Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2021: τιμητικό βραβείο στον Στιβ ΜακΚουίν

στα 10

Aξιος! Στην τελετή απονομής των 34ων Ευρωπαϊκών Βραβείων θα τιμηθεί ο Βρετανός σκηνοθέτης για το «Small Axe».

Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2021: τιμητικό βραβείο στον Στιβ ΜακΚουίν

Στις 11 Δεκεμβρίου, στην τελετή απονομής των 34ων Ευρωπαϊκών Βραβείων, θα έχουμε και μία τιμητική βράβευση. Ο Στιβ ΜακΚουίν θα παραλάβει το τιμητικό βραβείο της πρωτοποριακής αφήγησης («innovative storytelling»), όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία.

Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης επιλέχθηκε για αυτή την τιμητική διάκριση για τις τις 5 ταινίες που αποτελούσαν το συγκλονιστικό «Small Axe», όπου ο ΜακΚουίν έδειξε ξεκάθαρα στις γενιές μας πώς πρέπει να αφηγείσαι την ιστορία της μαύρης κουλτούρας: ξεκάθαρα, δυναμικά, σύνθετα, πολύπλευρα, διορατικά.

Θυμηθείτε κι αυτό: Γιατί το «Lovers Rock» (από το Small Axe) του Στιβ ΜακΚουίν είναι ένα αριστούργημα

Lovers Rock 607 5

«Στα παιδικά μου χρόνια δεν μάς μάθαιναν την ιστορία μας - ούτε στο σχολείο, ούτε στα media. Δεν ήμασταν πουθενά ορατοί. Για αυτό και μία σειρά όπως το "Roots" ήταν τόσο δημοφιλής. Διψούσαμε για οτιδήποτε που είχε να κάνει με την Μαύρη Ιστορία, με την κουλτούρα μας, ακόμα κι αν δεν ήταν σπουδαίο. Ακόμα κι αν δεν έριχνε θετικό φως στη μαύρη κοινότητα. Αν το έπαιζε η τηλεόραση, οι μαύροι τηλεθεατές θα ήταν καθηλωμένοι. Οι δρόμοι μας άδειαζαν όταν παιζόταν το "Roots"...»

Το νέο της βράβευσής του έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του νέου του πρότζεκτ, που και αυτό έχει στόχο την ανάδειξη της Μαύρης Βρετανικής Ιστορίας. Γύρισε 3 νέα ντοκιμαντέρ (και υπέγραψε την παραγωγή σε 2 ακόμα), τα οποία κι αυτά θα αφηγηθούν την ιστορία της μαύρης κοινότητας μέσα από σημαντικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετίων που την καθόρισαν. Ζητήματα ανισότητας, ρατσισμού, αγώνων, δικαιωμάτων που ο ΜακΚουίν θεωρεί ότι έχουν αγνοηθεί από τα βιβλία της ιστορίας και τον Τύπο.

Διαβάστε περισσότερα: «Uprising»: ο Στιβ ΜακΚουίν συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα Μαύρης Βρετανικής Ιστορίας

small axe mangrove 607

Ο Στιβ ΜακΚουίν, Βρετανός με καταγωγή από τη Γρενάδα, έγινε ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που κέρδισε ποτέ το Οσκαρ καλύτερης ταινίας με το «Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος» το 2013 και ήδη από τότε είχε στο μυαλό του το σχέδιο που θα γινόταν τελικά το «Small Axe». Οπως λέει ο ίδιος όμως «μερικές φορές χρειάζεται να αποκτήσεις μια ωριμότητα για να καταπιαστείς με κάτι και δεν νομίζω ότι θα ήμουν ικανός να φέρω κάτι τέτοιο εις πέρας δέκα ή δεκαπέντε χρονια πριν».

Η τελετή απονομής των 34ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 11 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε περισσότερα: