Φεστιβάλ / Βραβεία

Σκάνδαλο «Γούντι Αλεν»: μπορεί η Κέιτ Μπλάνσετ να χάσει το σίγουρο Οσκαρ της;

στα 10

Οι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης της θετής κόρης του Γούντι Αλεν, Ντίλαν Φάροου, που κατατρέχουν τον σκηνοθέτη για πάνω από 20 χρόνια, αναζωπυρώθηκαν τα τελευταία 24ωρα με ένα ακόμα θύμα: την οσκαρική υποψηφιότητα της Κέιτ Μπλάνσετ.

Σκάνδαλο «Γούντι Αλεν»: μπορεί η Κέιτ Μπλάνσετ να χάσει το σίγουρο Οσκαρ της;

Μία ανοιχτή επιστολή που έγραψε για το χθεσινό Κυριακάτικο φύλλο των New York Times, η θετή κόρη του Γούντι Αλεν, Ντίλαν Φάροου, επιχειρεί να ανασύρει στο φως τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τον σκηνοθέτη όταν ήταν εκείνη ήταν ακόμα μικρό παιδί. Η Ντίλαν καταγράφει με λεπτομέρειες τη δική της πλευρά της ιστορίας για τον πατέρα της, ο οποίος «συνεχίζει να μένει ατιμώρητος, να ζει τη ζωή του, να γυρίζει τις ταινίες του, να... κερδίζει οσκαρικές υποψηφιότητες...»

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που παραμένει ανεξιχνίαστο εδώ και 20 χρόνια (παλιότερες προσπάθειες της Μία Φάροου να φέρει την υπόθεση στα δικαστήρια δεν συγκέντρωσαν επαρκή στοιχεία, αλλά και πολλές φορές η ίδια κατηγορήθηκε ότι καλλιεργεί ένα υστερικό μένος σε όλα της τα θετά παιδιά για τον πατέρα τους μετά το χωρισμό τους) και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια πλευρά λέει την αλήθεια. Είναι ο Γούντι Αλεν ένα τέρας - όπως τον αποκάλεσαν τα παιδιά του με τη Φάροου στο τεύχος Νοεμβρίου του Vanity Fair; Εχει δίκιο ο γιος τους (ή μήπως γιος της Φάροου με τον Φρανκ Σινάτρα - άλλο ένα σκάνδαλο που βαραίνει το πρώην ζευγάρι) Ρόναν Φάροου που τον κατηγορεί ανοιχτά ως παιδόφιλο; Ή μήπως όλα αυτά πατούν πάνω στην σίγουρα σκανδαλιστική του απόφαση να παντρευτεί τη Σουν Γι, την κόρη της Φάροου (αλλά ποτέ υιοθετημένη ή μεγαλωμένη από τον ίδιον), ανοίγοντας την πόρτα για περαιτέρω σκάνδαλα, διαστροφή και καχυποψία;

1

Ο ίδιος ο Αλεν απάντησε μέσω του δικηγόρου του: «Είναι τραγικό ότι ακόμα και μετά από 21 χρόνια, μία ιστορία που κατασκεύασε μία πικραμένη, εδκικητική ερωμένη και έχει απορριφθεί από το δικαστικό μας σύστημα, βρίσκεται ξανά στην επιφάνεια. Υπάρχει κάποιος που είναι ένοχος για τις πληγές της Ντίλαν και του Ρόναν, κι αυτός δεν είναι ο Γούντι Αλεν. Ο κύριος Αλεν διάβασε το γράμμα και χαρακτήρισε τις κατηγορίες "ψέματα" και "καθαρή δυσφήμιση". Θα απαντήσει ο ίδιος πολύ σύντομα. Πριν δύο δεκαετίες τα ίδια ψέματα οδήγησαν σε μία μεγάλη έρευνα που οργάνωσε η εισαγγελία. Οι ειδικοί βρήκαν ότι δεν υπήρξαν σημάδια κακοποίησης. Οτι η Ντίλαν είχε πρόβλημα να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τα ψέματα. Οτι την είχε καθοδηγήσει η μητέρα της, Μία Φάροου...»

2

«Το μαρτύριο έγινε χειρότερο από το ίδιο το Χόλιγουντ» γράφει η Ντίλαν Φάροου. «Ολοι εκτός από πολύτιμους λίγους (οι ήρωές μου) έκαναν τα στραβά μάτια. Οι περισσότεροι βρήκαν πιο εύκολο να δεχτούν την αμφιβολία των στοιχείων της ανάκρισης, να δηλώσουν "ποιος μπορει να πει τι συνέβη ακριβώς;", να υποκριθούν πως δεν έγινε τίποτα....»

Εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες που αν αληθεύουν δεν μπορούν να εξιλεωθούν συγκρινόμενες με το ταλέντο ενός ανθρώπου. Αλλωστε το ίδιο το Χόλιγουντ έχει τιμωρήσει ακριβά (ίσως εξαντλήσει την αυστηρότητά του) για παρόμοιο περιστατικό (και ίσως λιγότερο σοβαρό) τον Ρομάν Πολάνσκι.

3

Ακόμα όμως κι αν τίποτα δεν συμβεί μακροπρόθεσμα, ακόμα κι αν ο Γούντι Αλεν μετά από μήνες αθωωθεί για άλλη μία φορά από δικαστήρια και μίντια, το χρονικό timing του νέου άρθρου μπορεί να τον βλάψει τώρα: στην οσκαρική ψηφοφορία. Ενα βαρύ σύννεφο που σκεπάζει ξαφνικά τη «Θλιμμένη Τζάσμιν», μία εβδομάδα ακριβώς πριν από το άνοιγμα της κάλπης για 6000 μέλη (αρκετοί από αυτούς αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, πουριτανοί και ευκολόπιστοι) της Ακαδημίας θα χτυπήσει έμμεσα τον σκηνοθέτη.

Και άμεσα την Κέιτ Μπλάνσετ. Αν το σκάνδαλο δεν εξατμιστεί στις επόμενες μέρες, χωρίς να αφήσει κανένα σύννεφο υποψίας, τα μέλη της Ακαδημίας πολύ πιθανόν να τιμωρήσουν και την Μπλάνσετ γιατί δε θα θέλουν να τιμήσουν την πρωταγωνίστρια ενός (έστω κατηγορούμενου) παιδεραστή.

4

«Κι αν ήταν το δικό σου παιδί, Κέιτ Μπλάνσετ;» γράφει στο γράμμα της η Ντίλαν, σκάβοντας το λάκο ακόμα βαθύτερα για την ηθοποιό που ξαφνικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα.

Το Σάββατο στο κόκκινο χαλί του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάντα Μπάρμπαρα, το οποίο της έδωσε τιμητικό βραβείο, η Μπλάνσετ ρωτήθηκε για το σκάνδαλο και απάντησε ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα: «Πρόκειται για μία επώδυνη, πολύχρονη ιστορία που αφορά την οικογένεια. Εύχομαι να καταφέρουν να βρουν κάθαρση και γαλήνη...»

Διαβάστε περισσότερα: