Φεστιβάλ / Βραβεία

16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: χορηγός επικοινωνίας η ΔΤ, πρωταγωνίστρια η ΕΡΤ

στα 10

Η ΔΤ είναι ο μεγάλος χορηγός επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την ίδια στιγμή που μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ η ΕΡΤ παραμένει η μεγάλη πρωταγωνίστρια.

16o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: χορηγός επικοινωνίας η ΔΤ, πρωταγωνίστρια η ΕΡΤ

Ολοι γνώριζαν, ηδη πριν την έναρξη του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πως το θέμα του βίαιου κλεισίματος της ΕΡΤ, των συνεπειών της σε σχέση με το μέλλον του ελληνικού σινεμά και ειδικότερα η άρρηκτη σχέση του ελληνικού ντοκιμαντέρ με την δημόσια ραδιοτηλεόραση, θα ήταν κυρίαρχο μέσα, έξω και γύρω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ.

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συμμετείχε μαζί με την ΕΣΠΕΚ σε κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσει για τις οφειλές της ΕΡΤ στους δημιουργούς και δήλωσε την πρόθεσή της να ενημερώσει με κάθε τρόπο τους ξένους συναδέλφους αλλά και επαγγελματίες του χώρου με αφορμή το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την ίδια ώρα που κινηματογραφιστές από κάθε χώρο στρέφονται συνεχώς από τη μέρα του κλεισίματος της ΕΡΤ τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα εναντίον των υπευθύνων, αναζητώντας λύση στις εκκρεμείς υποθέσεις τους που έχουν οδηγήσει την κινηματογραφική παραγωγή και την παραγωγή ντοκιμαντέρ σε αδιέξοδο.

Διαβάστε ακόμη: Δημιουργοί Υπό Απειλή, χάρη στις οφειλές της ΕΡΤ

Για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται παραγωγές της ΕΡΤ μαζί με παραγωγές της ΔΤ, ενώ αρκετοί από τους κινηματογραφιστές που βρίσκονται με ταινίες τους στο Φεστιβάλ έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την πρώην ΕΡΤ, κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ΝΕΡΙΤ έχει κηρύξει προκηρύξεις για το τηλεοπτικό της πρόγραμμα και ήδη έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις για σειρές ντοκιμαντέρ.

Μπερδευτήκατε; Εχει κι άλλο.

2

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ο πρώην Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ, Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, δηλώνοντας πως με το κλείσιμό της χάθηκε ένας από τους σημαντικούς παραγωγούς ντοκιμαντέρ, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να βρει τους τρόπους να ενισχύσει μέσα από τα νέα σχήματα της δημόσιας τηλεόρασης τις προσπάθειες των Ελλήνων δημιουργών.

Σε αρκετά Q&As μετά το τέλος της προβολής ελληνικών ντοκιμαντέρ, η ΕΡΤ αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης, ενώ σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν μέχρι σήμερα στο Φεστιβάλ, στο «Στο Νήμα» των Αλέξανδρου Παπανικολάου και Εμιλυς Γιαννούκου μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας είναι αυτή της ημέρας του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Το αποκορύφωμα της αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσας αυτής «σχιζοφρένειας» που μοιάζει να επικρατεί στους κόλπους του Φεστιβάλ και της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, στο μεταβατικό αυτό στάδιο ανάμεσα στην ΕΡΤ, τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, όμως, έρχεται σε λίγες ημέρες, όταν στο Ολύμπιον θα γίνει η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «Το Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» που αφορά αποκλειστικά το μαύρο της ΕΡΤ και το οποίο θα ξεκινήσει όπως όλα με το σήμα του φετινού Φεστιβάλ στο οποίο δεσπόζει η χορηγία της ΔΤ.

2

Το «Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» είναι με κάποιο τρόπο και μια εξήγηση της παραπάνω σύγχυσης, αφού ερχεται στη Θεσσαλονίκη - όπου για την ιστορία η κατάληψη στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ 3 συνεχίζεται, σε αντίθεση με αυτήν στην Αγία Παρασκευή της Αθήνας - ως ένα από τα βαριά πυροβολικά του ελληνικού προγράμματος χτυπώντας κέντρο σε δύο από τα πιο καυτά και ανοιχτά εδώ και καιρό θέματα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας: το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ και της εξακολουθητικής αντισυνταγματικής κυβερνητικής πρακτικής για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Δυστυχώς, ο Γιώργος Αυγερόπουλος παρουσιάζει λιγότερο ένα ντοκιμαντέρ και περισσότερο ένα ανώφελο ρεπορτάζ που αποτελείται από εικόνες που έχουμε δει ήδη εκατοντάδες φορές και με ποικίλους τρόπους (ζωντανά, μαγνητοσκοπημένα, στις ειδήσεις ή στο διαδίκτυο), ντυμένες με αποσπασματικές συνεντεύξεις (κατά κύριο λόγο του Φώτη Κουβέλη και του Λάμπη Ταγματάρχη), με μοναδικό αντίλογο την ειρωνική του ανάκριση στον Παντελή Καψή και με μια διάχυτη διάθεση πολεμικής (κυρίως στις ενδιάμεσες κάρτες και στο τηλεοπτικό voice-over) που δεν απλώνεται ποτέ στη δομή, το μοντάζ ή την αφήγηση του χρονικού της ΕΡΤ ώστε να αποτελέσει τη βάση για ένα αγωνιώδες, πολιτικά καίριο και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ.

2

Ξεπερασμένο ήδη από την ίδια την πραγματικότητα (το άνοιγμα της ΝΕΡΙΤ βρίσκεται ήδη προ των πυλών), το «Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» αφορά πρόδηλα μόνο κάποιον ξένο θεατή - το παραδέχεται ήδη άλλωστε και ο ίδιος ο δημιουργός του - που δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά τα γεγονότα της ΕΡΤ, ικανό μόνο να αποτελέσει στο μέλλον ένα ντοκουμέντο για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα του Ιουνίου του 2013 όταν χάθηκε το σήμα της ΕΡΤ μέχρι και την με τη βία των ΜΑΤ εκκένωση της Αγίας Παρασκευής. Σχεδόν σαν ένα ακόμη βίντεο στο YouTube, φτιαγμένο για να κρατήσει ψηλά το ηθικό όσων συνεχίζουν να διαδηλώνουν κατά του κλεισίματος της ΕΡΤ.

Η ίσως πιο ενδιαφέρουσα οπτική γύρω από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου είναι η αδυναμία του να προχωρήσει τη συζήτηση λίγο παρακάτω από το αυταπόδεικτο παράνομο κλείσιμο της ΕΡΤ και να ανοίξει το βλέμμα του στη μεγάλη εικόνα του «μαύρου» στη σύγχρονη ελληνική δημοκρατία και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ξαναβρεθεί ένα κάποιο... σήμα.

Μια αδυναμία που εξηγεί με τον πιο εύγλωττο τρόπο την επιλογή του από το Φεστιβάλ, την παρουσία του σε μια διοργάνωση με χορηγό τη ΔΤ, την - θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα, αν συμβεί - κάλυψή της προβολής του από τα καθημερινά ρεπορτάζ για το Φεστιβάλ από τους δημοσιογράφους της Δημόσιας Τηλεόρασης και κυρίως εξηγεί το γεγονός πως κανείς από τους τόσους πολλούς υπεύθυνους σε αυτή τη χώρα δεν μπορεί να σκύψει με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα, ώστε αν όχι να εξαλείψει, τουλάχιστον να μειώσει τη σχιζοφρένεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και τα προβλήματα που γεννά καθημερινά. Για το σινεμά, την κοινωνία και την Δημοκρατία.

To «Χαμένο Σήμα της Δημοκρατίας» προβάλλεται την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 17.45 στο Ολύμπιον και την Παρασκευή 21 Μαρτίου στις 22.30 στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε τα πάντα για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.