Buzz

Πατριωτικό, παραδοσιακό, παραδειγματικό...: Οι 8 κανόνες που πρέπει να τηρεί η ταινία σας για να χρηματοδοτηθείτε από το ρωσικό κράτος

στα 10

Οκτώ συγκεκριμένες θεματικές δίνουν περισσότερες ευκαιρίες στις ρωσικές ταινίες να εξασφαλίσουν κρατική χρηματοδότηση.

Πατριωτικό, παραδοσιακό, παραδειγματικό...: Οι 8 κανόνες που πρέπει να τηρεί η ταινία σας για να χρηματοδοτηθείτε από το ρωσικό κράτος
Σκηνή από το επικό «Stalingrad» του Φεντόρ Μπονταρτσούκ που «υπακούει» στους κανόνες του Υπουργείου

Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας εξέδωσε μια λίστα με οκτώ θεματικές που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Ρώσοι παραγωγοί αν επιθυμούν να λάβουν κρατική χρηματοδότηση για τις ταινίες τους, συνεχίζοντας έτσι τις πρακτικές της «σκοτεινής» διακυβέρνησης Πούτιν.

Σε απόλυτη εναρμόνιση με το όλο εθνικoσυντηρητικό πνεύμα που απλώνεται πάνω στη ρωσική γη, οι ταινίες που θα έχουν προτεραιότητα στην κρατική χρηματοδότηση θα είναι αυτές που αναδεικνύουν τη ρωσική στρατιωτική ιστορία και τη Ρωσική Επανάσταση, αυτές που αφηγούνται ιστορίες παραδειγματικού θάρρους και άλλες που αποθεώνουν τις παραδοσιακές αξίες, τις δημιουργικές δράσεις της κοινωνίας των πολιτών και σίγουρα αυτές που αφηγούνται ιστορίες ηρώων που μάχονται το έγκλημα, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Leviathan 607 «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Είναι ενδεικτική η περίπτωση του «Leviathan» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ - η πιο διάσημη ρώσικη ταινία των τελευταίων χρόνων - που βραβεύθηκε στις Κάννες, έφτασε μέχρι την υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας, αλλά πολεμήθηκε τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας που τελικά βγήκε σε περιορισμένη διανομή και άρα δεν έκανε την επιτυχία που ίσως θα έκανε αν μπορούσε να... κυκλοφορήσει ελεύθερη.

Οπως αναφέρει το Newsweek στο ρεπορτάζ του, το Υπουργείο θέλει να ενθαρρύνει μια κινηματογραφική παραγωγή που θα αφηγείται ιστορίες πρωτοπόρων ανθρώπων αλλά και θα αναδεικνύει τους αγώνες απλών ανθρώπων απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Παρά την μεγάλη παραγωγή αλλά και την κινηματογραφική αγορά σε επίπεδο θεατών (η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως), η πλειοψηφία των ρωσικών παραγωγών δεν καταφέρνουν να καλύψουν τα έξοδά τους και έτσι βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση που ανέρχεται ετησίως στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως ακόμη και στη Ρωσία, είναι οι ξένες παραγωγές που θριαμβεύουν στα ταμεία - όπως για παράδειγμα φέτος το «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει» ή το «Deadpool».

Διαβάστε ακόμη: