Buzz

«Φαντάσματα Πλανιούνται Πάνω από την Ευρώπη». Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ για την Ειδομένη ταξιδεύει στα φεστιβάλ του κόσμου

στα 10

Προβλήθηκε ήδη στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου του Μονπελιέ και κέρδισε το βραβείο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Τζιχλάβα στην Τσεχία.

«Φαντάσματα Πλανιούνται Πάνω από την Ευρώπη». Ενα ελληνικό ντοκιμαντέρ για την Ειδομένη ταξιδεύει στα φεστιβάλ του κόσμου

Η ταινία της Μαρίας Κουρκούτα και της Νίκης Γιάνναρη καταγράφει την καθημερινότητα των προσφύγων στην Ειδωμένη, όσο περιμένουν στην ουρά για τρόφιμα, για τσάι, για μια επίσκεψη στον γιατρό. Περιμένοντας στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κάποια στιγμή τα σύνορα θα κλείσουν και οι πρόσφυγες θα αποκλείσουν με την σειρά τους τις γραμμές του τρένου, μπλοκάροντας την διέλευση των συρμών που μεταφέρουν αγαθά από και προς την Ελλάδα.

Δείτε ακόμη: Φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου Μονπελιέ 2016: Με την Ελλάδα παρούσα!

Spectres Are Haunting Europe 607

Οι δύο σκηνοθέτες βρέθηκαν στην Ειδωμένη μαζί με εκατοντάδες άλλους εθελοντές κι όπως λέει η Μαρία Κουρκουτά στο cineuropa «σε ένα μέρος όπου το μόνο πράγμα που βλέπεις είναι χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν σε ουρές 24 ώρες την ημέρα, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να καταγράψεις αυτή την αναμονή, πάνω απ’ όλα ως μια παροδική κατάσταση. Για εμάς τα πόδια των ανθρώπων, το κάθε βήμα, οι μικρές χειρονομίες, τα χαλασμένα παπούτσια, όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μας λένε χιλιάδες μικρές ιστορίες για τους ανθρώπους και τους πληθυσμούς του σήμερα, αλλά και του παρελθόντος, τόσο στην Ειδωμενη όσο και σε άλλες χώρες του πλανήτη».

Δείτε το βραβευμένο με το σπουδαστικό Οσκαρ «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη

Spectres Are Haunting Europe 607

Και η Νίκη Γιάνναρη συμπληρώνει: «Η προσέγγισή μας δεν αντλεί από ανθρωπιστικά συναισθήματα ή ιδεώδη. Δεν νοιώθουμε συμπόνοια ή οίκτο για τους πρόσφυγες, δεν τους θεωρούμε θύματα. Εχουμε δει την δύναμη και την ομορφιά τους. Με κάποιο τρόπο είναι πιο δυνατοί από εμάς και καθώς διασχίζουν κάθε είδους σύνορα, λειτουργούν πολιτικά. Η μετακίνησή τους είναι μια σημαντική πολιτική πράξη. Είναι σαν ένα δώρο στην Ευρώπη η οποία λειτουργεί επίσης πολιτικά υψώνοντας τοίχους και συρματοπλέγματα».

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ


Δείτε ακόμη: