Buzz

Οταν η Σοφία Κόπολα συνάντησε τον Τζον Γουότερς και μίλησαν για... θηλυκούς μπελάδες

στα 10

Στο Φεστιβάλ της Πρόβινσταουν, ο Τζον Γουότερς προσπάθησε να βρει τι τον συνδέει με τη Σοφία Κόπολα. Και το κατάφερε με μπρίο!

Οταν η Σοφία Κόπολα συνάντησε τον Τζον Γουότερς και μίλησαν για... θηλυκούς μπελάδες

Μπορεί να μη φαίνεται μεμιάς, αλλά η Σοφία Κόπολα κι ο Τζον Γουότερς έχουν πολλά κοινά: μια δική τους ματιά στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, μια τρυφερότητα για τη γυναικεία φύση και τους ήρωες του περιθωρίου, παρότι ο καθένας απ' τους δυο δημιουργούς, με διαφορετική ένταση και διάθεση. Οι δυο τους συναντήθηκαν πριν λίγες μέρες στο Φεστιβάλ της Πρόβινσταουν, του οποίου ο Γουότερς είναι εξ αρχής υποστηρικτής και όπου η Κόπολα τιμήθηκε με το βραβείο «Filmmaker on the Edge».

Διαβάστε και δείτε: Ο Κόλιν Φάρελ ανάμεσα στη Νικόλ, την Ελ, την Κίρστεν και τη Σοφία στη συνέντευξη Τύπου του «The Beguiled»

σοφία κόπολα 607

Η Σοφία Κόπολα παρουσίασε τη νέα της ταινία, «The Beguiled», τον Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών και πέρασε στην ιστορία ως η μόλις δεύτερη γυναίκα που κέρδισε στις Κάννες το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Με πρωταγωνιστές τη Νικόλ Κίντμαν, την Κίρστεν Ντανστ, την Ελ Φάνινγκ και τον Κόλιν Φάρελ, η Κόπολα στο «Beguiled» διασκευάζει το μυθιστόρημα του Τόμας Κάλιναν και την ταινία του Ντον Σίγκελ, παρατηρώντας από γυναικεία, αυτή τη φορά, σκοπιά, την ιστορία μιας ομάδας γυναικών στον αμερικανικό εμφύλιο που αναγκάζονται να περιθάλψουν έναν τραυματία του εχθρού, αφήνοντας την καταπιεσμένη σεξουαλικότητά τους να εκτροχιαστεί.

Διαβάστε τη γνώμη του Flix: «Beguiled» Η Σοφία Κόπολα σε ένα πιο χειραφετημένο, αλλά λιγότερο αιχμηρό remake

beguiled 607

Ο Τζον Γουότερς απένειμε στη Σοφία Κόπολα το βραβείο της στο Φεστιβάλ της Πρόβινσταουν και, με την ευκαιρία, οι δυο τους έκαναν μια, ανοιχτή στο κοινό, συζήτηση, που ξετυλίχτηκε απολαυστικά. Διαβάστε παρακάτω μερικά αποσπάσματα, ή ολόκληρη την απόδοσή της στο Hollywood Reporter.

Η λέξη «ριμέικ» ήταν σαν βρισιά στην οικογένειά μου, είπε η Σοφία Κόπολα, προσθέτοντας, «Ο πατέρας μου έλεγε ότι κανείς ποτέ δεν κάνει το ριμέικ μιας ταινίας, εκτός αν είναι για τα λεφτά. Δεν υπάρχει άλλος λόγος να το κάνεις.»

Θα ήθελα τόσο να είχα δει αυτή την ταινία όταν ήμουν παιδί, είπε ο Τζον Γουότερς για το «The Beguiled» της Σοφία Κόπολα, παρομοιάζοντάς το με το... «Θεώρημα» του Παζολίνι: «Εχει τα πάντα, όμορφους άντρες, καταπιεσμένο σεξ, βία - όλα αυτά για τα οποία διψούσα ως παιδί. Είναι σχεδόν σαν όλοι να είναι διαρκώς έτοιμοι να λιγοθυμήσουν.»

Δείτε ακόμη: «Girls Gone Wild» - η Σοφία Κόπολα και τα κορίτσια του «Beguiled» just wanna have fun!

The Beguiled 607

Δυνατή σκηνοθετική φωνή Ο Γουότερς ρώτησε την Κόπολα πως, ενώ είναι τόσο μειλίχια ως άνθρωπος, ανέπτυξε μια τόσο δυνατή σκηνοθετική φωνή. Εκείνη απάντησε, «Νιώθω ότι μπορώ να είμαι πιο σκληρή στις ταινίες. Μπορώ να εκφράζω τις σκέψεις μου με διαφορετικό τρόπο γιατί κρύβεσαι πίσω απ' όλους αυτούς τους ήρωες. Νομίζω ότι είμαι ισχυρογνώμων και πεισματάρα κι έτσι ανακάλυψα με χαρά μια διέξοδο, όπου σου επιτρέπεται να έχεις ισχυρή άποψη.»

Beguiled 607

Κίρστεν ή Ντιβάιν; Ο Γουότερς αναρωτήθηκε εάν η Κίρστεν Ντανστ είναι για την Κόπολα η δική της Ντιβάιν, δηλαδή η δική της διαχρονική μούσα. «Ναι, είναι το άλτερ έγκο μου, θα της το πω αυτό,» είπε η Κόπολα. «Τη γνώρισα όταν έκανα τις "Αυτόχειρες Παρθένους", ήταν 16 χρόνων. Με εντυπωσίασε γιατί δείχνει έτσι ζωηρή ξανθιά μαζορέτα, το αμερικανικό πρότυπο. Αλλά έχει κάτι βαθύ πίσω από τα μάτια της κι έκανε μια παράξενη αντίθεση. Εχει μια πιο σκοτεινή πλευρά, αλλά είναι και πολύ αστεία κι όχι αυτό που περιμένεις κρίνοντας από την εμφάνισή της. Μπορεί να είναι ελαφριά και βαθιά την ίδια στιγμή, πράγμα που βρίσκω μοναδικό.»

Η «κηλίδα» του «Νονού 3» Ο Γουότερς ρώτησε (γιατί αν όχι αυτός, τότε ποιος;) την Κόπολα πώς αντιμετώπισε τις τόσο κακές κριτικές για την ερμηνεία της στον «Νονό 3», όταν αντικατέστησε βιαστικά τη Γουαϊνόνα Ράιντερ που άφησε το ρόλο. «Η εμπειρία με βοήθησε ν' αντιμετωπίζω την κριτική γενικώς, ίσως γιατί δεν πάει και πολύ χειρότερα απ' αυτό. Σου χαρίζει ένα είδος γενναιότητας, γιατί έχεις πια εισπράξει την παγωμάρα. Δεν στενοχωρήθηκα, γιατί ποτέ δεν σχεδίαζα να γίνω ηθοποιός, αλλά σίγουρα μ' έκανε πιο σκληρή το ότι άφησα τον εαυτό μου να εκτεθεί.»

Διαβάστε ακόμη: Τα πράγματα που εμπνέουν τη Σοφία Κόπολα (με δικά της λόγια)

Beguiled 607

Το ανεξάρτητο σινεμά Η Κόπολα κι ο Γουότερς συμφώνησαν στο συντηρητικό κλίμα που περιβάλλει σήμερα το ανεξάρτητο σινεμά, ενώ η Κόπολα εξήγησε ότι δυσκολεύτηκε να βρει το μπάτζετ του «The Beguiled», παρότι επρόκειτο για την έκτη ταινία στη βραβευμένη καριέρα της. «Είναι δύσκολη εποχή για να καταφέρεις να γυρίσεις μια ταινία,» είπε η Κόπολα. «Προσπαθώ να κρατώ όσο γίνεται πιο χαμηλό τον προϋπολογισμό μου, για να έχω την ελευθερία να κάνω αυτό που θέλω.»

Συμβουλή Προς τις νέες γυναίκες που ξεκινούν καριέρα στο σινεμά, η Σοφία Κόπολα είχε την ακόλουθη συμβουλή: «Πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε αυτό που αγαπάτε στ' αλήθεια, αυτό που θέλετε να δείτε και να μοιραστείτε, γιατί ποτέ δεν ξέρετε με τι θα νιώσει σύνδεσμο το κοινό. Εγώ εκεί βρίσκω το κίνητρό μου. Στο να κάνω τα πράγματα που θεωρώ ότι λείπουν.»

Διαβάστε και δείτε ακόμη: