Buzz

Η Σάλμα Χάγιεκ περιγράφει πώς ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μετέτρεψε σε εφιάλτη τα γυρίσματα του «Frida»

στα 10

Σε άρθρο της στους New York Times, η ηθοποιός περιγράφει το χρονικό επανειλημμένων παρενοχλήσεων που σχεδόν κατέστρεψαν γι’ αυτήν το πρότζεκτ των ονείρων της.

Η Σάλμα Χάγιεκ περιγράφει πώς ο Χάρβεϊ Γουάινστιν μετέτρεψε σε εφιάλτη τα γυρίσματα του «Frida»

Αν η κινηματογραφική βιογραφία της Φρίντα Κάλο ήταν ήδη γνωστή για τις παρασκηνιακές διαμάχες λόγω δημιουργικών διαφορών ανάμεσα στη σκηνοθέτιδα Τζούλι Τέιμορ και την τότε Miramax των αδελφών Γουάινστιν, αυτό ήταν μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματα που έκρυβε η δημιουργία του «Frida».

Σε ένα βαθιά εξομολογητικό άρθρο της στους New York Times, με τον τίτλο «Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι και το δικό μου τέρας», η πρωταγωνίστρια (και παραγωγός) της ταινίας, Σάλμα Χάγιεκ, για την οποία το biopic της διάσημης Μεξικανής ζωγράφου αποτελούσε όνειρο ζωής και προσωπικό στοίχημα, αποκαλύπτει νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη συμπεριφορά του διαβόητου πλέον Χάρβεϊ Γουάινστιν, ανάμεσά τους και τις πολλαπλές επιθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης εναντίον της.

Διαβάστε ακόμη: Η Ούμα Θέρμαν (a.k.a The Bride) εύχεται αργό θάνατο στον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Frida 607

«Ημουν τόσο ενθουσιασμένη που θα δούλευα μαζί του και με εκείνη την εταιρεία. Μέσα στην αφέλειά μου, πίστεψα ότι το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα. Είχε επικυρώσει τα τελευταία 14 χρόνια της ζωής μου. Εδινε μια ευκαιρία σε μένα – που ήμουν ένα τίποτα. Είχε πει ναι.

Δεν γνώριζα ότι θα ερχόταν η σειρά μου να πω όχι.

Οχι στο να του ανοίγω την πόρτα οποιαδήποτε ώρα της νύχτας, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, από περιοχή σε περιοχή, όπου θα εμφανιζόταν απροειδοποίητα, ακόμη και σε ένα μέρος όπου γύριζα μια ταινία στην οποία δεν εμπλεκόταν καν.

Οχι στο να κάνω μπάνιο μαζί του.

Οχι στο να τον αφήνω να με βλέπει ενώ κάνω μπάνιο.

Οχι στο να τον αφήσω να μου κάνει μασάζ.

Οχι στο να αφήσω έναν γυμνό φίλο του να μου κάνει μασάζ.

Οχι στο να τον αφήσω να μου κάνει στοματικό σεξ.

Οχι στο να βρεθώ γυμνή με μια άλλη γυναίκα.

Οχι, όχι, όχι, όχι, όχι…

Και με κάθε άρνηση, ερχόταν η μακιαβελική οργή του Χάρβεϊ.

Δεν νομίζω ότι μισούσε τίποτα περισσότερο από τη λέξη “όχι”. Ο παραλογισμός των απαιτήσεών του κυμαινόταν από ένα έξαλλο τηλεφώνημα στη μέση της νύχτας, όπου μου ζητούσε να απολύσω τον ατζέντη μου για έναν καυγά που εκείνος είχε μαζί του για μια διαφορετική ταινία με έναν άλλο πελάτη, μέχρι να με σέρνει κυριολεκτικά έξω από το γκαλά έναρξης που γινόταν προς τιμήν του “Frida” στο Φεστιβάλ Βενετίας, προκειμένου να τον συνοδεύσω στο πριβέ πάρτι του μαζί με κάποιες γυναίκες που νόμιζα ότι ήταν μοντέλα αλλά αργότερα μου είπαν ότι ήταν πόρνες πολυτελείας.

Το εύρος των τακτικών πίεσής του κυμαινόταν από γλυκόλογα μέχρι εκείνη τη φορά, όπου σε μια οργισμένη επίθεση ξεστόμισε τις τρομακτικές λέξεις: “Θα σε σκοτώσω, μη νομίζεις ότι δεν μπορώ”».

Σύμφωνα με τη Χάγιεκ, αποφασισμένος να ικανοποιήσει τις φαντασιώσεις του με κάθε τρόπο, ο Γουάινστιν έριξε βαριά τη σκιά του στη δημιουργία της ταινίας παρεμβαίνοντας όπως μπορούσε, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων γυμνό και ερωτικές σκηνές, ανάμεσα στις οποίες και μία με την Ασλεϊ Τζαντ, ερχόμενος σε ρήξη με τη σκηνοθέτιδα, απειλώντας να σταματήσει την παραγωγή ή και να δώσει τον ρόλο σε άλλη ηθοποιό. Οι συνεχείς πιέσεις οδήγησαν τη Χάγιεκ στα όρια του νευρικού κλονισμού εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να αποστασιοποιηθεί από την ταινία αμέσως μετά το τέλος των γυρισμάτων.

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο, η Χάγιεκ περιγράφει και το γιατί άργησε τόσο να αποκαλύψει τις εφιαλτικές αυτές εμπειρίες: «Είχα κάνει πλύση εγκεφάλου στον εαυτό μου προκειμένου να πιστέψω ότι είχε τελειώσει κι ότι είχα επιβιώσει – κρύφτηκα από την ευθύνη να μιλήσω με τη δικαιολογία ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν ήδη αναμειχθεί στο να ρίξουν φως στο τέρας μου… Στην πραγματικότητα, προσπαθούσα να απαλλάξω τον εαυτό μου από την πρόκληση να εξηγήσω διάφορα πράγματα στους δικούς μου ανθρώπους: Γιατί, ενώ είχα συχνά αναφέρει ότι όπως πολλοί άλλοι είχα υποστεί κι εγώ bullying από τον Χάρβεϊ, είχα αποκρύψει κάποιες λεπτομέρειες. Και γιατί, για τόσα πολλά χρόνια, είχα διατηρήσει σχέσεις με τον άνδρα που με πλήγωσε τόσο βαθιά».

«Επιτέλους, όμως, συνειδητοποιούμε την ανήθικη συμπεριφορά που έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτή και έχει προσβάλλει και ταπεινώσει εκατομμύρια κορίτσια σαν εμένα, γιατί σε κάθε γυναίκα υπάρχει ένα κορίτσι. Με έχουν εμπνεύσει εκείνοι που είχαν το κουράγιο να μιλήσουν, ειδικά σε μια κοινωνία που εξέλεξε έναν πρόεδρο ο οποίος έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από περισσότερες από μια ντουζίνα γυναίκες και τον οποίο όλοι έχουμε ακούσει να δηλώνει πώς ένας άντρας με εξουσία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στις γυναίκες. Ε λοιπόν, όχι πια».

Διαβάστε ακόμη