Buzz

Το Ρουμάνικο Νέο Κύμα έχασε τον πρωτεργάτη του, Λουσιάν Πιντιλιέ

στα 10

Ο πολυβραβευμένος Ρουμάνος σκηνοθέτης πέθανε την περασμένη Τετάρτη, σε ηλικία 84 ετών.

Το Ρουμάνικο Νέο Κύμα έχασε τον πρωτεργάτη του, Λουσιάν Πιντιλιέ

Σκηνοθέτης του θεάτρου και του σινεμά, ο Λουσιάν Πιντιλιέ πέθανε σε ηλικία 84 ετών την Τετάρτη, σε νοσοκομείο στο Βουκουρέστι όπου είχε εισαχθεί τρεις μέρες πριν σε κρίσιμη κατάσταση.

Πολύ προτού το ρουμάνικο σινεμά καθιερωθεί στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ με σκηνοθέτες όπως ο Κριστιάν Μουντζίου, ο Κρίστι Πούιου και ο Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο Λουσιάν Πιντιλιέ ήταν από τους πρώτους που έστρεψαν την κάμερά του στα κακώς κείμενα της πατρίδας του και τα βλέμματα της Δύσης στο σινεμά της χώρας του.

Γι’ αυτόν τον λόγο και κέρδισε το παρατσούκλι «ο Νονός του Ρουμάνικου Νέου Κύματος».

Διαβάστε ακόμη: Πέθανε η κινηματογραφική Λόις Λέιν, Μάργκο Κίντερ

The Oak 607 «Η Βελανιδιά»

Γεννημένος το 1933, με μια κινηματογραφική καριέρα που διατρέχει πέντε δεκαετίες, από το ντεμπούτο του «Sunday at Six», το 1966, μέχρι το «Niki and Flo» του 2003, ο Πιντιλιέ υπήρξε δύο φορές υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και άλλες δύο φορές για τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Πολλές από τις πρώιμες ταινίες του καυτηρίαζαν τις αρχές της κομμουνιστικής Ρουμανίας, συχνά με κοφτερό χιούμορ, κάτι που είχε ως συνέπεια να συναντήσει έντονα προβλήματα με τη λογοκρισία της χώρας του. Η δεύτερη ταινία του «Reenactment» απαγορεύτηκε έπειτα από προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Νικολάι Τσαουσέσκου, για να γίνει στη συνέχεια δεκτή με ενθουσιασμό στο Φεστιβάλ Καννών όπου προβλήθηκε – θα χρειαζόταν, όμως, να περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια για να μπορέσει να προβληθεί στη χώρα του.

An Unforgettable Summer 607 «Ενα Αξέχαστο Καλοκαίρι»

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν η κυβέρνηση του απαγόρευσε να συνεχίζει να γυρίζει ταινίες, εκείνος μετανάστευσε στη Γαλλία. Θα επέστρεφε για λίγο το 1982, για τα γυρίσματα του «Why Are the Bells Ringing, Mitica?», το οποίο επίσης θα απαγορευόταν από το καθεστώς. Ο Πιντιλιέ θα επέστρεφε πλέον οριστικά στην πατρίδα του το 1989, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, όπου θα ενθάρρυνε και θα ενέπνεε μια νέα γενιά Ρουμάνων δημιουργών, τόσο με τις ίδιες του της ταινίες όσο και με την ανάμειξή του στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας.

Στη Δύση, οι πιο γνωστές από τις ταινίες του είναι εύλογα οι γαλλικές συμπαραγωγές «Η Βελανιδιά» (1992) και «Ενα Αξέχαστο Καλοκαίρι» (1994), το τελευταίο με πρωταγωνίστρια την Κριστίν Σκοτ Τόμας.

Διαβάστε ακόμη