Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σας προσκαλεί σε προ-φεστιβαλική προβολή στην Αθήνα

στα 10

Λίγο πριν σαλπάρει για το νησί της Σύρου, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου μας δίνει μια πρώτη γεύση με μια προ-φεστιβαλική προβολή στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, την Κυριακή 8 Ιουλίου.

Flix Team
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σας προσκαλεί σε προ-φεστιβαλική προβολή στην Αθήνα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και ενσωματώνει μια διευρυμένη όψη του κινηματογράφου στο μοναδικό σκηνικό του νησιού. Μια εβδομάδα γεμάτη προβολές, περφόρμανς, εργαστήρια και πάρτι αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, επανενεργοποιώντας απρόσμενες τοποθεσίες, όπως τα ναυπηγεία, έρημα χωράφια, ένα παλιό λατομείο, παραλίες.

Λίγο πριν το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου σαλπάρει για τη Σύρο (όπου θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου), σας προσκαλεί σε μια προ-φεστιβαλική εκδήλωση, την Κυριακή 8 Ιουλίου, στις 21:00, στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, όπου θα προβληθούν δύο ταινίες ως εισαγωγή στο θέμα της φετινής διοργάνωσης: το «Is It Real? (Είναι αλήθεια);», μια εξερεύνηση της κατασκευής της πραγματικότητας, μέσα από μια μεγάλη γκάμα κινηματογραφικών ειδών και παραλλαγών της φόρμας.

Θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Στον αστερισμό του live

Symbiopsychotaxiplasm 607

Συμβιοψυχοταξιπλάσμα: Λήψη πρώτη του Γουίλιαμ Γκριβς(Symbiopsychotaxiplasm: Take One, ΗΠΑ, 1968, διάρκεια 75')

Σε αυτό το υβρίδιο μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γκριβς ηγείται ενός κινηματογραφικού επιτελείου που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, και αφήνει τα μέλη του να βγάλουν άκρη για το τι είδους ταινία γυρίζουν. Ενα ζευγάρι προβάρει ένα σενάριο για έναν χωρισμό διαβάζοντας ξανά και ξανά τα λόγια τους, ένα κινηματογραφικό συνεργείο κινηματογραφεί το συνεργείο που τραβά το ίδιο το συνεργείο, ενώ οι περαστικοί εισβάλλουν τυχαία στο πλάνο... Μια διερευνητική, αυτο-αναφορική δημιουργία που παραμένει μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες για την κινηματογραφική πράξη που γυρίστηκαν ποτέ, και μαζί μια έκφραση της πολιτικής δράσης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η οποία σήμερα ξαναγίνεται επίκαιρη.

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Μια σπάνια ευκαιρία να δεις το «Betrogen» του Χαρούν Φαρόκι

Χειρόγραφο 607

Χειρόγραφο της Εύας Στεφανή(Ελλάδα, 2017, διάρκεια 12')

Εδώ και 25 χρόνια, δουλεύοντας κυρίως στην Ελλάδα, η Στεφανή έχει σκηνοθετήσει μια ξεχωριστή σειρά εθνογραφικών και πειραματικών ντοκιμαντέρ, που κινούνται «στις παρυφές της πραγματικότητας». Το «Χειρόγραφο», η πιο πρόσφατη ταινία της, εκτυλίσσεται κάποια ανοιξιάτικη νύχτα του 2017: «Η Μόλι, μια γυναίκα-σκύλος, τριγυρνάει στην πόλη κάνοντας φούσκες. Είναι εθνική εορτή και η Μόλι περπατάει στα τέσσερα ανάμεσα σε παρελάσεις, ένστολους και παραστάσεις αρχαίου δράματος…»

Διαβάστε ακόμη: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Τελικά, «Is it real?»

Info
Κυριακή 8 Ιουλίου, ώρα 21:00
Ξέφωτο Πάρκου Σταύρος Νιάρχος
Κέντρο Πολιτισμούς Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Είσοδος δωρεάν


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

Διαβάστε και δείτε όσα ζήσαμε πέρσι, στο SIFF 2017:

siff 2018 poster 607