Buzz

«The Central Park Five»: Η καταστροφή πέντε ζωών... δια της νομίμου οδού!

στα 10

Μετά την προβολή του στις Κάννες και στο Τορόντο, το «The Central Park Five» ετοιμάζεται για τις κινηματογραφικές αίθουσες, διεκδικώντας την επαγρύπνηση του αμερικανικού - και όχι μόνο - κοινού.

«The Central Park Five»: Η καταστροφή πέντε ζωών... δια της νομίμου οδού!

Το 1989, η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνέλαβε πέντε έφηβους από το Χάρλεμ, αφροαμερικανούς και λατινοαμερικανούς, με την κατηγορία το βιασμού μιας 29χρονης λευκής γυναίκας που έπεσε θύμα τους ενώ έκανε τζόγκινγκ στο Σέντραλ Παρκ. Τα αγόρια πέρασαν από έξι έως δεκατρία χρόνια στη φυλακή, ώσπου ένας κατ’εξακολούθηση βιαστής ομολόγησε ότι εκείνος ήταν ο ένοχος και τα πέντε αγόρια αθωώθηκαν.

Αυτή είναι η σύνοψη της ταινίας «The Central Park Five», μόνο που δεν πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά για ντοκιμαντέρ!

Ο Κεν Μπερνς, ο Ντέιβιντ ΜακΜάον και η Σάρα Μπερνς καταπιάνονται με την πραγματική ιστορία του πώς το αμερικανικό νομικό σύστημα, επηρεασμένο από βαθύ ρατσισμό και την ψυχολογία του όχλου, κατέληξε να προδώσει σε τέτοιο βαθμό πέντε αθώους νεαρούς πολίτες και, στην ουσία, να τους αφήσει με τις ζωές κατεστραμμένες.

Η ταινία οπωσδήποτε φέρνει στο μυαλό το «West Memphis Three» (διαβάστε περισσότερα εδώ), ως μια ακόμα τρανταχτή περίπτωση ελλιπούς έρευνας και δικαστικής ευκολίας ή προκατάληψης.

Οπως εξηγεί η παραγωγή, «Το ‘The Central Park Five’, με φόντο μια πόλη σε παρακμή, παραδομένη στη βία και τον ρατσισμό, αφηγείται την ιστορία ενός φρικτού εγκλήματος, των βιαστικών αστυνομικών πορισμάτων, της μανίας των media για ηχηρές ιστορίες, του εξοργισμένου κοινού και πέντε ζωών που διακόπηκαν εξαιτίας της αδυναμίας της δικαιοσύνης.»

Το «The Central Park Five» θα βγει στις αμερικανικές αίθουσες στις 23 Νοεμβρίου, σε μια χαρακτηριστική παρέμβαση της τέχνης στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Δείτε παρακάτω το trailer του ντοκιμαντέρ.