Buzz

Τα εικονογραφημένα διαδικτυακά απομνημονεύματα του Νίκου Περάκη

στα 10

Εχοντας αποτυπωμένη σε κάθε του γωνιά τη σφραγίδα του δημιουργού, το official site του Νίκου Περάκη είναι o πρώτος πλήρης και επαγγελματικός ιστότοπος για έναν Ελληνα σκηνοθέτη και το έργο του.

Τα εικονογραφημένα διαδικτυακά απομνημονεύματα του Νίκου Περάκη

«Πριν από μερικά χρόνια ανέβασα τον ιστότοπο www.nikosperakis.gr μ΄αυτήν την φωτογραφία, μόνο για να έχω μια εναλλακτική διεύθυνση, όταν καταρρέει ο πάροχός μου ΟΤΕnet... Ήταν τότε, με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Αργότερα μάζεψα εδώ τα ληγμένα WEBsites των τελευταίων ταινιών μου, πριν τα κατεβάσουν οι απλήρωτοι server. Περιμένοντας την ανάκαμψη, είπα να αρχίσω να ψηφιοποιώ, όσα υλικά σώζονται από τις δουλειές που έκανα πριν τα φάει κι αυτά η σκόνη και η υγρασία σε κανένα υπόγειο. Όταν σκάναρα όσα θεωρώ πιο χαρακτηριστικά για την εποχή τους, πρότεινα στην Δανάη, που μας είχε σχεδιάσει τα sites των ΣΕΙΡΗΝΩΝ και του ΑRTHERAPY να επιλέξει τα πιο ενδιαφέροντα και να τα οργανώσει σ΄αυτόν τον τόπο. Στο δρόμο κατάλαβα ότι τα υλικά χωρίς καμιά πληροφορία δεν είχαν κανένα ενδιαφέρον και άρχισα να γράφω λεζάντες και σχόλια. Η Δανάη επέμενε ότι ένας «σοβαρός» ιστότοπος πρέπει να είναι τουλάχιστον δίγλωσσος κι έτσι εξασφάλισα δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια. Αν καταφέρω να ολοκληρώσω και τα επόμενα κεφάλαια μπορεί να κατηγορηθώ ότι ανέβασα τα ίσως πρώτα εικονογραφημένα διαδικτυακά απομνημονεύματα.»

Με αυτό το χαρακτηριστικό σημείωμα και την παραπάνω φωτογραφία καλοσωρίζει ο πάντα ανήσυχος Νίκος Περάκης τον χρήστη στο επίσημο site του, που βγήκε πρόσφατα στον αέρα για να «διασώσει», όπως δηλώνει και ο ίδιος τα υλικά των ταινιών του και να γίνει κάτι σαν ένα ημερολόγιο εργασίας για την πλούσια βιοφιλμογραφία του.

2

Στο www.nikosperakis.gr μπορεί κανείς να μάθει τα πάντα για τις ταινίες του Νίκου Περάκη, μέσα από πραγματικά ανεξάντλητο και ανέκδοτο υλικό, επιμελημένο προσωπικά από τον ίδιο τον δημιουργό τους σε μια προσπάθεια που πραγματικά κάνει τη διαφορά.

Από τις φωτογραφίες εργασίας του «Bios + Πολιτεία», μέχρι τα storyboards του «Λούφα και Παραλλαγή» και από τα μουσικά θέματα του «Αρπα Colla» μέχρι σχέδια αφισών, σπάνιες φωτογραφίες γυρισμάτων (όλες με λεζάντες του ίδιου του Περάκη) και σπάνια memorabilia, οι γνωστές και οι λιγότερο γνωστές ταινίες του Νίκου Περάκη (τις περισσότερες από τις οποίες μπορείτε να τις δείτε σε σύνδεση με τη VOD πλατφόρμα του www.pameodeon.gr) αφηγούνται εδώ την δική τους ιστορία σε μια νέα ψηφιακή εποχή.

3

Προτρέποντας τον Νίκο Περάκη να ολοκληρώσει όλα τα κεφάλαια που οραματίζεται για τα διαδικτυακά απομνημονεύματά του (ανάμεσά σε αυτά και το πολύ ενδιαφέρον τμήμα του production design), θα τολμούσαμε να του ζητήσουμε να συμπεριλάβει στο site του και ένα καθημερινό ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφει τις πάντα εύστοχες αναζητήσεις του πάνω στην καθημερινότητα.

Περισσότερα στο www.nikosperakis.gr

2