Φεστιβάλ / Βραβεία

Στεφάν Μπριζέ: «Οταν χρησιμοποιούμε μια έκφραση όπως «ο Νόμος της Αγοράς», είναι σαφές ότι οι τραπεζίτες έχουν νικήσει»

στα 10

Ο Γάλλος σκηνοθέτης μίλησε στο Flix για την ταινία του και το ειδικό βάρος της ανθρώπινης ζωής στις μέρες της οικονομικής κρίσης.

Στεφάν Μπριζέ: «Οταν χρησιμοποιούμε μια έκφραση όπως  «ο Νόμος της Αγοράς», είναι σαφές ότι οι τραπεζίτες έχουν νικήσει»

Καθώς κάνουμε τις συστάσεις, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη, ο Στεφάν Μπριζέ μου λέει «από την Ελλάδα, λοιπόν». Και δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για το θέμα. Ακριβώς όπως και η ταινία του, που δεν χρειάζεται να δηλώσει το προφανές, αλλά να το αφήσει να εξελιχθεί μέσα από σκηνές στην οθόνη που μπορεί να μοιάζουν συνηθισμένες, μα κάτω από την βαριά σκιά μιας πανταχού παρούσας οικονομικής κρίσης, αποκτούν μια διαφορετική υφή.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix για το «o Νόμος της Αγοράς»

«Πάρτε για παράδειγμα την σκηνή όπου το ζευγάρι των ηρώων προσπαθεί να πουλήσει την τροχοβίλα του» λέει. «Σε μια τέτοια συναλλαγή, περιμένεις ασφαλώς να υπάρξουν παζάρια, αλλά ξέροντας την θέση που βρίσκονται οι ήρωες, αυτή η μικρή οικονομική διαφορά, τα τριακόσια ή τα πεντακόσια ευρώ, αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία. Δεν είναι κάτι που χρειάζεται να εξηγήσεις. Είναι κάτι που όλοι πλέον κατανοούν. Κι αυτό προσπάθησα να κάνω να αφήσω την ιστορία να μιλήσει από μόνη της, δίχως να χρειαστεί να δείξω κάτι με προφανή τρόπο»

la loi du marche 607

Και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη φορά, η ταινία του, κάνει τα πράγματα σαφή ήδη από τον τίτλο της: «Όταν γράφω μια ταινία, όταν γυρίζω μια ταινία έχω πάντα βρει τον τίτλο. Ο τίτλος καθορίζει με κάποιο τρόπο το φιλμ που θα κάνω. Αλλά αυτή τη φορά δεν τον είχα βρει, μέχρι το μοντάζ. Κι όταν τελικά φτάσαμε εκεί, «Ο Νόμος της Αγοράς» ήταν ο μόνος τίτλος που μπορούσα να σκεφτώ. Εχει ενδιαφέρον ότι αυτή η φράση, συσχετίζει την έννοια του νόμου με την έννοια της αγοράς. Ο νόμος έχει να κάνει με την δικαιοσύνη και με την συμβολική εικόνα της δικαιοσύνης, την ισορροπία, την ζυγαριά. Η αγορά από την άλλη είναι κάτι που μέσα στα χρόνια έχει γίνει συνώνυμο της σκληρότητας και της έλλειψης ισορροπίας. Και ξαφνικά αυτή η φράση συσχετίζει την πιο ισορροπημένη με την πιο σκληρή κι μη ισορροπημένη λέξη στην σύγχρονη γλώσσα. Και είναι κάτι που βρίσκω συναρπαστικό, Γιατί αυτή η έκφραση έχει μπει πλέον στο λεξιλόγιό μας κάτι που σημαίνει περισσότερο απ οτιδήποτε άλλο ότι οι τραπεζίτες έχουν νικήσει. Γιατί αυτή η έκφραση που τους ανήκει, έγινε πια μέρος της γλώσσας μας».

Διαβάστε περισσότερα και δέιτε το τρέιλερ του φιλμ.

la loi du marche 607

Ολόκληρη η συνέντευξη του Στεφάν Μπριζέ θα δημοσιευτεί στο Flix, όταν η ταινία του βγει στις Ελληνικές αίθουσες.

To 68o Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται από τις 13 έως τις 24 Μαΐου. Τo Flix βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν, τη στιγμή που συμβαίνουν στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.