Buzz

Ομοφοβικά μικρά σκάνδαλα και η «Μικρή Γοργόνα» της Σοφία Κόπολα

στα 10

Ανακοινώθηκε το πρώτο μέλος του καστ της «Μικρής Γοργόνας» της Σοφία Κόπολα. Η Αντρέι Πέτζικ είναι ένα transgender μοντέλο από την Αυστραλία και αυτό έδωσε βορά σε σχόλια και τίτλους εφημερίδων.

Ομοφοβικά μικρά σκάνδαλα και η «Μικρή Γοργόνα» της Σοφία Κόπολα

Η Σοφία Κόπολα ετοιμάζει την κινηματογραφική μεταφορά της «Μικρής Γοργόνας» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, μία απόφαση που μοιάζει απόλυτα ενταγμένη στο εφηβικό σύμπαν της φιλμογραφίας της: μοναχικά κορίτσια σε ιστορίες γλυκόπικρης (ή εντελώς πικρής) ενηλικίωσης. Γιατί όσοι γνωρίζουν μόνο την Disney εκδοχή (της μικρής "Αριελ") να ετοιμάζονται για ένα δυνατό χαστούκι: στο παραμύθι του Αντερσεν είναι γνωστό ότι ο πρίγκιπας απορρίπτει την μικρή γοργόνα και εκείνη, σύμφωνα με την κατάρα της μάγισσας, χάνεται στη θάλασσα, γίνεται αφρός. Μάλιστα, σεναριογράφος της Κόπολα (κάτι που εξασφαλίζει τη σκοτεινή εκδοχή του παραμυθιού) ανέλαβε η Κάρολαϊν Τόμπσον, η πιστή συνεργάτης του Τιμ Μπάρτον («Ο Ψαλιδοχέρης», «The Nightmare Before Christmas», «Η Νεκρής Νύφη»).

Μπορεί να μην γνωρίζουμε άλλες λεπτομέρειες ακόμα, αλλά το πρώτο μέλος του καστ ανακοινώθηκε. Πρόκειται για την Αντρέι Πέτζικ, ένα διαφυλικό μοντέλο/ηθοποιός από την Αυστραλία, η οποία στην επίσημη ιστοσελίδα της παρακαλεί να την αναφέρουμε στο λόγο με θηλυκά επίθετα, καθώς νιώθει ανάμεσα στα δύο φύλα και αισθάνεται περισσότερο ο εαυτός της ως γυναίκα.

1Η Αντρέι Πέτζικ

Η 23χρονη Πέτζικ άλλωστε δεν είναι άγνωστη: εκτός από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε ντεφιλέ και πασαρέλες, αλλά και τις διάσημες φωτογραφήσεις σε διεθνή περιοδικά μόδας, επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Ντέιβιντ Μπόουι για να παίξει μαζί του και την Τίλντα Σουίντον στο μουσικό βίντεο «The Stars (Are Out Tonight)». Δείτε το «The Stars (Are Out Tonight)» του Ντέιβιντ Μπόουι εδώ.

2Από το μουσικό βίντεο του «The Stars (Are Out Tonight)»

Μόνο που η ανακοίνωση της συνεργασίας της Πέτζικ με την Κόπολα ξεκίνησε μία σειρά από ομοφοβικά δημοσιεύματα που επικεντρωνόντουσαν στο «σκάνδαλο ταυτότητας» της ηθοποιού και «τι δουλειά είχε σε μία παιδική ταινία». Ενα από αυτά δημοσιεύτηκε στο site της βρετανικής Daily Mail, που αποκάλεσε στον τίτλο του την Πέτζικ «The Little Merman!» (με θαυμαστικό) και συνέχισε να αναφέρεται σ' αυτήν κατά μήκος του άρθρου, ως άντρα. Ενα κλικ παραπάνω στη wikipedia σελίδα του μοντέλου μπορεί να έδειχνε κι ένα δράμι καλύτερης έρευνας - αν όχι, προς Θεού! (με θαυμαστικό), κοινωνικής ευαισθησίας.

Η Πέτζικ θα έχει το ρόλο της «τέταρτης αδελφής της Μικρής Γοργόνας». Αυτή θα έπρεπε να ήταν η μόνη είδηση. Μόνο που ακόμα ζούμε σε καιρούς που η Κόπολα πρέπει να απολογηθεί «αν επέλεξε μία διαφυλική ηθοποιό για να προκαλέσει σκάνδαλο, να κάνει πολιτική δήλωση, ή να εξασφαλίσει δημοσιεύματα». Και η Πέτζικ, πρέπει επίσης να περάσει από το δικαστήριο της κοινής γνώμης για το αν της επιτρέπουμε να αισθάνεται γυναίκα και να την αποκαλούμε ως μία.

Οσο όμως κι αν ακόμα μας μπερδεύει, μας τρομάζει, μας αρέσει ή όχι, οι καιροί αλλάζουν και πάνε μπροστά. Το περιοδικό ΤΙΜΕ πριν μία μόλις εβδομάδα είχε εξώφυλλο την τρανσέξουαλ πρωταγωνίστρια του «Orange is the new Black» Λαβέρν Κοξ, με τίτλο που αναφέρεται ξεκάθαρα στην καρδιά του θέματος: ανθρώπινα δικαιώματα.

Θα είναι ποτέ αυτονόητα; Θα φτάσουμε ποτέ σ' αυτό το επίπεδο; Ή θα συνεχίσουμε τα σαχλά, ομοφοβικά αστειάκια; Οπως αυτά που θα προέκυπταν αν μεταφράζαμε το ρόλο της Αντρεϊ, όπως ακριβώς τον γράφει το imdb: «Αδελφή Νο4».

3Η Λαβέρν Κοξ στο εξώφυλλο του περιοδικού Time

Διαβάστε περισσότερα για την «Μικρή Γοργόνα»: