Φεστιβάλ / Βραβεία

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται, μετά μουσικής

στα 10

Από Ιβ Τουμόρ μέχρι γκαμελάν, το φετινό Φεστιβάλ Σύρου ακούγεται με εικόνες.

Flix Team
5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου: Ερχεται, μετά μουσικής

Συνεχίζουμε να ξεφυλλίζουμε το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου που φέτος διεξάγεται από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου σε διαφορετικά μέρη του νησιού και ανακαλύπτουμε δημιουργούς, ταινίες και ατμόσφαιρες που μας κάνουν να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο...

Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

siff 2017 607

Το φετινό Φεστιβάλ Σύρου, το SIFF 2017, που μάς έχει πια συνηθίσει, στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, σε δρώμενα που διαπερνούν τα σύνορα μεταξύ του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών, της φιλοσοφίας και... της φύσης, δεν θα χαλάσει φέτος την παράδοση να μάς ταξιδεύει σε απρόβλεπτα μέρη με εκπληκτικούς τρόπους.

Ετσι, το Φεστιβάλ φέτος θα γεμίσει μουσική. Από τη μια πλευρά, την προβολή της βωβής ταινίας «Μια Σελίδα για την Τρέλα», που σκηνοθέτησε ο Ιάπωνας Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα το 1926, και παρακολουθεί την προσπάθεια ενός άντρα να φυγαδεύσει τη γυναίκα του από το άσυλο, πιάνοντας εκεί δουλειά, θα ντύσει με ζωντανό μουσικό αυτοσχεδιασμό ο παγκοσμίως γνωστός μουσικός Ιβ Τουμόρ, μ' ένα σκορ που έγραψε ειδικά για το φετινό SIFF. Κοντά και μακριά, το φιλμ «Θεοί του Μπαλί» (1951) του Νίκολα Ντράκουλιτς, θα προβληθεί με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Μαικ Κούπερ.

siff 2017 607

Στο ατμοσφαιρικό Λατομείου της Σύρου, το βράδυ της λήξης του, το SIFF διοργανώνει ένα ονειρώδες δρώμενο: το Gamelan Oneirum. Εκεί μας προσκαλεί να ορίσουμε τον κινηματογράφο με τον μοναδικό τρόπο του SIFF: βαθιά μέσα στο βραχώδες υπογάστριο του παλιού λατομείου της Σύρου, οι περφόρμανς αψηφούν την παραδοσιακή κινηματογραφική εμπειρία - για να φέρουν στο προσκήνιο μια ορχήστρα κινούμενων εικόνων, ήχων, χορού και σκιάς, στοιχείων που διασκορπίζονται στο χώρο, περνούν φευγαλέα από στα βραχώδη τείχη και ξεγλιστρούν στο νυχτερινό ουρανό.

Σ' αυτή την περφόρμανς, την παραδοσιακή κινηματογραφική εμπειρία αντικαθιστά μια ορχήστρα κινούμενων εικόνων, ήχων, χορού και σκιάς, που περνά πάνω από το βράχο με κατεύθυνση το νυχτερινό ουρανό. Οι εικόνες ξεπηδούν από την οθόνη στο γύρω χώρο, όπου οι σκιές χορεύουν αυτόνομες κι όπου ο χρόνος κατακερματίζεται: ένα μέρος φτιαγμένο όχι από φως, αλλά από σκοτάδι και όνειρο.

Η βραδιά θα κλείσει με μια σειρά κινηματογραφικών περφόρμανς της Ράχα Ράισνια: «Μνήμη 3» και «Ναδίρ», με ζωντανή ηχητική συνοδεία από τον Παναγιώτη Μαυρίδη.

Από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σάς μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

siff 2017 poster 607

Διαβάστε περισσότερα για το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου