Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Από τον Αντώνη Σαμαράκη σε έναν ασυντέλεστο μέλλοντα

στα 10

Τo masterclass του Πίτερ Φλάισμαν, οι προβολές drive-in και ο Ασυντέλεστος Μέλλων των Nusquam Productions - τρία μόνο από τα highlights που αναδεικνύουν το φεστιβάλ της Σύρου σε ένα πραγματικά απρόβλεπτο κινηματογραφικό τοπίο.

Flix Team
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Από τον Αντώνη Σαμαράκη σε έναν ασυντέλεστο μέλλοντα

Συνεχίζουμε να ξεφυλλίζουμε το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου που φέτος διεξάγεται από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου σε διαφορετικά μέρη του νησιού και ανακαλύπτουμε δημιουργούς, ταινίες και ατμόσφαιρες που μας κάνουν να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο...

Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Peter Fleischmann O Πίτερ Φλάισμαν το 1969

Ο «άγνωστος» Πίτερ Φλάισμαν στη Σύρο / O Γερμανός Πίτερ Φλάισμαν είναι Ευρωπαίος με αυτή τη σπάνια έννοια που τον θέλει να έχει γυρίσει ταινίες από την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα και από τη Γαλλία μέχρι τη Γερμανία, καταγράφοντας με μοναδική ένταση την μεταπολεμική Γηραιά Ηπειρο. Ανεξερεύνητος ως δημιουργός, αν και το «Havoc» του 1972 ήταν ένα από τα γεγονότα του Φεστιβάλ Καννών εκείνης της χρονιάς, ο 80χρονος σκηνοθέτης που συνεργάστηκε με τον Φόλκερ Σλέντορφ και έκανε ταινία το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη αμέσως μετά την πτώση της Χούντας, θα βρεθεί στη Σύρο για ένα ξεχωριστό masterclass, ενώ θα παρουσιάσει και τις δύο παρακάτω ταινίες.

Havoc 607

Das Unheil (Havoc - Χάος, Γερμανία, 1972, 103') / Σε μια μικρή πόλη της Γερμανίας στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Χίλε, γιος του τοπικού παπά προσπαθεί για δεύτερη φορά να αποφοιτήσει από το σχολείο. Παρά τις ικανότητες του στην απομνημόνευση, ξέρει ότι δεν θα τα καταφέρει, ενώ ταυτόχρονα νιώθει περικυκλωμένος από μια σειρά δραματικών γεγονότων. Ενα κορίτσι στη χορωδία πιστεύει ότι ο Χίλε την έχει αφήσει έγκυο, η αδερφή του, μοντέλο στη Ρώμη, επιστρέφει από τη Ρώμη μαζί με τον ατζέντη της, ενώ μια αίσθηση αποσύνθεσης μοιάζει να απειλεί έμψυχα και άψυχα όντα. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών.

Weak Spot 607

Weak Spot (Το Λάθος, Γερμανία, 1975, 110') / Το βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αντώνη Σαμαράκη φιλμ γυρίστηκε αμέσως μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών σε τοποθεσίες στην Ελλάδα. Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από έναν ταξιδιωτικό πράκτορα που κατηγορείται ως μέλος μιας αντιστασιακής ομάδας ο οποίος οδηγείται για ανάκριση από δύο πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Οταν το αυτοκίνητο με τον οποίο ταξιδεύουν χαλάσει στη μέση του πουθενά, θα αρχίσει ένας ανελέητος ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ των τριών ανδρών...

Το «Χάος» θα προβληθεί στην παραλία Κόμητο στις 15 Ιουλίου στις 23:00 και το «Λάθος» στο χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς στις 19 Ιουλίου στις 19:00.


Peeping Tom Peeping Tom

Μια βραδιά στη Ντελαγκράτσια / Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου είναι οι drive in προβολές που φέτος θα γίνουν στις 16 Ιουλίου στη Ντελαγράτσια από τις 20:30 και μετά με τρεις αναπάντεχες ταινίες που ενδυναμώνουν τη λογική του ηδονοβλεψία - θεατή: το αριστούργημα του Μάικλ Πάουελ «Peeping Tom» από το 1960, ο καλτ «Εφιάλτης» του Ερρίκου Ανδρέου με τον Μιχάλη Νικολινάκο, τη Βούλα Χαριλάου, την Αθηνά Μιχαηλίδου και τη μουσική του Μίμη Πλέσσα και το σπάνιο μικρού μήκους «Αντίθεση» του συνθέτη και σκηνοθέτη από την Αργεντινή Μαουρίτσιο Κάγκελ από το 1965.


Lampedusa 607 Lampedusa

Ο Ασυντέλεστος Μέλλων των Nusquam Productions / H Nusquam Productions είναι ο Φιλίπ Καρτέλι και η Μαριάντζελα Τσικαρέλο, που δουλεύουν μαζί αλλά και χωριστά από το 2013. Σκοπός της εταιρίας με το όνομα nusquam (σημαίνει: χωρίς τόπο) που έχει για έδρα τη Νέα Υόρκη και τη Νάπολι, είναι να δοκιμάσει γεωγραφικές οπτικές και στην περιοχή της Μεσογείου μέσα από μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων (βίντεο, φιλμ, γλυπτική, εγκαταστάσεις), προκαλώντας δημιουργικές συναντήσεις στη μορφή των εργαστηρίων, δημόσιων παρουσιάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων. Το μικρό τους φιλμ με τίτλο «Lampedusa» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2015 και θα παρουσιαστεί στη Σύρο από τους ίδιους τους Καρτέλι και Τσικαρέλο.

Atom Spirit 607 Atom Spirit

Le Tempestaire 607 Le Tempestaire

Who's Afraid of the Dark? 607Who's Afraid of the Dark?

Το δίδυμο όμως των Nusquam Productions επιμελήθηκε και μια θεματική προβολών με τίτλο «Future Imperfect» («Ασυντέλεστος Μέλλων») με πέντε φιλμ: το «Kempinski» του Νιλ Μπελούφα (2007, Μαλί/Γαλλία), το «Le Tempestaire» του Ζαν Επστάιν (1947, Γαλλία), το «In Its Form Asleep» της Αντουανέτ Ζβιρμάιρ (2016, Αυστρία), το «Who's Afraid of the Dark?» του Θανάση Καφέτζη (2016, Ελλάδα), και το «Atom Spirit» της Ουρσουλα Μάγιερ (2016, Ηνωμένο Βασίλειο). Οπως αναφέρουν οι ίδιοι «ο ασυντέλεστος χρόνος συμβαίνει στο παρελθοντικό χρόνο, δηλώνοντας μια πράξη που δεν είναι τέλεια επειδή δεν έχει επιτευχθεί. Το μέλλον, από την άλλη, είναι ένας χρόνος αβεβαιότητας, αλλά και προβολών που ελπίζουν να είναι τέλειες... Ο ασυντέλεστος μέλλων επιτρέπει σε μια αδιευκρίνιστη διάσταση να παρουσιαστεί, εκεί όπου η δράση είναι αντιληπτή, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει άγνωστο... Αναλαμβάνοντας την επιμέλεια αυτού του προγράμματος, ενώσαμε έργα που αφορούν τις πιθανότητες της κινηματογραφικής παροδικότητας που αφορά πολύ την πρόσφατη δουλειά μας και τις συζητήσεις μας.»

Οι προβολές του «Future Imperfect» θα γίνουν στις 17 Ιουλίου στις 21:00 στο ναυπηγείο Ταρσανάς.

siff 2017 poster 607

Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου