Φεστιβάλ / Βραβεία

Shut up and play the hits! Οι Νύχτες Πρεμιέρας ακούγονται δυνατά!

στα 10

Από Νιλ Γιανγκ μέχρι LCD Soundsystem κι από Μπομπ Μάρλεϊ μέχρι Τζέισον Μπέκερ… ακούστε τι θα δούμε στο τμήμα «Μουσική & Φιλμ» στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας.

Shut up and play the hits! Οι Νύχτες Πρεμιέρας ακούγονται δυνατά!

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, έρχεται ως σανίδα σωτηρίας στις 19 Σεπτεμβρίου, με το volume ανεβασμένο!

Παρακάτω, πάρτε μια γεύση από τις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο λαοφιλές τμήμα «Μουσική & Φιλμ» και διαλέξτε διάθεση, dress code και πού θα πιείτε το ποτό σας μετά την προβολή…

Andrew Bird: Fever Year, της Ζαν Αράντα

bird

Ξεκίνησε να παίζει μουσική μόλις στα τέσσερά του χρόνια. Σήμερα, ο τραγουδοποιός από το Σικάγο είναι ένας από τους στυλοβάτες της ανεξάρτητης φολκ ροκ σκηνής. Ο Αντριου Μπερντ είναι ο ιδιοφυής τροβαδούρος με τις επικές μελωδίες και τους εσωτερικούς στίχους, που ορίζει και ορίζεται από τη μουσική που δημιουργεί. Το «Andrew Bird: Fever Year» είναι το ντοκιμαντέρ που κουβαλάει τους πόνους, την αγωνία αλλά και την ενέργεια μιας δωδεκάμηνης περιοδείας και 165 ζωντανών εμφανίσεων του Μπερντ με την μπάντα του και τα συμπυκνώνει σε 80 απολαυστικά λεπτά. Εκτενή αποσπάσματα από τις δύο συναυλίες του Μπερντ στο Pabst Theater του Μιλγουόκι, συνθέτουν ένα αποκλειστικό λάιβ χρονικό με τον πολυτάλαντο μουσικό να φιλτράρει κάθε λογής όργανο μέσα από πετάλια και να λουπάρει μελωδίες, συνοδεύοντάς τες πότε με την ώριμη φωνή του και πότε με ψίθυρους. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Ζαν Αράντα είναι μια ενδοσκόπηση στο καθημερινό ταξίδι ενός καλλιτέχνη που, όντας σε ένα συνεχή δημιουργικό πυρετό, αναζητά την αυθεντικότητα και τρέμει μήπως η επανάληψη του χτυπήσει την πόρτα.


Jason Becker: Not Dead Yet / Τζέισον Μπέκερ: Ακόμη Ζωντανός του Τζέσι Βάιλ

becker

Μελωδικά σόλο, δάχτυλα φωτιά και κολασμένα shreds. Ο Τζέισον Μπέκερ ήταν το παιδί θαύμα που απλά περίμενε να μεγαλώσει για να γίνει ο νέος ήρωας της ηλεκτρικής κιθάρας. Στα 15 του ίδρυσε τους Cacophony, των οποίων οι νεοκλασικές κλίμακες, οι κιθαριστικές δισολίες και οι φρενήρεις ταχύτητες προκάλεσαν οργασμούς στα αυτιά των οπαδών της σπιντ μέταλ. Το ταλέντο του φυσικά δεν έμεινε απαρατήρητο και ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν το προσωπικό σχήμα του τραγουδιστή των θρυλικών Van Halen. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε, αλλά λίγο πριν ξεκινήσει η περιοδεία, ο Τζέισον διαγνώστηκε με πλευρική αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), ενώ παράλληλα του ανακοινώθηκε πως έχει πέντε ακόμη χρόνια ζωής. 22 χρόνια μετά, ο Μπέκερ μπορεί να αδυνατεί να μιλήσει και να κουνήσει τα άκρα του, αλλά είναι ακόμα ζωντανός - αληθινός καλλιτέχνης μέχρι το τέλος, παίζει ακόμη μουσική επικοινωνώντας με τα μάτια. Ενα καθηλωτικό ντοκιμαντέρ για τη δύναμη ενός ανθρώπου, που μέσα απʼ τα χαλάσματα της ζωής άφησε να ξεπροβάλουν μόνο το χιούμορ και το θάρρος.


Shut Up and Play the Hits / Σκάσε και Παίζε των Γουιλ Λάβλεϊς, Ντίλαν Σάδερν

lcd

Ολα είναι ξεκάθαρα όταν μια μπάντα γεννιέται, αλλά αντιθέτως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν μια κοινή πορεία φτάνει στο τέλος της. Τον Φεβρουάριο του 2011, ο Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτής και βασικό μέλος των LCD Soundsystem, μέσω ενός μηνύματος στο διαδίκτυο ενημέρωνε τους φαν της μπάντας πως τον Απρίλιο το συγκρότημα θα έπαιζε την τελευταία του συναυλία πριν διαλυθεί. Οι πιονιέροι της πανκ ντίσκο, που από το 2005 άλλαξαν τη χορευτική μουσική με τα πρωτοποριακά άλμπουμ και τις γεμάτες ενέργεια συναυλίες τους, είχαν φτάσει στο τέλος της διαδρομής. Ο Μέρφι όμως δεν έμεινε εκεί. Βρήκε τα κότσια και ανέθεσε στους Ντίλαν Σάδερν και Γουiλ Λάβλεϊς να καταγράψουν τις τελευταίες 48 ώρες του συγκροτήματος, διασφαλίζοντας πως εκείνη η συναυλία τους στο Madison Square Garden θα έμενε στην ιστορία. Συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα ανεβαστικό, το «Σκάσε και Παίζε» εγκλωβίζει στα 105 λεπτά του την πρωτόγνωρη ένταση της τελευταίας φοράς και συνιστά το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο που διάλεξε να αφήσει μια μπάντα ως ενθύμιο σε αυτούς που έχασαν το τελευταίο της πάρτι. [Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ]


Uprising: Hip Hop and the LA Riots / Ξεσηκωμός στο Λος Αντζελες του Μαρκ Φορντ

hiphop

Το 1988 οι N.W.A. κυκλοφορούν το «Fuck tha Police», ένα κομμάτι ορόσημο της χιπ χοπ κουλτούρας και ενδεικτικό της υφέρπουσας έντασης μεταξύ της αφροαμερικάνικης κοινότητας και της αστυνομίας του Λος Αντζελες. Τρία χρόνια αργότερα, ένα βίντεο που κατέγραφε τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικάνου Ρόντνεϊ Κινγκ από άνδρες του LAPD και η μετέπειτα αθώωση των αστυνομικών στο δικαστήριο ήταν μόνο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το ξέσπασμα ίσως της πιο βίαιης εξέγερσης στην ιστορία της Αμερικής ήταν πλέον γεγονός: Για μέρες, το Λος Αντζελες παραδόθηκε στις φλόγες και στους δρόμους κυριάρχησαν η τυφλή βία, οι βανδαλισμοί και οι σφαίρες, σε βαθμό που η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κατεβάσει τανκς στους δρόμους. Μέσα από στάχτες και καπνούς, το «Ξεσηκωμός στο Λος Αντζελες» είναι το χρονικό αυτών των ημερών και των γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος. Ο Snoop Dogg στο ρόλο του αφηγητή και οι Dr. Dre, Ice Cube, Ice-T, καταθέτουν τα βιώματά τους και εξηγούν πώς η οργή τους για την κοινωνική αδικία βρήκε διέξοδο στις ρίμες, τα μπιτ αλλά και τους δρόμους της φωτιάς.


Marley του Κέβιν Μακντόναλντ

marley

Ο οσκαρικός Κέβιν Μακντόναλντ του «One Day in September», μετά το περσινό παγκόσμιο πείραμα του «Life in a Day», επιστρέφει στο φεστιβαλικό κύκλωμα με το κινηματογραφικό πορτρέτο του θρυλικού Μπομπ Μάρλεϊ. Μακριά από τις συνηθισμένες αγιογραφίες, ο Βρετανός σκηνοθέτης επιχειρεί μια ενδελεχή και αντικειμενική καταγραφή της ζωής και της προσωπικότητας του Τζαμαϊκανού μουσικού. Βασισμένος σε αποκλειστικό αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις με τους φίλους, τους συνεργάτες, τη γυναίκα του, τις ερωμένες και με αρκετά από τα 12 παιδιά του, ο Μακντόναλντ γυρίζει πίσω στους χωματόδρομους του χωριού όπου ο Μάρλεϊ γεννήθηκε και χαρτογραφεί την πορεία του από το σημείο μηδέν μέχρι την απόλυτη καταξίωση. Γιος ενός Βρετανού στρατιωτικού και μιας Τζαμαϊκανής, ο Μπομπ Μάρλεϊ μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Κίνγκστον, ενώ αργότερα ως τραγουδιστής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των The Wailers μετέτρεψε τη ρέγκε σε παγκόσμιο φαινόμενο. Θερμός υποστηρικτής του κινήματος των ρασταφάρι, λάτρης των γυναικών, του ποδοσφαίρου και φυσικά της μαριχουάνας, ο Μάρλεϊ, 30 χρόνια μετά το θάνατό του, ξαναζωντανεύει σε αυτό το υπερ-πλήρες μουσικό ντοκιμαντέρ. [Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ]


Neil Young Journeys / Τα Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ του Τζόναθαν Ντέμι (Εκτός Συναγωνισμού)

young

Μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» του 2006 και «Neil Young Trunk Show» του 2009, ο Τζόναθαν Ντέμι, με τα «Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ», ολοκληρώνει την τριλογία του για το ζωντανό θρύλο της ροκ, τον χαρισματικό Νιλ Γιανγκ. Αυτή τη φορά η συνεργασία των δύο ανδρών σηματοδοτείται από μια διπλή επιστροφή για το σπουδαίο μουσικό. Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Γιανγκ επιστρέφει για μια σόλο εμφάνιση στο Τορόντο, την πόλη όπου γεννήθηκε. Η ταινία είναι το χρονικό αυτής της συναυλίας, ένα μοναδικό live στο οποίο ακούγονται από το κλασικό «After the Gold Rush» μέχρι το στοιχειωτικό «Ohio». Ταυτόχρονα, ένα ρόουντ τριπ του Γιανγκ προς την πόλη όπου μεγάλωσε γίνεται η αφορμή για ένα ταξίδι στο χρόνο με τον τραγουδοποιό στο ρόλο του αφηγητή. Σερβιριστείτε λοιπόν με λίγο αλκοόλ καθώς πρόκειται να βρεθείτε σε απόσταση αναπνοής από έναν καλλιτέχνη που – μέσα από τραγούδια και διηγήσεις - έχει σκοπό να σας εξομολογηθεί τα πάντα.


Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote θα γίνει από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στους κινηματογράφους Odeon Οπερα 1 & 2, Δαναός 1 & 2 και Ιντεάλ.

Πάρτε εδώ μια πρώτη γεύση από το πρόγραμμα των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το επίσημο website του Φεστιβάλ.