Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 7ου Outview Film Festival λάμπουν στον σκοτάδι

στα 10

Με την απονομή των βραβείων του. έκλεισε η αυλαία του 7ου Outview Film Festival, ολοκληρώνοντας ένα δεκαήμερο προβολών που με το σύνθημα «δεν μας πέφτει ποτέ» κράτησε ηθικό και διαθέσεις ανεβασμένες σε μια από τις πιο επιτυχημένες και αναπάντεχες διοργανώσεις του.

Flix Team
Τα βραβεία του 7ου Outview Film Festival λάμπουν στον σκοτάδι

Το φετινό Outview Film Festival, το gay & lesbian κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, είχε τα πάντα: προβολές που συζητήθηκαν (ανάμεσά τους, φυσικά, το «Interior, Leather Bar» των Τζέιμς Φράνκο και Τράβις Μάθιους), μερικά από τα πιο πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ της χρονιάς («Call me Kuchu» των Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μαλίκα Ζουχάλι - Γουόραλ, «Jobriath A.D.» του Κιέραν Τέρνερ), ελληνικές ταινίες μιας ολοένα αυξανόμενης εγχώριας queer παραγωγής («O Ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή, «Post - Orgasmic» του Menela, «Rough Cut» της Ελιάνας Αμπραβανέλ) και bonus μια επίσκεψη - έκπληξη από τον Στίβεν Φράι που τίμησε το Φεστιβάλ με την παρουσία του (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Με ένα από τα πιο πλούσια προγράμματα των τελευταίων χρόνων του, το έργο της φετινής κριτικής επιτροπής για τα βραβεία του Φεστιβάλ θα ήταν κανονικά δύσκολη, αν ανάμεσα στις πρεμιέρες του Outview δεν υπήρχε η ταινία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη «Λάμπουν στο Σκοτάδι», που έφτασε στην Αθήνα έχοντας κερδίσει το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, έτσι κι αλλιώς ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

2 «Λάμπουν στο Σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη

Ετσι, δικαιωματικά, το φετινό βραβείο του Outview Film Festival για ταινία μεγάλου μήκους (όπως το επέλεξαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: ο σκηνοθέτης Τάκης Σπετσιώτης, ο σκηνοθέτης Νίκος Σούλης, η κριτικός κινηματογράφου Βένια Βέργου και οι τρεις συντάκτες του Antivirus Λίνα Λαχανιώτη, Μανώλης Βαμβούνης και Μπάμπης Μοσκόφογλου) πήγε στο «Λάμπουν στο Σκοτάδι», ενώ αντίστοιχα το βραβείο για ταινία μικρού μήκους πήγε στην ταινία της Ολλανδέζας Σάρλοτ Χουγκάκερ «From Lucas to Luus».

2 «En Flicka» του Αλκη Παπασταθόπουλου

Ειδικές μνείες δόθηκαν στις ταινίες «Invisible Men» του Ισραηλινού Γιάριβ Μόζερ, στο «Beyond the Walls» του Νταβίντ Λαμπέρτ και στη μικρού μήκους «En Flicka» του Αλκη Παπασταθόπουλου.


Οι προβολές του 7οu Outview Film Festival συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή 28 Απριλίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στο Σύνταγμα (δείτε το πρόγραμμα εδώ), ενώ περισσότερα για όσα συνέβησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.


Το «Λάμπουν στο Σκοτάδι» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, μαζί με το «Rough Cut» της Ελιάνας Αμπραβανέλ θα παίζονται από τις 2 Μαΐου αποκλειστικά στον κινηματογράφο Δαναό.