Buzz

Χρυσές Σφαίρες 2018: Στίβεν Σπίλμπεργκ & Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σχολιάζουν τη σπόντα της Νάταλι Πόρτμαν

στα 10

Δύο από τους σκηνοθέτες της χρονιάς, κάνουν δηλώσεις για τη μονολεκτική, αλλά ουσιαστική, παρέμβαση της Νάταλι Πόρτμαν στην 75η τελετή απονομής Χρυσών Σφαιρών.

Χρυσές Σφαίρες 2018: Στίβεν Σπίλμπεργκ & Γκιγιέρμο ντελ Τόρο σχολιάζουν τη σπόντα της Νάταλι Πόρτμαν

Η 75η τελετή απονομής Χρυσών Σφαιρών ήταν σίγουρα μία έντονα πολιτικοποιημένη βραδιά. Από τη μία η Οπρα Γουίνφρεϊ που, παραλαμβάνοντας το βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ, θύμισε στο αμερικανικό κοινό τι σημαίνει «Προεδρικός Λόγος» (παρόλο που εδώ κι ένα χρόνια το «presidential speech» είναι συνώνυμο του ναρκισσισμού, του ρατσισμού και της διχόνοιας). Κι αυτή ήταν μία αγαπημένη μας στιγμή, όχι γιατί πιστεύουμε απόλυτα τις ευαγγελικές σχεδόν υποσχέσεις για «ένα καλύτερο αύριο που ανατέλλει», αλλά γιατί, πρώτον, κάθε ενωτική παρέμβαση και κάλεσμα για ισότητα μοιάζει με ουράνιο τόξο και, δεύτερον, γιατί ήταν περίεργο και υπέροχο να βλέπεις όλο το κοινό της αίθουσας όρθιο - με ιδιαίτερη έμφαση στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ που δε χειροκροτούσε απλώς, αλλά χαμογελούσε πονηρά και χόρευε στη σκέψη και μόνο ότι αυτό είναι το αύριο της χώρας της.

Δείτε ακόμη: Χρυσές Σφαίρες 2018 - Ολοι οι ευχαριστήριοι λόγοι της χρυσής βραδιάς σε βίντεο

Η σημαντικότερη πολιτική δήλωση της βραδιάς όμως ήταν η μαυροντυμένη εικόνα της αίθουσας. Το κίνημα #Time'sUp για το τέλος της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εκφράστηκε βουβά, με το συμβολικό μαύρο ένδυμα, αλλά και με έντονες δηλώσεις (από το κόκκινο χαλί, μέχρι τους ευχαριστήριους λόγους) και δεν περιορίστηκε στις γυναίκες: οι άντρες ήταν συγκινητικοί επίσης στη στήριξή τους (ξεχωρίσαμε τους Ντέιβιντ Χάρμπορ του «Stranger Things» και Γουίλιαμ Μέισι του «Shameless» στις δηλώσεις τους).

Natalie Portman Golden Globes 2018 GIF 1

Natalie Portman Golden Globes 2018 GIF 3

Αν θέλουμε όμως να είμαστε σοβαροί, την πιο σωστή, επιδραστική, ουσιαστική δήλωση την έκανα η Νάταλι Πόρτμαν. Καλεσμένη να παραδώσει τη Χρυσή Σφαίρα Σκηνοθεσίας, μαζί με τον Ρον Χάουαρντ, είχε ετοιμάσει τι ήθελε να πει - με μία έξτρα λέξη. «Πάμε να δούμε τους άντρες υποψηφίους». Κι αυτή ήταν η αλήθεια. Μπράβο Χόλιγουντ για την αρχή του δύσκολου διαλόγου για ισότητα. Μπράβο Ενωση Ξένων Ανταποκριτών για το συμβολικό μαυροντυμένο πάρτι. Αλλά που είναι η ουσία; Στις επιλογές μας. Στην επιβράβευση της δουλειάς μας. Κι εκεί, στην κατηγορία των δημιουργών, των σκηνοθετών, δεν υπήρξε θέση ούτε για μία γυναίκα;

Natalie Portman Golden Globes 2018 GIF 2

Πάνω σ' αυτό ρωτήθηκαν δύο από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες της κατηγορίας, οι οποίοι, το πιθανότερο, θα ακούσουν τα ονόματά τους και στην οσκαρική πεντάδα σε λίγες μέρες. Ενας απο αυτούς μάλλον θα φύγει και με το χρυσό. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο λοιπόν θεώρησε το σχόλιο της Πόρτμαν «σπουδαίο».

«Να με πειράξει; Υπερίσχυσε το σχόλιο της νίκης μου; Τι είναι αυτά που λέτε; Το σχόλιό της ήταν σπουδαίο. Κι έκανε πάρα πολύ καλά που το είπε και πρέπει, οφείλουμε, να λέμε αυτό ακριβώς που αισθανόμαστε για τη δουλειά μας. Και είχε και δίκιο. Υπάρχουν γυναίκες σκηνοθέτες που κάνουν εξαιρετική δουλειά....»

Στα ίδια πλάισια κινήθηκε κι ο Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο οποίος ήταν αισιόδοξος για την οσκαρική πεντάδα. «Πιστεύω ότι συμβαίνουν αλλαγές πλέον στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ισότητα. Και θα φανεί και στην κατηγορία σκηνοθεσίας. Ισως όχι με το ρυθμό και την ταχύτητα που θα έπρεπε, αλλά συμβαίνουν. Εχουμε εξαιρετικά παραδείγματα φέτος με τα "Mudbound" και "Lady Bird". Πιστεύω ότι στην οσκαρική πεντάδα θα υπάρξει γυναίκα σκηνοθέτης, αν όχι γυναίκες. Πληθυντικός αριθμός....»

Για να δούμε...

Περισσότερες Χρυσές Σφαίρες 2018: