Buzz

Στο Vine γίνεται του Χαγιάο Μιγιαζάκι

στα 10

Μπορεί η κριτική επιτροπή του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας να αγνόησε στις βραβεύσεις της παντελώς το αριστούργημα του Χαγιάο Μιγιαζάκι «The Wind Rises», η απόσυρση όμως του μεγάλου δημιουργού από το σινεμά εμπνέει τους φανατικούς του θαυμαστές για ένα αφιέρωμα στο vine.

Στο Vine γίνεται του Χαγιάο Μιγιαζάκι

Μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου, οι ενδιαφερομένοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή φτιάχοντας ένα βίντεο στο Vine αφιερωμένο στον Χαγιάο Μιγιαζάκι, που με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από το σινεμά κάνει τον κόσμο του animation να νιώθει ήδη την έλλειψή του.

Ειδικά όταν η τελευταία του ταινία, το «The Wind Rises» - που προβλήθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας - είναι ένα καθαρό και ανυπέρβλητο αριστούργημα.

To αφιέρωμα στο Vine έχει για οικοδεσπότη του τον Ινδονήσιο illustrator Pinot, ο οποίος υπήρξε φαν από την πρώτη στιγμή που βγήκε online το Vine, συνδυάζοντας ζωγραφική και stop motion για τα υπέροχα έργα του και αποφεύγοντας τα ψηφιακά εφέ, ακριβώς όπως διδάσκει ο Μιγιαζάκι.

Το κείμενο και τα έργα του Pinot που συνοδεύουν την ανακοίνωση για τη συμμετοχή στο αφιέρωμα είναι απλά ακριβώς πάνω στη φιλοσοφία με την οποία έχτισε το μύθο του ο Χαγιάο Μιγιαζάκι, αποδεικνύοντας πως ακόμη και όταν αυτός δεν θα κάνει πια σινεμά, κάποιοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να το κάνουν όπως το έμαθαν από αυτόν.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο Pino: «Μια από τις αγαπημένες ατάκες του Μιγιαζάκι είναι αυτή: "Το να σχεδιάζεις με το χέρι στο χαρτί είναι η βάση του animation". Οι περισσότεροι πιστεύουν οτι δεν μπορούν να ζωγραφίσουν, αλλά είμαι σίγουρος ότι έχουν μουντζουρώσει μια χαρτοπετσέτα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει όταν στα χέρια του κρατάει ένα μολύβι και αυτό χορεύει και δηιμιουργεί γραμμές, αυτό που κάνει είναι animation.»

Διαβάστε περισσότερα: