Buzz

Ο Παρκ Τσαν-γουκ κι άλλοι 9.472 καλλιτέχνες στη Μαύρη Λίστα της Νοτιο-Κορεατικής κυβέρνησης

στα 10

Με μια λίστα 100 σελίδων η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας απαγορεύει κάθε υποστήριξη σε χιλιάδες καλλιτέχνες της, ανάμεσά τους και στον σπουδαιότερο σύγχρονο σκηνοθέτη της.

Ο Παρκ Τσαν-γουκ κι άλλοι 9.472 καλλιτέχνες στη Μαύρη Λίστα της Νοτιο-Κορεατικής κυβέρνησης
Ο Παρκ Τσαν-γουκ διαμαρτύρεται στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2006

Τις εκατό σελίδες φτάνει η καινούρια Μαύρη Λίστα των τεχνών στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα.

Οι 9.473 καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται εκεί, από διαφορετικές πλευρές των Τεχνών, είναι εκείνοι στους οποίους η Πρόεδρος Παρκ Γκέουν-χε απαγορεύει την οικονομική ή οργανωτική υποστήριξη. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Κιμ Τζι-γουν, του οποίου το «The Age of Shadows» είναι κι η ταινία που εκπροσωπεί τη Νότια Κορέα στην κούρσα για τις υποψηφιότητες του φετινού Ξενόγλωσσου Οσκαρ.

Και, φυσικά, ο Παρκ Τσαν-γουκ, οποίος ήδη από το «Oldboy» το 2003, αλλά και φέτος με την «Υπηρέτρια», είναι ο δημιουργός που προσελκύει στο έργο του το μεγαλύτερο διεθνές ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμη: Η αγάπη είναι απόλυτη παράδοση. Ο Παρκ Τσαν-γουκ μιλά στο Flix για την «Υπηρέτριά» του

παρκ τσαν-γουκ 607

Το κριτήριο στο οποίο βασίζεται η επιλογή των καλλιτεχνών που εντάχθηκαν σ' αυτήν τη μαύρη λίστα, είναι απ' τη μία πλευρά η συμμετοχή στη διαμαρτυρία εναντίον της Κυβέρνησης μετά από θαλάσσιο δυστύχημα του 2014 που άφησε 304 νεκρούς και, από την άλλη πλευρά, η υποστήριξη του Μουν Τζε-ιν, του αντιπάλου της Γκέουν-χε στις προεδρικές εκλογές του 2012. Καθώς ο Παρκ Τσαν-γουκ, τουλάχιστον, είναι πολιτικά λαλίστατος, περιμένουμε να δούμε αντιδράσεις από την καλλιτεχνική κοινότητα της Νότιας Κορέας.

Δείτε ακόμη: