Industry

Σπύρος Κοντάκης, ο designer που βρέθηκε στα χείλη των σταρ

στα 10

Ο Ελληνας καλλιτέχνης παρουσιάζει στην Αθήνα τα αντικείμενα που σχεδίασε και που γνωστοί ηθοποιοί προτιμούν… να τα πιουν στο ποτήρι!

Σπύρος Κοντάκης, ο designer που βρέθηκε στα χείλη των σταρ

Μία και μόνο ιδέα. Σχήματα, χρώματα, ιδέες, μέσα, έξω, χωρίς αρχή και χωρίς τέλος. Ο Σπύρος Κοντάκης άρχισε να δημιουργεί έπιπλα, αντικείμενα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Και όλα τα έργα του είναι σαν ζωντανά, με πολύ χαμόγελο και ατελείωτες γραμμές.

Μουσικός, δημιουργός, συνθέτης, με όλη την πειθαρχία που απαιτεί ένα μουσικό σύνολο, ο Σπύρος Κοντάκης έδωσε σχήμα και όγκο σε σχέδια που είχε από παλιά στο μυαλό του. Το καινούργιο είναι, το ότι εμείς μπορούμε να τα δούμε: Για πρώτη φορά, στο κέντρο της Αθήνας, στην γκαλερί του ξενοδοχείου Fresh, εκτίθεται το σύνολο των έργων του Σπύρου Κοντάκη, και με όλη τη δύναμη ενός δημιουργού που ψάχνει, απορεί, χαμογελά και συνεχίζει.

kontakis01

Ο Κοντάκης νιώθει… στο σπίτι του κάνοντας την έκθεσή του στην Αθήνα: «Αν και η μέχρι σήμερα πορεία μου στο χώρο του design ήταν αντίστροφη, με τα πρώτα μου βήματα να γίνονται κυρίως στο εξωτερικό και σε δεύτερο χρόνο στην Ελλάδα, είμαι της άποψης ότι η αποδοχή ενός καλλιτέχνη από τον ευρύτερο κοινωνικό και ιστορικό του χώρο, το χώρο της καταγωγής του αποτελεί την αφετηρία για την εξάπλωσή του στη διεθνή αγορά. Θα με ευχαριστούσε ιδιαίτερα ο κόσμος που θα επισκεφθεί την έκθεση να διαπιστώσει ότι οι φόρμες των κατασκευών μου έχουν κάτι το ανατρεπτικό, ικανοποιώντας ωστόσο παράλληλα τις αισθητικές αναζητήσεις περισσότερων και διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων.»

Πώς συνέβη, όμως και τα αντικείμενα που σχεδιάζει ο Σπύρος Κοντάκης βρέθηκαν στα χέρια ηθοποιών σαν την Εμα Στόουν και τον Αντριου Γκάρφιλντ του «The Amazing Spider-Man», ή τη μοιραία Μπερενίς Μαρλό που γνωρίσαμε στο «Skyfall»;

«Ο μάνατζέρ μου, ο Γιώργος Τσεβρένης,» εξηγεί ο Κοντάκης, «παρουσίασε ένα μέρος των έργων μου στους Γάλλους υπευθύνους της Sony - Columbia στη Γαλλία, οι οποίοι αποφάσισαν να φωτογραφηθούν με τα έργα μου γνωστοί ηθοποιοί, για την προώθηση των ταινιών. Το σινεμά μ’ ενδιαφέρει ούτως ή άλλως πολύ, το να κάνω artistic direction σε ταινίες βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές μου.

kontakis02

kontakis03

Αυτόν τον καιρό, πάντως, τις δυο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, ο Σπύρος Κοντάκης έχει όλη την προσοχή του στραμμένη στην Αθήνα και μάλιστα στο ιστορικό της κέντρο: «Παρά το γεγονός ότι ειδικά το κέντρο έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια βαριά πλήγματα από την κρίση και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σημαντικά, θεωρώ ότι το κέντρο της Αθήνας ήταν και θα είναι το πιο ζωντανό της κομμάτι, το πιο "συμμετοχικό". Η κρίση που βιώνουμε δεν πρέπει να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στη σύλληψη και την παραγωγή νέων ιδεών, αλλά αντίθετα πηγή έμπνευσης με κατεύθυνση την ανάδειξη του κέντρου.»

Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή, η kontakidesign, στο πλαίσιο της διατήρησης της αρχιτεκτονικής και του χαρακτήρα των παλιών βιομηχανικών και εμπορικών τμημάτων της πόλης, έχει δημιουργήσει στην πλατεία Κοτζιά ένα loft, το οποίο αποτελεί έναν πρότυπο χώρο τόσο διαμονής όσο και έκθεσης έργων τέχνης, το kontakiloft.

info

  • ArtWall, Fresh Hotel, Σοφοκλέους 26, Αθήνα 10552, τηλ. 210 5248511
  • Από την Τρίτη, 2 Απριλίου, μέχρι και το Σάββατο 13 Απριλίου
  • Curator: Ολιβιέ Ντεμποσκέ
  • Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα, Blonde
  • Επισκεφθείτε το επίσημο website του Σπύρου Κοντάκη