Buzz

Το AFI τιμά τον Στιβ Μάρτιν σε μια βραδιά τόσο ξεκαρδιστική όσο του αξίζει!

στα 10

O Στιβ Μάρτιν συγκινήθηκε προχθές το βράδυ, στην τελετή απονομής του τιμητικού βραβείου του American Film Institute, καθώς οι συνάδελφοι και φίλοι του τον αποκάλεσαν «rock star» «genius» και τον πιο διαδραστικό κωμικό της Αμερικής.

Το AFI τιμά τον Στιβ Μάρτιν σε μια βραδιά τόσο ξεκαρδιστική όσο του αξίζει!

Η Τίνα Φέι τον χαρακτήρησε «τον πιο ιδιοφυή». Η Σάρα Σίλβερμαν «πηγή έμπνευσης όλων των νέων κωμικών». Ο 93χρονος σκηνοθέτης του, Κάρλ Ράινερ («The Jerk», «Dead Men Don't Wear Plaid», «The Man with Two Brains», «All of Me»), τον περιέγραψε ως «τον πιο πολυτάλαντο άνθρωπο του πλανήτη». Κι όλοι, μα όλοι, τον αποκάλεσαν φίλο τους. Μερικοί του το τραγούδησαν κιόλας, υγραίνοντας το βλέμμα του 70χρονου ηθοποιού, σκηνοθέτη, συγγραφέα, παραγωγού, μουσικού.

Ο Στιβ Μάρτιν ήταν το πρόσωπο της βραδιάς στην τελετή απονομής του ετήσιου τιμητικού βραβείου του AFI για το σύνολο της καριέρας και της προσφοράς του στον αμερικανικό πολιτισμό. Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Dolby Theater στο Χόλιγουντ - στο σπίτι των Οσκαρ, οικοδεσπότης των οποίων έχει υπάρξει κι ο ίδιος.

Steve Martin AFI Tribute 607 4

Steve Martin AFI Tribute 607 3

Δεκάδες συνάδελφοι και συνεργάτες του Μάρτιν μέσα στον μισό αιώνα καριέρας του ανέβηκαν στη σκηνή για να του απευθύνουν το ευχαριστώ τους, το μπράβο τους, το γενναιόδωρο χειροκρότημά τους. Πάνω από όλα όμως για να τον πειράξουν ανελέητα - με το χιούμορ που τους χαρακτηρίζει, με το χιούμορ που κι ο ίδιος καταλαβαίνει ως τον σοβαρότερο κώδικα επικοινωνίας.

Οι Νταϊάν Κίτον, Εϊμι Πόλερ, Νταν Ακροϊντ, Λίλι Τόμλιν, Στιβ Καρέλ, Σάρα Σίλβερμαν, Κόναν Ο' Μπράιαν, Τίνα Φέι, Τζακ Μπλακ, Queen Latifa ήταν μερικοί από τους σταρ που τίμησαν τον Μάρτιν. Στις γιγαντοοθόνες της αίθουσας προβλήθηκαν σκηνές από τις πιο διάσημες ταινίες του - «Ο Πατέρας της Νύφης», «Αεροπλάνα, Λιμουζίνες και Τρένα», «Οι Τρεις Αμίγκος», «Ρωξάνη». Η Νταϊάν Κίτον κι ο Μάρτιν Σορτ του τραγούδησαν το «Friend of Mine», το τραγούδι που έγραψε ο ίδιος ο Μάρτιν με την Εντι Μπρικέλ.

Steve Martin AFI Tribute 607

Κι εκείνος ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, από τα χέρια του Μελ Μπρουκς, τούς ευχαρίστησε όλους. Αλλά ανταπέδωσε με χιούμορ όλα τα καρφιά με μία ατάκα. «Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε κανείς να εντυπωσιάσει μετά από όλα αυτά κωμικά ταλέντα που προηγήθηκαν...» είπε, κι άφησε μία μικρή παύση για να στήσει το punchline του. «Εύκολα!» κατέληξε, κι έκανες τους πάντες να σκάσουν στα γέλια.

«Το να μοιράζομαι μία τέτοια τιμητική βραδιά με φίλους - ακόμα κι αυτόν τον ελεεινό, σατανικό Μάρτιν Σορτ- με βρίσκει ταπεινό, ευγνώμονα και εκστασιασμένο» συνέχισε ο Μάρτιν. Κι ευχαρίστησε ειδικά τον Λόρνε Μάικλς (τον παραγωγό/δημιουργό του Saturday Night Live στα 70ς). «Χωρίς αυτόν δε θα ήμουν απόψε εδώ. Αυτός οδήγησε...»

Οπως καταλαβαίνετε, εκτός από μία πανάξια τιμή στον υπέροχο Στιβ Μάρτιν, η βραδιά του μεταμορφώθηκε σε γλέντι. Σε μία μεγάλη γιορτή της κωμωδίας. Για αυτό και ξεχωρίσαμε τις πιο αστείες ατάκες της βραδιας και σας τις μεταφέρουμε.

Steve Martin AFI Tribute 607 8

Οι 10 καλύτερες ατάκες της βραδιάς

1. Κόναν Ο' Μπράιαν: «Πρωτογνώρισα τον Στιβ όταν ήμουν ακόμα σεναριογράφος στα σκετσάκια του Saturday Night Live. Δε θα ξεχάσω ποτέ τις πρώτες λέξεις που μου απηύθηνε: "Παρήγγειλα ντεκαφεϊνέ!" Από τότε ήξερα ότι σε ακριβώς 18 χρόνια θα γινόμασταν φίλοι...»

2. Στιβ Καρέλ: «Λένε πώς η μίμιση είναι η πιο ειλικρινής μορφή θαυμασμού. Πέρασα όλη μου τη ζωή να μιμούμαι ατάλαντα τον Στιβ Μάρτιν. Και τον απεχθάνομαι για αυτό. Το "Τhe Jerk" ήταν η ιστορία ενός παράξενου ανώριμου ενήλικα που βρίσκει στη ζωή έναν σκοπό. Εκλεψα την ιδέα κι έκανα το "Παρθένος Ετών 40". Στη "Ρωξάνη" εμφανίστηκε με μία τεράστια μύτη. Εκανα το "Foxcatcher"...»

Steve Martin AFI Tribute 607 5

3. Τίνα Φέι: «Εχει μοιραστεί μαζί μου τόσες πολλές συμβουλές για την showbiz. Τις θυμάμαι και τις ακολουθώ όλες. Οπως το ότι "το να είσαι νωρίς στα ραντεβού σου, σημαίνει να είσαι στην ώρα σου. Και το να είσαι στην ώρα σου δείχνει αδυναμία, μην το κάνεις". "Ποτέ να μην δίνεις το χέρι σου για να κλείσεις μια συμφωνία. Ενα γλωσσόφιλο είναι αρκετό". "Δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, υπάρχουν μικροί ηθοποιοί" - και μετά απαριθμούσε όλη τη λίστα των πιο μικροκαμωμένων ηθοποιών του Χόλιγουντ...»

Steve Martin AFI Tribute 607 4a

4. Μάρτιν Σορτ: «Ω, ο Στίβεν μου έχει διηγηθεί τα πρώτα χρόνια του στην Disneyland που δούλευε ως μάγος. Εχει τόσες γλυκές αναμνήσεις από το μέρος. Οπως το να κόβουν βόλτες με τον θείο Γουόλτ και να παίζουν το παιχνίδι "Εδώ Εβραίος, εκεί Εβραίος"...»

5. Σάρα Σίλβερμαν: «Δεν είναι απλά ένας κλόουν, ένας μπουφόνος κωμικός. Είναι πραγματικός άνθρωπος. Μονόχνωτος, ξυλλάγγουρο, αφηρημένος, παράξενος, ούφο...»

Steve Martin AFI Tribute 607 7

6. Εϊμι Πόλερ: «Πολύ ωραία όλα αυτά, γελάμε περνάμε τέλεια. Μην ξεχνάμε όμως τον πραγματικό λόγο που είμαστε εδώ: να μαζέψουμε χρήματα να σώσουμε τη FIFA και να υποστηρίξουμε τον νέο της Πρόεδρο, την Queen LaFIFA...»

7. Queen Latifah: «O Στιβ είναι ο πιο λευκός άνθρωπος στην Αμερική. Εχετε δει πιο λευκό; Αυτός είναι. Και συνήθως εγώ τους λευκούς ανθρώπους πού παίζουν μπάντζο έχω μάθει ιστορικά να τους αποφεύγω...»

8. Τίνα Φέι: «Πάνω από όλα μου έμαθε να χαρίζω απλόχερα. Για παράδειγμα, ο Στιβ χαρίζει όλα του τα παλιά, λευκά κουστούμια για λεσβιακούς γάμους...»

Steve Martin AFI 607 2

9. Στιβ Μάρτιν: «Ενα απόγευμα, ο Μάρτι (Σορτ), εγώ και η Νταϊάν (Κίτον) χαζολογούσαμε στο τρέιλέρ της. Η Νταϊάν παρακολουθούσε με πάθος και εμμονή τη δίκη του Ο Τζει Σίμσον. Εμείς μαλακιζόμασταν στο βάθος και κάναμε θόρυβο. Σε κάποια στιγμή γυρίζει η Νταϊάν και φωνάζει: "βουλώστε το, αλλιώς θα έρθω εκεί πίσω και θα σας πηδήξω!". Και ο Μάρτι είπε χωρίς να τα χάσει: «Νταϊάν αγάπη μου, πρέπει να δουλέψεις λίγο περισσότερο τις απειλές σου...»

10. Τίνα Φέι: «Εμαθα τόσα πολλά από εσένα Στιβ. Είσαι ο ροκ σταρ της κωμωδίας. Κι εγώ ευγνώμων που σε γνώρισα. Με βοήθησες τόσες πολλές φορές, με τόσους διαφορετικούς τρόπους. Εμφανιζόσουν για να συμμετέχεις σε SNL μονόλογους, έκανες guest στις χαζοεκπομπές μου, παντρεύτηκες μία γυναίκα που είναι η νεότερη, πιο αδύνατη, πιο έξυπνη σωσίας μου» (η κάμερα έκοψε στην σύζυγο του Μάρτιν, Αν Στρίνγκφιλιντ, που όντως μοιάζει συγκλονιστικά με την Φέϊ). «Με το να βρίσκομαι απόψε εδώ, πραγματοποιώ μία νεανική μου φαντασίωση. Τώρα έχει μείνει μία ακόμα που έχει να κάνει με άλλον διάσημο ηθοποιό και τη στολή του Μπάτμαν...»

steve martin AFI 607 1

Διαβάστε περισσότερα: