Industry

Σκορσέζε – Τρίερ: συνεργασία χωρίς εμπόδια

στα 10

Νέος γύρος του κινηματογραφικού πειράματος του Λαρς φον Τρίερ, «The Five Obstructions», με τον Μάρτιν Σκορσέζε στη θέση του «διαγωνιζόμενου» σκηνοθέτη αυτή τη φορά.

Σκορσέζε – Τρίερ: συνεργασία χωρίς εμπόδια

Σα να μην είχε αρκετά σχέδια στα σκαριά ο Μάρτιν Σκορσέζε, επιβεβαίωσε επίσημα τη συνεργασία του με τον ανατρεπτικό Δανό δημιουργό, Λαρς φον Τρίερ, σε μια δεύτερη παρτίδα του «The Five Obstructions». Η ταινία θ’ αρχίσει γύρισμα του χρόνου και θα είναι συμπαραγωγή της Sikelia Productions και της Zentropa Real, των εταιριών παραγωγής των δύο σκηνοθετών.

Το 2003, ο Λαρς φον Τρίερ προκάλεσε τον Γιόργκεν Λεθ να διασκευάσει μια μικρού μηκους ταινία του 1967, πέντε φορές, θέτοντάς του, στην κάθε βερσιόν, διαφορετικού είδους εμπόδια. Την ίδια μέθοδο θ’ ακολουθήσει και τώρα ο Τρίερ, επιβάλοντας πέντε διαφορετικούς περιορισμούς στον Σκορσέζε.

Η ταινία που θ’ αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής της άσκησης δεν είναι ακόμα γνωστή, φημολογείται όμως ότι πρόκειται για μια λίγων λεπτών διασκευή του «Ταξιτζή». Ο Τρίερ δήλωσε στο περιοδικό Screen, «Η ιδέα πίσω από αυτά τα εμπόδια που επιβάλλω στον δημιουργό, είναι ότι θα τον οδηγήσουν αναγκαστικά σε μονοπάτια όπου δίσταζε να πάει με δική του πρωτοβουλία.»

Το νέο «The Five Obstructions», όχι απλώς προκαλεί ανυπομονησία για την ανορθόδοξη συνεργασία δύο διαφορετικών, αλλά εξίσου τολμηρών σκηνοθετών, αλλά και αποδεικνύει για άλλη μια φορά, πόσο ο Σκορσέζε αγαπάει την τέχνη του και αγωνιά να την ανανεώνει.