Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2015: Οταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ μιλάει, εμείς ακούμε

στα 10

Οχι πια διευθυντής, αλλά πάντα ιδρυτής του Φεστιβάλ του Σάντανς, ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ εγκαινίασε τη φετινή διοργάνωση και μίλησε για τα πάντα, από την άνοδο της TV μέχρι το Charlie Hebdo.

Sundance 2015: Οταν ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ μιλάει, εμείς ακούμε

Το Φεστιβάλ του Σάντανς δε θα υπήρχε χωρίς τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και παρότι, πριν δυο χρόνια, ο χρυσαφένιος ηθοποιός έπαψε την ενεργή συμμετοχή του στο Φεστιβάλ, παραμένει ο εμπνευστής και ιδρυτής του και η πιο εμβληματική φιγούρα του. Το Φεστιβάλ του Σάντανς για το 2015 άνοιξε αυλαία χτες, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στη Γιούτα και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, μαζί με τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, Τζον Κούπερ και τη Διευθύντρια του Sundance Institute, Κέρι Πάτναμ, υποδέχτηκε όλους τους φετινούς προσκεκλημένους και μίλησε, όπως συνήθως, για τα πάντα, ρομαντικά και αιχμηρά. Διαβάστε παρακάτω τα highlights από την ομιλία του.

Με αφορμή το Φεστιβάλ του Σάντανς, παρακολουθήστε το δεκαήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance 2015 μόνο στο Sundance Channel στον ΟΤΕ ΤV. Από 23/01 εως 01/02 μη χάσετε κάθε βράδυ μια διακεκριμένη ταινία του φεστιβάλ. Οι καλύτερες ανεξάρτητες ταινίες έρχονται στο σαλόνι σου. Το Sundance Channel μόνο στον ΟΤΕ ΤV.

sundance 2015 607

Για την τρομοκρατική επίθεση στο Charlie Hebdo Εδώ, στο Σάντανς, θα δείτε πολλές ταινίες που θα αναστατώσουν τον κόσμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτό. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρούμε την ελευθερία της έκφρασης ζωντανή στο Φεστιβάλ. Και θα τολμήσω να πω ότι η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι ήταν μια αφορμή αφύπνισης.

Για τη δική του ταινία, «A Walk in the Woods», που κάνει πρεμιέρα στο Σάντανς Είναι παράξενο, πολύ πολύ παράξενο. Ο Τζον Κούπερ κι εγώ έχουμε το είδος της σχέσης όπου εγώ μένα απ’ έξω απ’ τις δουλειές του. Στην αρχή με προβλημάτισε πολύ το να προβάλλω την ταινία μου εδώ, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά πήρε εκείνος την απόφαση για μένα και την προγραμμάτισε. (Το «A Walk in the Woods», σε σκηνοθεσία του Κεν Κουάπις του «He’s Just Not that Into You», είναι το οδοιπορικό δυο αντρών στα Απαλάχια και πρωταγωνιστούν ο Ρέντφορντ κι ο Νικ Νόλτε, μαζί με τους Εμα Τόμσον και Νικ Οφερμαν).

walk in the woods 607

Για τα ντοκιμαντέρ Το πάθος μου για τα ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από πολύ παλιά, πάντα ένιωθα ότι είναι ένα τρομερά σημαντικό είδος γιατί σου μεταφέρει το συναίσθημα το ότι «βρίσκεσαι εκεί» κι αυτό το θεωρώ συναρπαστικό.

Για το πέρασμα του Amazon και του Netflix στο σινεμά Το τι θα καταφέρουν θα φανεί εν καιρώ. Εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλαγής των πραγμάτων. Εμένα μ’ ενδιαφέρει μόνο ότι δίνουν την ευκαιρία σε σημαντικές ιστορίες ν’ ακουστούν.

Για τη σημασία της τηλεόρασης Πιστεύω στη δύναμη της τηλεόρασης, εκεί ξεκίνησα και την καριέρα μου άλλωστε, είναι μια υπέροχη πλατφόρμα για να εξελίσσονται οι ηθοποιοί. Βλέπω πολύ ταλέντο. Θα δούμε αν, στην πορεία, η τηλεόραση κι ο κινηματογράφος θα μείνουν δυο ξεχωριστές οντότητες ή θα γίνουν ένα. Αυτή τη στιγμή, η εντύπωσή μου είναι ότι η τηλεόραση προχωρά πιο γοργά από το σινεμά.

Sundance 2015: Αυτές είναι οι 20 ταινίες που κάνουν το μεγάλο ανεξάρτητο φεστιβάλ το απόλυτο γεγονός του χειμώνα

Για την εποχή της αλλαγής των πραγμάτων Πιστεύω ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Κάποιοι προχωρούν μαζί με τα πράγματα που αλλάζουν κι άλλοι όχι, επειδή φοβούνται. Εγώ θέλω εμείς να μπορούμε ν’ ακολουθούμε τη νέα κατάσταση και να τη χρησιμοποιούμε προς όφελός μας. Η ποικιλία είναι η δύναμη που κλωτσάει την μπάλα κι αυτή την ορμή την εκπροσωπούμε. Καθώς τα πράγματα αλλάζουν, οι κινηματογραφιστές αλλάζουν κι αυτοί. Θα ήθελα τα πράγματα ν’ αλλάζουν ακόμα πιο γρήγορα, είμαι ανυπόμονος άνθρωπος. Γι’ αυτό κάνω διαλογισμό και κατεβάζω λίγο τους ρυθμούς μου ως προς τις προσδοκίες μου. Αλλά θα συμβεί.

Δεκαήμερο αφιέρωμα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Sundance 2015 μόνο στο Sundance Channel στον ΟΤΕ ΤV. Από 23/01 εως 01/02 μην χάσετε κάθε βράδυ μια διακεκριμένη ταινία του φεστιβάλ. Οι καλυτερες ανεξάρτητες ταινίες έρχονται στο σαλόνι σου. Το Sundance Channel μόνο στον ΟΤΕ ΤV.

Διαβάστε ακόμη: