Φεστιβάλ / Βραβεία

Τέσσερα βραβεία για το «Tungsten» στο φεστιβάλ της Κύπρου

στα 10

Την Χρυσή Αφροδίτη καλύτερης ταινίας και τρία ακόμη βραβεία κέρδισε το φιλμ του Γιώργου Γεωργόπουλου, στην χθεσινή τελετή λήξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Τέσσερα βραβεία για το «Tungsten» στο φεστιβάλ της Κύπρου
Ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος κι ο Ομηρος Πουλάκης σε σκηνή της ταινίας

Στο «Tungsten» απονεμήθηκαν ακόμη τα βραβεία καλύτερου σεναρίου, μοντάζ και σκηνοθεσίας για τον Γιώργο Γεωργόπουλο, αναδεικνύοντας το φιλμ σε αληθινό θριαμβευτή της βραδιάς.

Η ταινία καταγράφει στιγμές από την Αθήνα του σήμερα με ένταση και καθαρή ματιά, αλλά και με εξαιρετική αισθητική άποψη για το σύγχρονο αστικό τοπίο: Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, στριμωγμένοι στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας. Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται, αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούληση τους: Την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών και των πτωχευμένων ονείρων, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

Μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή - μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές.

Η ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου είχε κάνει την πρώτη της προβολή στις Νύχτες Πρεμιέρας ενώ ήταν υποψήφια για δύο βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Τώρα ετοιμάζεται για την έξοδό της στις ελληνικές αίθουσες σε μια ενδιαφέρουσα σύμπραξη με τον Ζαχαρία Μαυροειδή και την εξίσου ενδιαφέρουσα ταινία του «ο Ξεναγός».