Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 6η: Ξανά την Κυριακή

στα 10

Με την προβολή μιας σπουδαίας βωβής ταινίας, συνοδεία ζωντανής μουσικής, έληξε χτες το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, δίνοντας ήδη ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 6η: Ξανά την Κυριακή

Επειτα από έξι ημέρες συναρπαστικών αισθητικών, φορμαλιστικών και θεωρητικών αναζητήσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έληξε χτες θριαμβευτικά, μετατρέποντας σε ένα μοναδικό υπαίθριο σινεμά τον Ταρσανά, το ιστορικό ναυπηγείο του νησιού, όπου οι εικόνες των τελευταίων προβολών της φετινής διοργάνωσης ξεδιπλώθηκαν με φόντο τα σκαριά των πλοίων.

Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Και μπορεί το Φεστιβάλ να μην έδωσε μία μοναδική και σαφή απάντηση στο βασικό ερώτημα που καθόρισε τη φετινή του θεματική («Is it real?»), πυροδότησε, όμως, για ακόμα μια φορά, κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και ουσιαστικό μέσα από τις επιλογές του ίδιου του προγράμματός του (ίσως το καλύτερο που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα): έναν διαρκή διάλογο ανάμεσα στην αληθινή ζωή και τη φαντασία, τη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ, το πειραματικό και το αφηγηματικό, αναδεικνύοντας πάνω απ’ όλα την ικανότητα του σινεμά να δημιουργεί τη δική του εναλλακτική πραγματικότητα.

Και για την τελευταία του μέρα, το Φεστιβάλ κράτησε ίσως το καλύτερο: την προβολή σε εξαιρετική ψηφιακή κόπια της εμβληματικής βωβής ταινίας «People on Sunday» («Menschen am Sonntag», 1930) των Ρόμπερτ Σίοντμακ και Εντγκαρ Τζ. Ούλμερ (με τη συνεργασία του Φρεντ Τσίνεμαν και σενάριο του Μπίλι Γουάιλντερ), ένα πρωτοποριακό υβρίδιο ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, και καρπό της μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα σε μια παρέα ταλαντούχων Γερμανών κινηματογραφιστών οι οποίοι λίγα χρόνια αργότερα θα κατακτούσαν το Χόλιγουντ.

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Ενα απροσδόκητα μοντέρνο και υπαινικτικά αισθησιακό φιλμ, το «People on Sunday» ακολουθεί τέσσερις χαρακτήρες σε μια σύντομη κυριακάτικη εκδρομή στην εξοχή, όπου θα περάσουν μερικές ώρες ξεγνοιασιάς, φλερτ και ανέμελων παιχνιδιών, πριν τους καταπιούν και πάλι οι υποχρεώσεις, οι τετριμμένες συνήθειες και η πεζή καθημερινότητα.

Με τους Μάικ Κούπερ και Νάντα Ελ Σάζλι (τους οποίους είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε σε ανάλογες live performances και τις προηγούμενες μέρες του Φεστιβάλ) να αναλαμβάνουν τη ζωντανή ηχητική επένδυση του βωβού φιλμ, με τρόπο που υπογράμμιζε το παιχνιδιάρικο ύφος της, η ταινία έμοιαζε εν τέλει να συνοψίζει και την ίδια τη φύση του Φεστιβάλ της Σύρου: μια σπάνια κινηματογραφική απόδραση γεμάτη εκπλήξεις και παραγνωρισμένες απολαύσεις των οποίων την ύπαρξη τείνουμε πλέον να ξεχνάμε. Μέχρι την επόμενη φορά…

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2018 poster 607