ανάγκαζαν την εταιρία να δημοσιοποιεί και τα εισιτήρια της ταινίας), την 1η Νοεμβρίου και, ακριβώς 26 μέρες αργότερα, στις 27 Νοεμβρίου, το «The Irishman» θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix. Και, θεωρητικά, η ταινία θα μαζέψει πλείστες όσες οσκαρικές υποψηφιότητες, μια και τίποτε δεν την περιορίζει από το να τα καταφέρει. Ανυπομονούμε, τουλάχιστον, να μάθουμε αν η κινηματογραφική διανομή του φιλμ θα επεκταθεί και στην Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Tο «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε έχει το πρώτο του τρέιλερ

irishman 607