Industry

Το Netflix παρακαλείται να... κόψει το κάπνισμα!

στα 10

Αντικαπνιστική οργάνωση πιάνει μολύβι και χαρτί και διαπιστώνει ότι οι σειρές του Netflix αγαπούν το τσιγάρο τους.

Flix Team
Το Netflix παρακαλείται να... κόψει το κάπνισμα!

Οι πρωτότυπες σειρές του Netflix περιλαμβάνουν παραπάνω από διπλάσιες σκηνές καπνίσματος απ' ό,τι το πρόγραμμα των υπόλοιπων τηλεοπτικών καναλιών και πλατφορμών: αυτό διαπίστωσε κι αυτό καταγγέλλει αντικαπνιστική οργάνωση κι έχει προκαλέσει αναταραχή, γιατί ναι, δεν υπάρχει καπνός χωρίς... τσιγάρο.

Η αμερικανική οργάνωση Truth Initiative, με στόχο την προάσπιση της υγείας, διερεύνησε τις 14 δημοφιλέστερες σειρές που απευθύνονται στο νεανικό κοινό, ηλικίας 15-24, συλλέγοντας από τα συμβατικά και τα καλωδιακά κανάλια. Κι εκεί βρήκε ότι οι σειρές του Netflix εμφανίζουν 319 «καπνικά περιστατικά» (εξαιρετικά αμερικανική, θα έλεγε κανείς, έκφραση - tobacco incidents - που εννοεί την εμφανή αλλά και υπαινισσόμενη χρήση προϊόντων καπνού), με την πρώτη θέση ν' ανήκει στο «Stranger Things» και τις 182 σκηνές του όπου κάποιος καπνίζει τσιγάρο ή ένα πακέτο εμφανίζεται στο χώρο.

Διαβάστε ακόμη: Σημεία των καιρών: Το γαλλικό σινεμά... κόβει το κάπνισμα!

walking dead 607

Ακολουθεί το «The Walking Dead» με 94 σκηνές, ενώ στη λίστα μπαίνουν και τα «Orange Is the New Black» με 45, «House of Cards» με 41, «Fuller House» με 22 και «Making a Murderer» με 20. Εκπρόσωπος του Netflix δήλωσε σχετικά στο Variety, «Ενώ η ψυχαγωγία του streaming είναι δημοφιλέστερη παρά ποτέ, χαιρόμαστε που δεν ισχύει το ίδιο και για το κάπνισμα. Μας ενδιαφέρει να μάθουμε κι άλλα πράγματα από αυτή την έρευνα».

Από τη θεωρία στην πράξη, η Βανέσα Κέρμπι, η ηθοποιός που υποδύεται την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα στο «The Crown» του Netflix, είχε μοιραστεί σε παλιότερη συνέντευξή της πόσο έντονα είχε προβληματιστεί η παραγωγή της σειράς για το αν θα έπρεπε να δείξει (όπως ίσχυε και στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή), τη Μαργαρίτα να καπνίζει ενώ ήταν έγκυος. «Αποφασίσαμε να το αποφύγουμε και δεν ήξερα τι να κάνω με τα χέρια μου. Εβαλα ένα μεγάλο ποτήρι ουίσκι. Σκέφτηκα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος!»

crown 607

Η Πρόεδρος του Truth Initiative, Ρόμπιν Κόβαλ, υποστηρίζει ότι «η άνοδος των καναλιών streaming έχει οδηγήσει στην εξάπλωση της παρουσίας του καπνίσματος στις οθόνες, πράγμα που επιβάλλει ως λαμπερή και φυσιολογική, μια θανατηφόρα συνήθεια, σε εκατομμύρια εύπιστους νέους.» Αντίστοιχη κριτική έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και σε κινηματογραφικούς δημιουργούς: μια έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής το 2015 διαπίστωσε ότι το 47% των ταινιών εκείνης της χρονιάς, των χαρακτηρισμένων ως κατάλληλων από 13 χρόνων, περιλάμβαναν τουλάχιστον μία σκηνή με τσιγάρα. Μάλιστα, το 56% αυτών, ήταν παραγωγές της Disney και της 21st Century Fox.

Διαβάστε ακόμη: Η Disney κόβει το κάπνισμα από όλες τις ταινίες της με το μαχαίρι!

Κι αν η σταθερή δήλωση της Αμερικανικής Κινηματογραφικής Ενωσης (MPA) είναι ότι «οι σκηνοθέτες προστατεύονται από το σύνταγμα και την ελευθερία της έκφρασης», πραγματικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2011 στο Journal of Neuroscience και που αποδεικνύει, μετά από εκτεταμένα πειράματα, ότι ο εγκέφαλος πράγματι αντιδρά με επιθυμία, όταν ένας θεατής βλέπει τσιγάρο στην οθόνη, αλλά μόνο αν αυτός ο θεατής είναι ή ήταν καπνιστής. Φυσικά κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση του καπνίσματος είναι αξιέπαινη, απλώς μοιάζουν αδύναμες οι επιθέσεις σε τηλεοπτικά κανάλια και κινηματογραφικούς δημιουργούς, επειδή οι επιθέσεις στην καπνοβιομηχανία είναι τόσο πιο δύσκολες και απαιτητικές.