Φεστιβάλ / Βραβεία

Σάουντρακ για μια αιώνια αγάπη. Ακούστε τη μουσική του «Only Lovers Left Alive»

στα 10

H σχέση του Τζιμ Τζάρμους με την μουσική είναι σχεδόν το ίδιο στενή όσο και η σχέση του με το σινεμά. Και τα soundtrack των ταινιών του είναι πάντα υπέροχα και γεμάτα εκπλήξεις. Αυτό για το «Only Lovers Left Alive» δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Σάουντρακ για μια αιώνια αγάπη. Ακούστε τη μουσική του «Only Lovers Left Alive»

Με μια ιστορία που κινείται ανάμεσα στην Ταγγέρη και το Ντιτρόιτ, η μουσική της ταινίας του Τζάρμους, αντανακλά τις διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και παραδόσεις της κάθε μιας.

Με έναν ήρωα που είναι ένας αιωνόβιος βρικόλακας και μαζί ένας ερημίτης underground μουσικός, το ηχητικό τοπίο του «Only Lovers Left Alive», αποκτά μια ιδιαίτερη, εξαιρετικά πλούσια χροιά.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Only Lovers Left Alive».

Με τον Γιόσεφ Βαν Γούιζεμ, τον Ολανδό avant garde μουσικό με τον οποίο ο Τζάρμους έχει συνεργαστεί σε τρεις δίσκους, να έχει το credit του συνθέτη στο soundtrack και την μπάντα του Τζάρμους SQÜRL (σε λίγες μέρες κυκλοφορεί το πρώτο τους EP), να συμμετέχουν με επιπλέον μουσική, είναι προφανές ότι όχι μόνο η εικόνα αλλά κι ο ήχος ήταν κάτι που έχει απολύτως την σφραγίδα του Τζάρμους. Κι εκτός από την πρωτότυπη μουσική, στο φιλμ ακούγονται μια σειρά από τραγούδια από διαφορετικούς καλλιτέχνες σε διαφορετικές εποχές που αντανακλούν με σαφή τρόπο όχι μόνο τις μουσικές αναφορές του ήρωα τυ φιλμ μα και του ίδιου του Τζάρμους.

1

Μιλώντας για την ηχητική μπάντα της ταινίας, ο Τζάρμους λέει: «Η μουσική είναι πολύ σημαντική στην ταινία. Ο βασικός της κορμός χτίστηκε από τον Γιόσεφ Βαν Γουίσεμ έναν μουσικό, λαουτίστα, κιθαρίστα, avant garde συνθέτη, ιστορικό μιας συγκεκριμένης μουσικής και ειδικά της μουσικής του λαούτου, αλλά κι ένας συνθέτης που έχει και μια ροκ εν ρολ πλευρά. Αυτός αποτελεί τον βασικό άξονα της μουσικής του φιλμ, το κέντρο της. Από την άλλη πλευρά ο Κάρτερ Λόγκαν ο Σέιν Στόουνμπακ κι εγώ έχουμε μια μπάντα τους SQÜRL και συνεργαστήκαμε μαζί τους, ή προσθέσαμε στην μουσική του φτιάχνοντας το τελικό score, με εκείνον όμως να έχει τα ηνία».

2

«Υπάρχουν επίσης μερικά υπέροχα πρωτότυπα τραγούδια που ακούγονται στο φιλμ. Κάποια της Γιασμίν Χαμντάν για την οποία τρέφω έναν πολύ μεγάλο θαυμασμό. Αγαπώ την μουσική της απ όταν την είδα να παίζει πριν μερικά χρόνια στο Μαρόκο και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο υπέροχο πλάσμα, πόσο καταπληκτική μουσικός είναι. Και όλα τα τραγούδια της ταινίας σημαίνουν κάτι για μένα. Μου άρεσε πάρα πολύ το RnB τραγούδι της Ντενίς ΛαΣαλ «Trapped in this Thing Called Love»,το οποίο οι ήρωες χορεύουν σαν μια κάποιου είδους συμφιλίωση σε μια στιγμή στο φιλμ. Και φυσικά το «Funnel of Love» της Γουάντα Τζάκσον στο οποίο κάναμε κάτι σαν remix κρατώντας όμως τα βασικά του στοιχεία».

3

«Και φυσικά η μουσική δεν θα μπορούσε παρά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ταινία στην οποία ο ήρωας είναι μουσικός, αλλά είναι πολύ σημαντική ούτως ή άλλως για μένα. Αλλωστε όλοι οι δίσκοι που βλέπετε στο σπίτι του πρωταγωνιστή, δεν είναι τυχαίοι, δεν μπήκαν εκεί από τον σκηνογράφο, σχεδόν όλοι ανήκουν σε μένα».

Αυτό είναι το tracklist του soundtrack:

  • Funnel of Love - Wanda Jackson
  • Harissa - Kasbah Rockers
  • Caprice No. 5 in A Minor - Niccolò Paganini performef by Charles Yang
  • Gamil – Y.A.S.
  • Can’t Hardly Stand It - Charlie Feathers
  • Trapped By A Thing Called Love -Denise LaSalle
  • Soul Dracula -Hot Blood
  • Under Skin Or By Name -White Hills
  • Red Eyes And Tears - Black Rebel Motorcycle Club
  • Little Village - Bill Laswell
  • Hal - Yasmine Hamdan

Παρακάτω μπορέιτε να ακούσετε τα περισσότερα από τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία, αλλά και κάποια από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν με άλλα κομμάτια στο φιλμ, καθώς και το πρώτο τραγούδι των SQÜRL, αλλά και ένα υπέροχο απόσπασμα από τον δίσκο των Τζάρμους και Βαν Γουίσεμ «The Mystery of Heaven», στο οποίο δανείζει την φωνή της η Τίλντα Σουίντον.

Music from (and inspired by) Only Lovers Left Alive from flix.gr on 8tracks Radio.

Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.