Buzz

#ThatsHarassment: κοίτα να δεις που ο «Ρος» είχε την πιο σωστή αντίδραση (πολύ πριν το #metoo)

στα 10

Μία σειρά βίντεο σε παραγωγή του Ντέιβιντ Σουίμερ (με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τους Μπόμπι Καναβάλε, Σίνθια Νίξον, Μάμι Γκάμερ, Εμι Ρόσουμ) χαρτογραφούν τις γκρι περιοχές στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Ξέρετε - αυτές που κανονικά θα έπρεπε να είναι ασπρόμαυρες.

#ThatsHarassment: κοίτα να δεις που ο «Ρος» είχε την πιο σωστή αντίδραση (πολύ πριν το #metoo)

Το ωστικό κύμα εξελίξεων που έφερε η υπόθεση Γουάινστιν και η #metoo καμπάνια των γυναικών στα social media (οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το hashtag ξεπέρεσε τις μισές γυναίκες που έχουν facebook) είχαν ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον, τον ανοιχτό διάλογο γύρω από την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στην εργασία.

Διαβάστε ακόμη: Ατζέντης του Χόλιγουντ απολύεται μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια

thats harassment 607

Κι όσο και να διαφωνούν κάποιοι στον ορισμό, στα πλαίσια, στους τρόπους αντιμετώπισης (κι όσο κι αν είναι τόσο αποκαρδιωτικό και στενάχωρο ότι ακόμα και μετά από όλα αυτά θα βρεθούν αυτοί που θα στρέψουν τη συζήτηση στο πόσο διαφωνούν με «το ποιος πρέπει να είναι ο διάλογος») τουλάχιστον τα κεφάλια μας έχουν βγει από την άμμο.

Τελευταίες εξελίξεις: Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Τόμπακ κατηγορείται για σωρεία σεξουαλικών παρενοχλήσεων

thats harassment 607 2

Και υπάρχει και το μεγάλο κύμα υποστήριξης (σε δημόσιο και προσωπικό επίπεδο) που επέλεξε να ακούσει. Ενας από αυτούς είναι ο Ντέιβιντ Σουίμερ. Ναι, ο «Ρος» από τα «Φιλαράκια» βρέθηκε να έχει τη σωστή αντίδραση τη στιγμή που έπρεπε (ω ναι, πολύ πριν ξεσπάσει καν το σκάνδαλο).

Οταν πέρσι μία φίλη του, η ισραηλινή σκηνοθέτης Σίγκαλ Αβιν, του έστειλε μία σειρά από βίντεο με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση για να ζητήσει τη γνώμη του, εκείνος αντέδρασε αμέσως: τη στήριξε, έκανε την παραγωγή και τα έσπρωξε ώστε να γίνουν viral. Βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά που τα θύματα περιέγραψαν στην Αβιν, τα βίντεο έγιναν για να ξεκαθαρίσουν το πόσο οι χρόνια αποδεκτές συμπεριφορές, οι γκρι περιοχές της πίεσης, είναι και αυτές σεξουαλική κακοποίηση. Σε αυτό συμφώνησε αμέσως κι ο Σουίμερ.

Δείτε κι αυτό:«Ηξερα»: Ο Κουέντιν Ταραντίνο μιλάει για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν και την ένοχη δική του σιωπή

«Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι αναγνωρίζουμε την παρενόχληση. Το σεξουαλικό εκβιασμό. Ολοι έχουμε στο μυαλό μας τον άγνωστο ανώμαλο που πετάγε από τους θάμνους κι ανοίγει την καπαρντίνα του. Ομως οι σεξουαλικοί κυνηγοί παρουσιάζονται με πολλές και διαφορετικές μορφές. Και δεν είναι όλες διαυγείς, δυστυχώς. Μου ήταν πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, ειδικά εμείς οι άντρες, τις "γκρι" περιοχές....»

thats harassment 607 3

Πατήστε το play. Για μένα ήταν βαθιά θλιβερό να αναγνωρίσω το ύπουλο στρίμωγμα. Tον φιλικό άντρα, τον χειρισμό στο να σε κολακέψει και μετά να σε βγάλει τρελή. Το αρχικό, αμήχανο, αμυντικό γέλιο των γυναικών, τον μηχανισμό «δεν τρέχει τίποτα, όλα καλά» αυτοπροστασίας. Τον εξευτελισμό, το γκρέμισμα στο ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά μετά την άρνηση στις προθέσεις του άλλου. Πρέπει να το ξεχάσουν και να συνεχίσουν να συνεργάζονται γιατί δεν έγινε και τίποτα. Σωστά;

Οχι. That's harassment.







Διαβάστε περισσότερα: