Φεστιβάλ / Βραβεία

SXSW 2016: «Born to be Blue» - Ο Ιθαν Χοκ είναι... Almost Blue

στα 10

Το βιογραφικό δράμα για το θρυλικό μουσικό της τζαζ Τσετ Μπέικερ, το ταλέντο και τους δαίμονές του, «ακούγεται» λίγο πιο φλατ από ό,τι θα θέλαμε...

SXSW 2016: «Born to be Blue» - Ο Ιθαν Χοκ είναι... Almost Blue

Ο Τσέσνεϊ (Τσετ) Μπέικερ, ένας από τους καλύτερους αμερικανούς τρομπετίστες της cool jazz και μόνιμος «αντίπαλος» του Μάιλς Ντέιβις στη σκηνή του νεοϋρκέζικου «Birdland», μπορεί να έλαμπε από το αυτόφωτο μουσικό του άστρο, αλλά ταυτόχρονα αδυνατούσε να απαλλαχτεί από τα προσωπικά του σκοτάδια. Ηταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του πρεζόνι - εθισμένος στην ηρωίνη και την κόκα, θεωρούσε ότι δεν μπορούσε να νιώσει τις νότες και να ερμηνεύσει έτσι όπως τον ήθελε ο κόσμος αν δεν ήταν μαστουρωμένος. Τον συναντάμε στη δεκαετία του 60, όταν μετά από ένα τελευταίο «ατύχημα», παλεύει να ξαναπείσει τη μουσική σκηνή της εποχής να του επιτρέψουν να επιστρέψει και τη γυναίκα της ζωής του ότι θα παραμείνει καθαρός. Ομως ο Τσετ Μπέικερ ήταν ένας μελαγχολικός πρίγκηπας. Ετσι γεννήθηκε, έτσι πέθανε.

[Το κινηματογραφικό φεστιβάλ SXSW διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 20 Μαρτίου. Το Flix βρίσκεται στο Ωστιν, Τέξας για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα]

Born to be Blue 607

Ο Καναδός Ρόμπερτ Μπαντρό γράφει και σκηνοθετεί μία δημιουργική αναπαράσταση αυτής της περιόδου στη ζωή και το έργο του Τσετ Μπέικερ. Το εύρημα ότι ο ίδιος ο Μπέικερ ξεκίνησε στο τέλος της δεκαετίας του 60 να γυρίζει την κινηματογραφική του βιογραφία (με σκηνοθέτη τον Ντίνο Ντε Λαουρέντις) όμως η ταινία σταμάτησε γιατί βρέθηκε άσχημα ξυλοκοπημένος από εμπόρους ναρκωτικών που τους χρωστούσε χρήματα, χρησιμοποιείται από τον Μπαντρό για να εικονοποιήσει τα σκοτάδια του μουσικού. Οσο η αφήγηση προχωρά στο «σήμερα» (60ς), με την νέα σύντροφό του Τζέιν να τον στηρίζει για να κάνει την μεγάλη του επιστροφή η εικόνα είναι έγχρωμη. Κάθε φορά που ο Μπέικερ βρίσκεται απέναντι στις ανασφάλειες και τους αυτοκαταστροφικούς του πειρασμούς, μπαίνουμε στο ασπρόμαυρο 50ς φλας μπακ της ταινίας του Ντε Λαουρέντις: η κόντρα με τον Μάιλς Ντέιβις, η ριζωμένη από τον πατέρα του ανασφάλεια ότι είναι άχρηστος, η ανικανότητά του να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Born to be Blue 607 1

Ο Ιθαν Χοκ είχε εξαιρετικά δύσκολο ρόλο να συγκρουστεί και να κατακτήσει. Εμφανισιακά τα καταφέρνει. Ο Μπέικερ ήταν αβίαστα γοητευτικός, τον αποκαλούσαν «Τζέιμς Ντιν της τζαζ» (και για αυτό τον απεχθανόταν ο «ασχημομούρης» Ντέιβις) και ταυτόχρονα αυτό που λέει κι ο τίτλος της ταινίας: αθεράπευτα μελαγχολικός. Ο ηθοποιός που θα γλιστρούσε κάτω από την επιδερμίδα του και θα έπιανε στα χέρια την τρομπέτα του έπρεπε να λάμπει και να σβήνει με ένα βλέμμα διαφορά. Καθόλου εύκολο.

Προς τιμήν του ο Χοκ προσπαθεί όχι απλώς να μιμηθεί αλλά να βουτήξει στην περσόνα του δαιμονισμένα ταλαντούχου αλλά χαμένου ανθρώπου, με σεβασμό και πειθαρχία στο ρόλο, όμως του λείπει αυτή η αδιόρατη ορμή, η παλλόμενη ενέργεια που κουβαλά μια αληθινά μεγάλη ερμηνεία μαζί της. Είναι λίγο πιο clean cut από τον τσαλακωμένο ήρωά του, λίγο πιο μελωδικός από την off-key παιδική φωνή του, λίγο πιο γυαλισμένος από την βρώμικη τρυφερότητα αυτού του έκπτωτου αγγέλου.

Born to be Blue 607 2

Δεν τον βοηθά καθόλου κι ο Μπαντρό, ο οποίος προσπαθεί να ισορροπήσει τη στιλιζαρισμένη του «Μad Men» κινηματογράφηση με τις βελόνες, τα κουτάλια με την πρέζα και το αίμα του Μπέικερ σε κοντινό, όμως δεν καταφέρνει να συλλάβει κάτι ειλικρινές και δυνατό και πρωτότυπο. Η δραματουργία καταλήγει λίγο πιο φλατ από ο,τι θα άρμοζε στον βιρτουόζο μουσικό, οι ερμηνείες δεν απογειώνονται, η ταινία θα έπρεπε να έχει τον τίτλο ενός άλλου διάσημου κομματιού του τρομπετίστα: «Almost Blue». Γιατί προσπαθεί, αλλά δεν βρίσκει στόχο.

[Το κινηματογραφικό φεστιβάλ SXSW διεξάγεται φέτος από τις 11 μέχρι τις 20 Μαρτίου. Το Flix βρίσκεται στο Ωστιν, Τέξας για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα]

Περισσότερο SXSW Film Festival:

Tags: SXSW 2016