Buzz

Ο Ράσελ Κρόου μόλις έγινε εχθρός όλων των γυναικών του Χόλιγουντ

στα 10

Κόντρα στο αίτημα μιας ολόκληρης βιομηχανίας να μην βάζει στο περιθώριο τις γυναίκες άνω των 40, ο Ράσελ Κρόου μίλησε σε πρόσφατη συνεντευξή του για τον πραγματικό λόγο που πιστεύει ότι οι σαραντάρες συνάδελφοί του δεν βρίσκουν πια ρόλους...

Ο Ράσελ Κρόου μόλις έγινε εχθρός όλων των γυναικών του Χόλιγουντ
O Ράσελ Κρόου στα γυρίσματα του «The Water Diviner» στην Κωνσταντινούπολη

Μιλώντας στο γυναικείο (!) περιοδικό Women's Weekly της Αυστραλίας απ' όπου βρίσκεται για την έξοδο του σκηνοθετικού του ντεμπούτου «The Water Diviner», ο Ράσελ Κρόου ξεκίνησε ορθώς τη συζήτηση γύρω από το τι σημαίνει να μεγαλώνεις μέσα στο Χόλιγουντ: «Το πιο ωραίο πράγμα στη βιομηχανία που βρίσκομαι - τις ταινίες - είναι ότι υπάρχουν ρόλοι για όλα τα διαφορετικά στάδια της ζωής ενός ηθοποιού.»

Οταν όμως ρωτήθηκε γιατί οι γυναίκες συνάδελφοί του δεν δείχνουν να πιστεύουν το ίδιο, ο Κρόου υπήρξε αν όχι αγενής τουλάχιστον σκληρός: «Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως οι γυναίκες που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν ρόλοι είναι οι γυναίκες που στα 40, στα 45 τους, στα 48 τους χρόνια θέλουν να παίζουν ακόμη την ενζενί και δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί δεν τις επιλέγουν για τους ρόλους εικοσάχρονων κοριτσιών. Ακουσα για μια ηθοποιό που έθεσε ως διαπραγματευτικό όρο για την αμοιβή της να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών που θα είχε στο ρόλο της. Το πιστεύετε; Αυτός ο χαρακτήρας ήταν μια μητέρα τεσσάρων παιδιών και υπήρχε λόγος που έπρεπε να έχει τέσσερα παιδιά - κυρίως γιατί ζούσε σε κρύο κλίμα και δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνεις από το να κάνεις σεξ όλη μέρα. Οπότε σταματήστε να γκρινιάζετε και απλά παίξτε το ρόλο.»

O 50χρονος πλέον Κρόου συνέχισε: «Αν είσαι οκ με την ηλικία σου, τότε μπορείς να δουλέψεις ως ηθοποιός. Αν όμως προσπαθείς να υποκριθείς πως είσαι ακόμη ο νεαρός, ενώ βρίσκεσαι στην ηλικία μου δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Η Μέριλ Στριπ θα σου δώσει 10.000 παραδείγματα και επιχειρήματα γιατί όλη αυτή η συζήτηση είναι μια μαλακία. Το ίδιο και η Ελεν Μίρεν ή όποια άλλη. Το θέμα είναι ότι πρέπει να αποδέχεσαι πως η ζωή έχει διαφορετικά στάδια. Οπότε δεν μπορώ να είμαι ο "Μονομάχος" για πάντα.»

Αν και κανείς δεν θα έφερνε αντίρρηση στην τελική επισήμανση του Ράσελ Κρόου (αν και για μερικούς θα είναι για πάντα ο... Μονομάχος), η αλήθεια είναι ότι όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν η Μέριλ Στριπ αποτελεί μάλλον την εξαίρεση στον κανόνα των γυναικών που δεν βρίσκουν πια σημαντικούς ρόλους μετά από κάποια ηλικία και είναι ενδεικτική ως απάντηση στα λεγόμενα του Ράσελ Κρόου μια πρόσφατή συνέντευξή της με αφορμή το «Into the Woods» στην οποία αναφέρει: «Η κουλτούρα μας έχει εμμονή με τη νεότητα. Οταν ήμουν 40 ετών μου πρόσφεραν τρεις ρόλους μάγισσας. Δεν μου πρόσφερε κανείς γυναίκες εξερευνητές ή γυναίκες ερωμένες ή γυναίκες ήρωες... Μου πρόσφεραν μάγισσες γιατί ήμουν ήδη "γριά" στα 40 μου χρόνια.»

Οι αντιδράσεις στα λεγόμενα του Κρόου ήρθαν άμεσα από μαχητικές φωνές, όπως αυτή τη φεμινίστριας blogger Ρεμπέκα Ρόουζ η οποία έγραψε στο site Jezebel άρθρο με τίτλο: «ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο χολιγουντιανός ηθοποιός Ράσελ Κρόου βαρέθηκε όλες τις γηραιές κυρίες που τολμούν να θέλουν να υποδύονται κάτι άλλο από γριές γεροντοκόρες.»

«Είναι παράξενο πως ο Κρόου δεν ενδιαφέρεται να εκφράσει καμία γνώμη για την παράδοση του Χόλιγουντ που θέλει τους πρωταγωνιστές της βιομηχανίας να παίζουν το ζευγάρι με γυναίκες 10, 20, 30 και πολλές φορές 40 χρόνια νεότερές τους... Ευχαριστούμε Κρόου που μας θύμισες για άλλη μια φορά πως οι γυναίκες πρέπει να περιφρονούνται επειδή κάνουν ακριβώς ότι και οι άνδρες συνάδελφοί τους.»

Μια άλλη blogger, η Εϊμι Γκρέι ανέφερε ως απάντηση στον Ράσελ Κρόου μια έρευνα του 2013 δηλώνοντας τα εξής: «Οι ρόλοι των ενζενί στους οποίους αναφέρεται ο Κρόους είναι οι μόνοι που είναι άμεσα διαθέσιμοι για τις γυναίκες. Αντίθετα, η πλειοψηφία των ανδρών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι ηλικίας 30 (27%) και 40 (31%). Αυτό συμβαίνει γιατί είναι πιο πιθανό να θες να βλέπεις άνδρες πρωταγωνιστές ανάλογα με το πόσο ικανοί είναι να κάνουν σεξ - και όσο πιο μεγάλη γίνεται μια γυναίκα, όπως κάθε παραγωγός θα σου πει, τόσο λιγότερο θέλεις να κάνεις σεξ μαζί της.»

Διαβάστε ακόμη: