Φεστιβάλ / Βραβεία

To επόμενο project του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν θέλει να σας βάλει για ύπνο

στα 10

Και ναι, κυριολεκτούμε.

To επόμενο project του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν θέλει να σας βάλει για ύπνο

Όχι ακριβώς μια ταινία, μα η δημιουργία ενός «κινηματογραφικού περιβάλλοντος» που θα σου επιτρέπει να αποκοιμηθείς, αυτό είναι το SLEEPCINEMAHOTEL, ένα project του Ταϊλανδού σκηνοθέτη για το φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Μια από τις αίθουσες του φεστιβάλ στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του θα μεταμορφωθεί σε ένα προσωρινό «ξενοδοχείο», με κρεβάτια, αιώρες ακόμη και ντους κι αίθουσα πρωινού, στους τοίχους του οποίου θα προβάλλονται υπναγωγικές εικόνες. Αν κλείσεις δωμάτιο για το βράδυ, μπορείς να μείνεις και να κοιμηθείς εκεί, αλλά για μερικές ώρες στην διάρκεια της ημέρας, το SLEEPCINEMAHOTEL θα είναι ανοιχτό σε όλους.

sleepcinemahotel 607

Η ιδέα είναι, οι επισκέπτες και οι «ένοικοι» του ξενοδοχείου να μεταφέρονται στην αγαπημένη διάσταση του Βιρεσετάκουν: ανάμεσα στον ύπνο και το σινεμά, τα φαντάσματα και την φαντασία, το παρελθόν και το παρόν.

Οι εικόνες που θα προβληθούν στην διάρκεια αυτής της εβδομάδας από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου έχουν επιλεχθεί από τον ίδιο τον σκηνοθέτη από το αρχείο του EYE Filmmuseum και του Netherlands Institute for Sound and Vision και δεν θα παίζουν σε λούπα, κάτι που σημαίνει ότι όποια στιγμή κι αν βρεθείς στον χώρο θα δεις κάτι που δεν θα επαναληφθεί.

Δείτε ακόμη: «Cactus River» δέιτε μια μικρού μήκους του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν

sleepcinemahotel 607

Εικόνες από ζώα ή ανθρώπους που κοιμούνται, σύννεφα και νερά, οι οποίες από την μια εξάπτουν την φαντασία ενός θεατή αλλά που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη μπορούν να διαπεράσουν το ασυνείδητο μας ακόμη κι όταν κοιμόμαστε.

Εξ’ άλλου ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα για τον «Θείο Μπούνμι» σκηνοθέτης, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν τον πειράζει αν κάποιοι από τους θεατές κοιμούνται στις ταινίες του, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζει ένα project που έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Κι εμείς ήδη χασμουριόμαστε από περιέργεια.

sleepcinemahotel 607

Δείτε ακόμη: