Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία και για την Ελλάδα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

στα 10

Με διακρίσεις σε συμπαραγωγές της Ελλάδας, αλλά και νέα πρότζεκτ από Ελληνες δημιουργούς ολοκληρώθηκε το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο.

Βραβεία και για την Ελλάδα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο

Η παρουσία της Ελλάδας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαράγεβο είναι πάντα πλούσια, όσο και η συγκομιδή σε διακρίσεις που μέσα στα χρόνια συνεχίζει αμείωτα να ξεχωρίζει την ελληνική παραγωγή - και σε επίπεδο συμπαραγωγών αλλά και ανάπτυξης νέων σχεδίων ταινιών.

Φέτος τα βραβεία της 25ης διοργάνωσης έγραψαν Ελλάδα τόσο στις ταινίες μεγάλου μήκους όσο και στις μικρού, αλλά και στο δυναμικό τμήμα της Αγοράς.

Emin Alper Sarajevo Εμίν Αλπέρ

Stephan Sarajevo 2019 Στέφαν Ντζόρντζεβιτς

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Εμιν Αλπέρ με το «A Tale of Three Sisters» που είναι συμπαραγωγή της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας (με παραγωγό για την ελληνική πλευρά τον Γιώργο Τσούργιαννη), ενώ το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους και εισιτήριο για τη συμμετοχή της στα Οσκαρ κέρδισε το «The Last Image of the Father» του Στέφαν Ντζόρντζεβιτς, μια συμπαραγωγή Σερβίας, Ελλάδας, Κροατίας και Σλοβενίας (με τον Μίνωα Νικολακάκη παραγωγή για την ελληνική πλευρά).

Στο τμήμα της Αγοράς (Cinelink) διακρίθηκαν επίσης το πρότζεκτ της τρίτης μεγάλου μήκους (θα προηγηθεί το «Binaural») του Γιώργου Ζώη «Third Kind» με το βραβείο Film Center Montenegro Award (10.000 ευρώ) και το πρότζεκτ της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Σοφίας Γεωργοβασίλη «Mignon» με το βραβείο The Artekino International Prize (6.000 ευρώ).

sarajevo awards 2019

Στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο συμμετείχαν συνολικά από ελληνικής πλευράς οι εξής ταινίες: στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μεγάλου μήκους το «A Tale of Three Sisters» του Εμιν Αλπερ, στο διαγωνιστικό τμήμα των ντοκιμαντέρ το «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις Ντομάτες» της Μαριάννας Οικονόμου, στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους το «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» του Βασίλη Κεκάτου, το «Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου» του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλο και το «The Last Image of the Father» του Στέφαν Ντζόρντζεβιτς και στο διαγωνιστικό τμήμα των σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους το «Sad Girl Weekend» των Δημήτρη Τσακαλέα και Λήδας Βαρτζιώτη. Στο τμήμα της Αγοράς Cinelink συμμετείχαν στο τμήμα συμπαραγωγών το «Third Kind» του Γιώργου Ζώη» το «Mignon» της Σοφίας Γεωργοβασίλη, στο τμήμα works in progress τα «Η Αναζητήση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα και η «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο διεξήχθη από τις 16 μέχρι και τις 23 Αυγούστου 2019.

sarajevo 65