Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο

στα 10

Στην τέταρτη μέρα του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου βρίσκει την ιδανική τομή ανάμεσα στις μουσικές περφόρμανς και τις κινηματογραφικές προβολές (αλλά και χρόνο για μια βουτιά!).

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Μέρα 4η: Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο

Οπως ταιριάζει σε μια διοργάνωση που ξεγλιστρά με άνεση από τα στενά όρια ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου μετακόμισε χτες στην παραλία του Κόμητου για μια βραδιά που απευθυνόταν σε όλες τις αισθήσεις. Γιατί πού αλλού μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από τις εικόνες και τους ήχους που κατακλύζουν τη μεγάλη οθόνη με μια βουτιά στη θάλασσα, ή ακόμα και να συνεχίζεις να τους απολαμβάνεις μέσα από το νερό;

Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

(φωτό: Μυρτώ Τζίμα)

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Με την οθόνη και τα καθίσματα στημένα κυριολεκτικά λίγα μέτρα από το κύμα, η τέταρτη μέρα είχε πραγματικά κάτι για όλους, με τις κινηματογραφικές προβολές μικρού και μεγάλου μήκους να διαδέχονται τις ζωντανές μουσικές περφόρμανς. Κι αν η λέξη μαγευτικό είναι μάλλον κλισέ για να περιγράψει κανείς μια τέτοια κατάσταση, μάλλον είναι δύσκολο να χαρακτηρίσεις διαφορετικά το live της Αιγύπτιας Νάντα Ελ Σάζλι, που άνοιξε τη βραδιά με φόντο τη δύση του ηλίου.

Η νεαρή μουσικός, η οποία συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές για το πρώτο της σόλο άλμπουμ, «Ahwar», που κυκλοφόρησε πέρσι, αποτελεί μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες της ανερχόμενης underground μουσικής σκηνής της χώρας της. Η περφόρμανς που παρουσίασε στο SIFF συνδύαζε αρμονικά τον αυτοσχεδιασμό με την electronica και την τραγουδιστική παράδοση της πατρίδας της, κι ήταν αυτά ακριβώς τα αιθέρια φωνητικά της που απογείωσαν το εισαγωγικό live της ημέρας, με μια συγκινητική ερμηνεία που φάνταζε σχεδόν υπερβατική στο εξωπραγματικό αυτό σκηνικό.

Siff 2018

Σε πιο γήινες, ποπ αποχρώσεις, η Ελληνίδα μουσικός, τραγουδοποιός και visual artist, Σtella, έκλεισε τη βραδιά με τους δικούς της ανεβαστικούς ήχους, σε ένα μεταμεσονύχτιο live που έβαλε τους θεατές για τα καλά στο κατάλληλο κλίμα για το πάρτι του Φεστιβάλ που ακολούθησε στην παραλία.

Ανάμεσα στις δύο ακαταμάχητες αυτές γυναικείες φωνές, οι προβολές που μεσολάβησαν ξετύλιξαν ένα ανήσυχο πρόγραμμα από μικρού μήκους φιλμ που ξεκίνησε με το ονειρικό «Hiwa» της Ζακλίν Λέντζου και συνέχισε με την επιλογή «Θέα από Κάπου»: από το βαθιά ειρωνικό «Επισκεφθείτε την Ελλάδα» (1960) του Φώτου Λαμπρινού μέχρι το «This Is a History of New York» (1987) του Τζεμ Κόεν και το «Χειρόγραφο» της Εύας Στεφανή (2017), που –με ολότελα διαφορετικούς τρόπους το καθένα– ανέδειξαν την ικανότητα του σινεμά να ορίζει νέους κόσμους (οι οποίοι εν προκειμένω φλέρταραν ενίοτε ακόμα και με την επιστημονική φαντασία ή το post-apocalyptic) μέσα από την υποκειμενική αίσθηση και αντισυμβατική αποτύπωση οικείων κατά τα άλλα τόπων.

Siff 2018

Siff 2018

Siff 2018

Τέλος, δεν είχε πραγματικά σημασία αν είχες ξαναδεί το «Tabu» του Μιγκέλ Γκόμεζ όταν είχε πρωτοπροβληθεί στις ελληνικές αίθουσες πριν από μερικά χρόνια, με τον τίτλο «Χαμένος Παράδεισος». Οπως σημείωσε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης που βρισκόταν στο Κόμητο για να παρουσιάσει την ταινία, η open air προβολή του στο SIFF ήταν μια ιδανική ευκαιρία να την (ξανά)ανακαλύψεις. Οι συνθήκες έμοιαζαν να υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τη φανταστική διάσταση ενός φιλμ που ταξιδεύει ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, ανάμεσα σε έναν σινεφιλικό φόρο τιμής στο βωβό σινεμά και σε μια λογοτεχνικής υφής, παλιομοδίτικη ερωτική ιστορία, χωρίς να χάνει την επαφή του με το αληθινό συναίσθημα.

Δίνοντας ένα επιπλέον συγκινησιακό βάρος στην προβολή της ταινίας του, ο Γκόμες την αφιέρωσε στην πρωταγωνίστριά της, την Πορτογαλίδα ηθοποιό Λάουρα Σοβεράλ, η οποία συμπτωματικά έφυγε από τη ζωή μόλις πριν από λίγες μέρες.

Siff 2018

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου


Από τις 17 μέχρι και τις 22 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σας μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2018 poster 607