Φεστιβάλ / Βραβεία

Sign of the times: Το Φεστιβάλ του Sundance θεσπίζει ξεχωριστό τηλεοπτικό τμήμα στο πρόγραμμά του

στα 10

Παρά τα σκαμπανεβάσματα στην πορεία του, το Φεστιβάλ του Σάντανς αποδεικνύει ότι ξέρει όχι απλώς πού οδεύει η σύγχρονη παραγωγή, αλλά και πώς να τη διαχειρίζεται.

Sign of the times: Το Φεστιβάλ του Sundance θεσπίζει ξεχωριστό τηλεοπτικό τμήμα στο πρόγραμμά του

Είναι το θέμα της εποχής, στο κινηματογραφικό / τηλεοπτικό πεδίο. Ποια είναι η σχέση της μικρής με τη μεγάλη οθόνη, τι σημαίνει η εκτίναξη του streaming για την κινηματογραφική διανομή και τι ρόλο έχουν οι τηλεοπτικές παραγωγές στα κινηματογραφικά φεστιβάλ - και στην αγορά τους. Μετά το ξέσπασμα οργής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, που συμπεριέλαβε δυο παραγωγές του Netflix (το «Okja» και το «The Meyerowitz Stories») στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα, το Φεστιβάλ του Sundance, που φέτος θα γίνει από τις 18 ως τις 28 Ιανουαρίου, ανακοινώνει τη δική του στρατηγική, με συνέπεια στην παράδοσή του.

Διαβάστε ακόμη: «When The Street Lights Go On»: Ενα από τα καλύτερα πράγματα που προβλήθηκαν στο Sundance ήταν μια «άστεγη» τηλεοπτική σειρά

when the street lights go on 607

Το Sundance, ο πάλαι ποτέ πρωτοπόρος του ανεξάρτητου σινεμά και, στην πορεία, των new media, δεν προσπαθεί να βρει τη λύση στο τι καθιστά ή όχι σινεμά. Προσπαθεί, ωστόσο, ως έντιμο Φεστιβάλ, να δείξει όσο πιο ξεκάθαρα και περιεκτικά μπορεί, το ρεύμα της εποχής. Ηδη προβάλλει παραγωγές με streaming διανομή, αλλά παρουσιάζοντας τη φετινή του στρατηγική, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι στο επίσημο πρόγραμμά του, δημιουργεί ένα αυτόνομο τμήμα, το «Indie Episodic Section», όπου θα συμπεριλαμβάνονται τηλεοπτικές σειρές και μίνι σειρές. Το Sundance είναι το πρώτο A-list φεστιβάλ κινηματογράφου που δημιουργεί μια τέτοια ενότητα. Στο παρελθόν, βέβαια, έχει προβάλλει επεισόδια σειρών, από το «I Love Dick» και το «O.J.: Made in America», ως το «Top of the Lake», ως «ειδικές προβολές» ή διάσπαρτα στις ενότητές του.

Διαβάστε ακόμη: To «I Don’t feel at Home in this World Anymore» είναι η ταινία που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο φετινό Sundance

Αλλωστε, μόλις στην περσινή διοργάνωσή του, το Sundance φιλοξένησε την πρεμιέρα του πιλότου του «When The Street Lights Go On», στο οποίο το Hulu δεν έδωσε το πράσινο φως για να γίνει σειρά, ενώ το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ κέρδισε η ταινία «I Don’t feel at Home in this World Anymore» (διαβάστε εδώ την κριτική του Flix), που βγήκε απ' ευθείας στο Netflix. Το νέο, «Indie Episodic Section», είναι σχεδιασμένο «ειδικά για ιστορίες με επεισοδιακή αφήγηση και με έμφαση στην ανεξάρτητη οπτική».

Διαβάστε ακόμη: Το «Call me by your Name» του Λούκα Γκουαντανίνο είναι το success story του φετινού Sundance