Φεστιβάλ / Βραβεία

Σεζάρ 2014: Αυτός, η ερωμένη του Προέδρου και η «παριζιάνα» Σκάρλετ Τζοχάνσον!

στα 10

Με πέντε βραβεία - ανάμεσα σε αυτά και αυτό της καλύτερης ταινίας - το «Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά» του Γκιγιόμ Καλιέν υπήρξε ο θριαμβευτής των 39ων Σεζάρ. Το highlight της βραδιάς όμως, ήταν η παρουσία της Ζουλί Γκαγιέ και το τιμητικό (!) βραβείο στη Σκάρλετ Τζοχάνσον.

Σεζάρ 2014: Αυτός, η ερωμένη του Προέδρου και η «παριζιάνα» Σκάρλετ Τζοχάνσον!
Ο Ρομάν Πολάνσκι μαζί με την Σκάρλετ Τζοχάνσον

Αψυχολόγητα, όχι όμως και άδικα, τα φετινά Σεζάρ βράβευσαν μια από τις καλές γαλλικές ταινίες της χρονιάς αλλά και μία με μεγάλη επιτυχία στο γαλλικό box-office, θέλοντας ίσως με αυτόν τον τρόπο να δώσουν έμφαση στο ρόλο τους ως πρώτη βιομηχανία στην Ευρώπη.

Το «Εγώ, ο Εαυτός μου και η Μαμά» του Γκιγιόμ Καλιέν κέρδισε τα Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο), Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και φυσικά αυτό της Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον ίδιο τον Γκιγιόμ Γκαλιέν.

2 Ο Γκιγιόμ Καλιέν με τα Σεζάρ του!

Το μόνο βραβείο που έχασε ο Γκαλιέν προσωπικά ήταν αυτό της Καλύτερης Σκηνοθεσίας που πήγε στον Ρομάν Πολάνσκι για την «Αφροδίτη με τη Γούνα», επικυρώνοντας ακόμη μια φορά τους στενούς δεσμούς του με τη Γαλλία.

Η «Ζωή της Αντέλ», που είχε οκτώ υποψηφιότητες, έφυγε από τα Σεζάρ μόνο με το βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ηθοποιού για την Αντέλ Εξαρχόπουλος - η οποία και το αφιέρωσε στον σκηνοθέτη της, Αμπντελατίφ Κεσίς ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην τελετή. Η Λέα Σεϊντού, υποψήφια στον Α' Γυναικείο Ρόλο δεν κατάφερε να κερδίσει, αν και κέρδισε τις εντυπώσεις ως μια από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις της βραδιάς.

2 Λέα Σεϊντού και Αντέλ Εξαρχόπουλος

Το βραβείο καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισαν τα «Ραγισμένα Ονειρα» του Φίλιξ βαν Γκρένινγκεν από το Βέλγιο, ενώ το «Avant Que de Tout Perdre» του Ξαβιέ Λεγκράν (σε παραγωγή του Αλεξάντρ Γαβράς) που είναι υποψήφιο και για Οσκαρ, πρόσθεσε στη μεγάλη συλλογή του από βραβεία και το Σεζάρ Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Αλεξάντρ Γαβράς για το «Avant Que de tout Perdre».

Στα highlights της 39ης τελετής των βραβείων Σεζάρ συγκαταλέγεται η «τελικά ήρθε, αλλά μόνη της» Ζουλί Γκαγιέ - η επίσημη ερωμένη του Φρανσουά Ολάντ που ήταν υποψήφια στον Β' Γυναικείο Ρόλο (έχασε από την Αντέλ Χένεν στο «Suzanne»), αλλά και η εμφάνιση της Σκάρλετ Τζοχάνσον στην τιμητική της βράβευση.

2

Η Τζοχάνσον παρέλαβε το βραβείο της από τον Κουέντιν Ταραντίνο, χαρίζοντάς του σχεδόν τον μισό ευχαριστήριο λόγο της: «Ευχαριστούμε Κουέντιν, που ξοδεύεις χρόνο για να μας σώσεις από την μετριότητά μας. Σε ευχαριστούμε που μας κάνεις όλους να κοιτάξουμε μέσα μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Σου είμαι βαθιά υπόχρεη.»

Πολιτογραφημένη Παριζιάνα, λόγω τoυ αρραβώνα της με τον Γάλλο δημοσιογράφο και μαρκετίστα Ρομέν Ντοριάκ, η Σκάρλετ Τζοχάνσον συμπλήρωσε: «Είμαι βαθιά, βαθιά συγκινημένη που λαμβάνω αυτό το βραβείο σήμερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γαλλία και την πόλη του Παρισιού που με αγκάλιασε και με υποδέχτηκε σαν οικογένειά μου. Δεν υπάρχει ούτε μέρα που περνάω εδώ που να μην είναι βαθιά συγκινημένη από την ομορφιά αυτής της πόλης.»

Δείτε εδώ όλον τον ευχαριστήριο λόγο της Σκάρλετ Τζοχάνσον:

Αναλυτικά τα βραβεία των 39ων Σεζάρ:

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες των φετινών Σεζάρ.

Δείτε εδώ το βίντεο με όσους αποχαιρέτησε η Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου τη χρονιά που μας πέρασε: