Buzz

Η Σαουδική Αραβία αποκτά κινηματογραφικές αίθουσες ξανά, μετά από 35 χρόνια

στα 10

Με την εξαίρεση μιας ΙΜΑΧ αίθουσας, η χώρα είχε απαγορεύσει τους κινηματογράφους από το 1982.

Η Σαουδική Αραβία αποκτά κινηματογραφικές αίθουσες ξανά, μετά από 35 χρόνια

Πρώτα οι γυναίκες επιτράπηκε να οδηγούν –ένα μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιούνιο- και τώρα, όπως ανακοινώθηκε χθές από τον υπουργό πολιτισμού Αγουάντ Αλαγουάντ η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα θα ανοίξει στην χώρα τον Μάρτιο του 2018.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από μια πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, αλλά υπάρχουν ήδη αντιρρήσεις από κάποιους, καθώς το πιο συντηρητικό κομμάτι μιας (εξαιρετικά συντηρητικής) κοινωνίας θεωρεί ότι το σινεμά θα διαφθείρει τα ήθη.

Δείτε ακόμη: Σαν παλιό σινεμά. Μια ξενάγηση σε υπέροχες, ερειπωμένες κινηματογραφικές αίθουσες

Barakah Meets Barakah 607 Barakah Meets Barakah

Οπως όλα δείχνουν άλλωστε, οι πρώτες αίθουσες από τις 300 που προγραμματίζεται να ανοίξουν μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια, θα είναι χωρισμένες στα δύο με έναν... χαμηλό τοίχο ώστε οι γυναίκες να μην κάθονται μαζί με τους άντρες.

wadja 607 το απαγορευμένο ποδήλατο Το Απαγορευμένο Ποδήλατο

Ακόμη κι έτσι η μικρή κοινότητα των κινηματογραφιστών της χώρας που τα τελευταία χρόνια κάνει τα πρώτα της σημαντικά βήματα προς την διεθνή αναγνώριση με το «Το Απαγορευμένο Ποδήλατο» της Χάιφα Αλ Μανσούρ να είναι η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα στη χώρα το 2013, ενώ το 2014 το «Barakah Meets Barakah» του Μαχμούντ Σαμπάχ, βρέθηκε στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ας ελπίσουμε ότι το άνοιγμα των κινηματογραφικών αιθουσών θα ακολουθήσει κι ένα γενικότερο άνοιγμα στην νοοτροπία των πολιτών της χώρας κι ότι η πολιτική του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θέλει να απομακρύνει την Σαουδική Αραβία από το αυστηρά θεοκρατικό Ισλάμ θα συνεχιστεί, με περισσότερες μεταρυθμίσεις προς μια πιο δίκαιη κοινωνία.


Δείτε ακόμη: