Buzz

Σταματήστε ό,τι κάνετε: δείτε 50 λεπτά κομμένου υλικού από το «Blue Velvet»!

στα 10

Μας έχει λείψει ο Ντέιβιντ Λιντς. Να το ξαναπούμε: μας έχει λείψει ο κινηματογραφικός Ντέιβιντ Λιντς. Αν το ίδιο και σε σας, απολαύστε 50 λεπτά κομμένων σκηνών από το «Blue Velvet»...

Σταματήστε ό,τι κάνετε: δείτε 50 λεπτά κομμένου υλικού από το «Blue Velvet»!

«Η κατάσταση είναι πολύ απογοητευτική. Αν κάνεις ανεξάρτητο σινεμά - οποιοδήποτε είδος σινεμά που δεν είναι mainstream - δεν έχεις καμία τύχη στο επίπεδο της διανομής και κανένα τρόπο για να τραβήξεις το ενδιαφέρον των θεατών. Ακόμη κι αν έχω τη μεγάλη ιδέα, ο κόσμος είναι πια διαφορετικός. Δυστυχώς, οι ιδέες μου δεν είναι αυτό που θα περιέγραφε κάποιος ως "εμπορικές" και το χρήμα είναι το μόνο πράγμα που σέρνει το καράβι αυτήν την εποχή. Οπότε δεν ξέρω ποιο θα είναι το μέλλον μου. Δεν έχω ιδέα τι μπορώ να κάνω πια στον κόσμο του σινεμά.»

Τάδε έφη Ντέιβιντ Λιντς σε δημοσιογράφους που τον ρωτούν συνεχώς γιατί δεν κάνει μία ταινία - ενώ φαίνεται ότι ασχολείται με οτιδήποτε άλλο. Λίγα χρόνια πριν κυκλοφόρησε το πρώτο του album, «Crazy Clown Time». Πρόσφατα γνωρίσαμε και το δεύτερο, το μεγάλο του όνειρο - το «The Big Dream». Συνεχίζοντας τη σχέση του με τη ροκ σκηνή, ο Λιντς επίσης σκηνοθέτησε το νέο βίντεο κλιπ των Nine Inch Nails. Δέχθηκε να είναι ένας από τους καλλιτέχνες από τους οποίους ζήτησε ο διάσημος οίκος πορσελάνης Bernardaud με έδρα τη Λιμόζ της Γαλλίας, να φτιάξουν σειρές συλλεκτικών πιάτων για τον εορτασμό των 150 χρόνων.

blue velvet 607 1

Οι πειραματισμοί του με την ποπ αρτ ως καθημερινή συνήθεια τον οδήγησε στο να υπογράψει τη δική του σειρά καφέ, να διακοσμήσει το σπίτι του με φωτιστικά του, να πίνει σαμπάνια ακούγοντας τη μουσική του, να βγαίνει για ποτό στο μπαρ του Silencio κι όταν ταξιδεύει να μένει στη σουίτα που ο ίδιος δημιούργησε.

Για σινεμά, ουδείς λόγος. Μία προσωπική του έκθεση σε γκαλερί της Νέας Υόρκης ήταν ό,τι κοντινότερο στην τέχνη για την τέχνη. Κι ότι πρωταγωνιστεί στο «A Fall From Grace», την νέα ταινία της κόρης του, Τζένιφερ Λιντς, η πιο κινηματογραφική είδηση που ακούσαμε για αυτόν.

Γιατί οι φήμες για την νέα του ταινία αποτελούν το πιο μυστηριώδες αίνιγμα των τελευταίων χρόνων. Ψήγματα. Ενα θέμα των New York Times για τη σχέση του Λιντς με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι και τον διαλογισμό, μία ατάκα του Μπομπ Ροθ (επικεφαλής της οργάνωσης) που δήλωσε ότι ο Λιντς «ετοιμάζει ένα νέο σενάριο που θα είναι χαρακτηριστικά σκοτεινό». Υποσχέσεις.

Οπότε, ναι, δώστε μας ψίχουλα. Δώστε μας αποφάγια. Επιστρέψτε μας στο 1986 και χαρίστε μας 50 λεπτά κομμένου υλικού του «Blue Velvet». To υλικό αυτό συνοδεύει την Blu-ray επετειακή κυκλοφορία της ταινίας για τα 25 της χρόνια. Πρόσφατα όμως βρήκαν το δρόμο τους στο διαδίκτυο. Το ξέραμε ότι ο Λιντς είχε γυρίσε μία εκδοχή 3 1/2 ωρών κι αναγκάστηκε να κόψει την ταινία στις δύο (o παραγωγός Ντίνο ΝτεΛαουρέντις δε δεχόταν αντιρρήσεις πάνω σ' αυτό). Για δεκαετίες το υλικό αυτό το θεωρούσαν χαμένο, αλλά ένας τεχνικός της MGM το είχε συντηρήσει σε άψογη κατάσταση. Αν απορείτε λοιπόν για το τι έμεινε εκτός, πατήστε το play.


Περισσότερος Ντέιβιντ Λιντς: