Φεστιβάλ / Βραβεία

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται για να μας τρελάνει

στα 10

Το SIFF 2017 ετοιμάζεται για κινηματογραφικούς πειραματισμούς, Συριανές εξερευνήσεις και καλοκαιρινές τρέλες.

Flix Team
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται για να μας τρελάνει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - SIFF για τους (διεθνείς) φίλους - είναι φέτος έτοιμο για την 5η του διοργάνωση, που θα γίνει στο πανέμορφο κυκλαδονήσι από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, φέρνοντας για άλλο ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα φρέσκα μυαλά και πεισματική όρεξη αλλιώτικα, καθολικά βιώματα. Με ένα πρόγραμμα αποκλειστικά διαδοχικών προβολών, το κοινό θα περιηγείται από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία.

siff 2017 poster 607

Δείτε ακόμη: 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου - Ξεφυλλίζοντας τις αναμνήσεις ενός διαφορετικού φεστιβάλ

Το πρόγραμμα ταινιών και περφόρμανς θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέκυψαν από διαφορετικά μοντέλα παραγωγής, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κόσμο – όλα σε ένα σκηνικό. Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τη Σύρο αξιοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Οι χώροι προβολών φέτος θα είναι, μεταξύ άλλων: το ναυπηγείο του Ταρσανά, η παραλία Κόμητο, το παλιό βυρσοδεψείο, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», η αυλή της εκκλησίας του Αγίου Αθανάσιου, το ντράιβ ιν στη Ποσειδωνία, το λατομείο της Σύρου, και άλλα.

siff 607

Προβολές και Δρώμενα: «Cracking Up»

Φτάνοντας αισίως στην 5η του διοργάνωση, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου φιλοδοξεί να αποτυπώσει στο φετινό του πρόγραμμα τις διαφορετικές αποχρώσεις της αμερικανικής φράσης «Cracking Up» – μια φράση που παραπέμπει τόσο στο διαταραγμένο όσο και στο ξεκαρδιστικό, αλλά και σε κάθε τι που γκρεμίζει τη σταθερή αντίληψή μας για την «κανονικότητα».

Το θέμα αυτό γίνεται η αφετηρία για την εξερεύνησης της παράφορης, ξέφρενης και ζωογόνου δύναμης του να βλέπεις και να κάνεις σινεμά. Το πρόγραμμα ταινιών, περφόρμανς και εργαστηρίων, καθώς και οι μοναδικές τοποθεσίες, μας καλούν να ξανασκεφτούμε τα όρια του κινηματογράφου, μέσα από μια ασυνήθιστη εμπειρία που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα.

siff 607

Επιλογές από τα Δρώμενα (κλικάρετε στα ονόματα για περισσότερες πληροφορίες για τους καλλιτέχνες)

  • Λευκή επιταγή στη σκηνοθέτιδα της αβάν-γκαρντ Martha Colburn και εργαστήρι stop-motion animation.
  • Λευκή επιταγή στον ανθρωπολόγο και σκηνοθέτη Philip Cartelli και Mariangela Ciccarello, που θα επιμεληθούν ένα πρόγραμμα προβολών και θα παρουσιάσουν τα works-in-progress τους.
  • Μια οπτικοακουστική παράσταση από τους Elektronik Meditation, μια συνεργασία των Γιάννη Αναστασάκη και Σαβίνας Γιαννάτου.
  • Επιστροφή στο Drive In Cinema του SIFF, με την προβολή δύο ταινιών ενός ελληνικού φιλμ νουάρ και του «Peeping Tom» του Μάικλ Πάουελ.
  • Ο παγκοσμίως γνωστός DJ και μουσικός παραγωγός Yves Tumor παρουσιάζει τη μουσική που έγραψε έπειτα από ανάθεση του SIFF για την προβολή της κλασικής ιαπωνικής βωβής ταινίας «A Page of Madness» του Τεϊνοσούκε Κινουγκάσα (1926), σε μια μοναδική ζωντανή περφόρμανς.
  • Το φεστιβάλ θα κλείσει σε μια πολύ ιδιαίτερη τοποθεσία, στο λατομείο της Σύρου, με μια περφόρμανς εμπνευσμένη από την ινδονησιακή παράδοση του «γκαμελάν». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αντης Σκορδής, η ορχήστρα Γκαμελάν της Σύρου, Mike Cooper και Xavier Querel.

siff 607

Από τις 14 μέχρι και τις 19 Ιουλίου, το Flix θα βρίσκεται στη Σύρο για να σάς μεταφέρει εικόνες του φεστιβάλ - ή για να σας συναντήσει εκεί. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του SIFF.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και προβάλλει μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και τοποθετείται πέρα από τις συνηθισμένες απαιτήσεις και ιεραρχίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το SIFF ενσωματώνει στο δικό του μοναδικό σκηνικό εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου.

Διαβάστε και δείτε όσα ζήσαμε πέρσι, στο SIFF 2016