Buzz

«Η Ρόουζ ως πρωταγωνίστρια του "Grindhouse" ήταν το προσωπικό μου "fuck you" στον Χάρβεϊ Γουάινστιν»

στα 10

O Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ γράφει την προσωπική του μαρτυρία για όσα ήξερε για τον Γουάινστιν, όσα μπόρεσε να κάνει κι όσα κατάπιε σιωπηλά - όπως κι ο υπόλοιπος χολιγουντιανός μικρόκοσμος.

«Η Ρόουζ ως πρωταγωνίστρια του "Grindhouse" ήταν το προσωπικό μου "fuck you" στον Χάρβεϊ Γουάινστιν»

Η Ρόουζ ΜακΓκόουαν υπήρξε μια από τις γυναίκες που υπέγραψαν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, που στην περίπτωσή της έφτασε το ποσό των 100.000 δολαρίων, πίσω στο 1997, όταν η ηθοποιός βρέθηκε θύμα του παραγωγού σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Φεστιβάλ του Σάντανς.

Ταυτόχρονα, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια μια γυναίκα που προσπαθούσε να μιλήσει, να προειδοποιήσει τις συναδέλφους της, αλλά και μια ολόκληρη βιομηχανία για ένα έγκλημα που όχι απλά δεν σταματούσε, αλλά γιγαντωνόταν περίπου σε αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τις τελευταίες ημέρες στο Χόλιγουντ.

Διαβάστε περισσότερα: Η Ρόουζ ΜακΓκόουαν κατηγορεί τον Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Rose McGwan Robert Rodriguez 607 1

Μετά το ωστικό κύμα των αποκαλύψεων, δεν μιλά πια δημόσια μόνο η ίδια. Σήμερα, μία ανοιχτή επιστολή του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ (συνεργάτη για χρόνια της Miramax και μετέπειτα της Weinstein Co. σε ταινίες όπως «From Dusk Til Dawn», «Spy Kids», «Grindhouse», «Sin City»), κολλητού του Κουέντιν Ταραντίνο, σκηνοθέτη της στο «Grindhouse» και για κάποια χρόνια συντρόφου της, ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι είχε συμβεί, πόσοι ήξεραν και τι συνέπειες είχαν τα γεγονότα.

Αυτό που ισχυρίζεται ο Ροντρίγκεζ είναι ότι, υπερασπιζόμενος την ΜακΓκουάν, έχασε τη γαλήνη του (την ερωτεύτηκε), την οικογένειά σου (χώρισε την από 16 χρόνια γυναίκα του), την καριέρα του (θεωρεί ότι το Grindhouse τον χαντάκωσε) και διαπραγματεύεται αν άξιζε τον κόπο.

Διαβάστε την επίσημη δήλωσή του:

Η Ρόουζ ΜακΓκουάν είναι μία πολύ γενναία γυναίκα. Υποκλίνομαι στην απόφασή της να αποκαλύψει πλέον την εγκληματική συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινστιν, όπως κι όλες τις υπόλοιπες 50 γυναίκες που αποκάλυψαν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης.

Δεν είχα ποτέ δημοσίως αναφερθεί στο γεγονός που γνώριζα: στο βιασμό της Ρόουζ σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Σάντανς, το 1997. Δεν μπορούσα λόγω της εξωδικαστικής συμφωνίας που είχε υπογράψει. Τώρα όμως που μπορεί κι εκείνη να πει την ιστορία της, θέλω να προσθέσω κι εγώ όσα ήξερα, πότε τα έμαθα και τι έκανα όταν τα έμαθα.

Διαβάστε κι αυτό: Kill Harvey: και η Ντάριλ Χάνα είχε μιλήσει στον Ταραντίνο για τον Χάρβεϊ Γουάινστιν

Rose McGwan Robert Rodriguez 607 5

Γνώρισα τη Ρόουζ στις Κάννες το 2005, σ' ένα πάρτι της amfAR. Ηταν η επόμενη μέρα μετά την πρεμιέρα του «Sin City» στο φεστιβάλ. Ξεκινήσαμε να μιλάμε και κατάλαβα πόσο μεγάλη φαν των φιλμ νουάρ είναι και μου είπε ότι ευχόταν να είχε παίξει στο «Sin City». Οταν τη ρώτησα γιατί δεν ήρθε για ακρόαση, η απάντησή της με παραξένεψε. «Είμαι στη μαύρη λίστα του Χάρβεϊ Γουάινστιν». Αρχικά γέλασα και είπα ότι αυτό είναι αδύνατον. Μετά από επιμονή μου, μού εξομολογήθηκε τι είχε συμβεί 7 χρόνια πριν.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν το σοκ. Αρχισα να λέω «Θεέ μου και γιατί δεν είπες κάτι; Ο κόσμος θα στεκόταν στο πλευρό σου. Θα σε στηρίζαμε. Και που ήταν ο αρραβωνιαστικός σου όταν όλα αυτά συνέβαιναν; Εγώ στη θέση του θα είχα σαπίσει στο ξύλο τον Χάρβεϊ με το που θα μάθαινα!». Και τότε η Ρόουζ μου είπε κάτι ακόμα πιο σοκαριστικό. Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Ακόμα και η γυναίκα δικηγόρος της τής είπε ότι μια γυναίκα που έχει γυρίσει γυμνές σκηνές στο σινεμά δε θα έβρισκε το δίκιο της. Δε θα την πίστευαν οι ένορκοι, δε θα την πίστευε κανένας δικαστής.

Rose McGwan 607

Δείτε κι αυτό: Ο Τζον Ολιβερ έχει κάτι να πει στην Ακαδημία μετά την αποβολή του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Το μόνο που έκανε ήταν να βάλει τον Χάρβεϊ Γουάινστιν να δωρίσει ένα μεγάλο ποσό σε ένα καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών και με τη σειρά της έπρεπε να υπογράψει τη συμφωνία να μην μιλήσει ποτέ για όλα αυτά. Αλλιώς εκείνος μπορούσε να της κάνει μήνυση. Για αυτό δεν έπρεπε ούτε εγώ να πω κάτι, για αυτό κι εκείνη δεν μπορούσε να παίξει σε ταινία μου.

Εξοργισμένος με όλα όσα είχα ακούσει, είπα στη Ρόουζ ότι κανένας Χάρβεϊ δεν μπορεί να μου πει τι θα κάνω με τις δικές μου ταινίες. Επίσης, πρώτον συνεργαζόμουν με την Dimension και τον αδελφό του τον Μπομπ. Δεύτερον, αν ερχόταν ο Χάρβεϊ και μου έλεγε «δεν μπορείς να πάρεις την ΜακΓκουάν» θα του ζητούσα εξηγήσεις και αυτό δε θα ήθελε να το κάνει.

Αρχισα λοιπόν να της λέω ότι ξεκίνησα να γράφω ένα σενάριο με τον Κουέντιν, ένα διπλό feature που θα έχει τη φόρμα των 70s exploitation ταινιών. Και αν εκείνη ήθελε θα της έγραφα τον πρωταγωνιστικό ρόλο - μία bad ass ηρωίδα που έπαιρνε την εκδίκησή της. Και στο πανί και στη ζωή από την Weinstein Company.

Ακόμα και η δικηγόρος τής είπε ότι μια γυναίκα που έχει γυρίσει γυμνές σκηνές στο σινεμά δε θα έβρισκε το δίκιο της. Δε θα την πίστευαν οι ένορκοι, δε θα την πίστευε κανένας δικαστής.»

Rose McGwan Robert Rodriguez 607 2

Οσο της μιλούσα, ο Χάρβεϊ έφτασε στο πάρτι. Τον φώναξα στο τραπέζι μας. Με το που πλησίασε και είδε με ποια καθόμουν, έπεσαν τα μούτρα του κι έγινε λευκός σαν φάντασμα. Του είπα «Χάρβεϊ να σου συστήσω τη Ρόουζ ΜακΓκουάν. Νομίζω ότι είναι καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα και θα την πάρω για την επόμενη ταινία μου». Αυτό που ακολούθησε με έπεισε ότι η Ρόουζ μου είχε πει την αλήθεια. Ενας Γουάινστιν, κατάλευκος, ιδρωμένος, να δίνει παράσταση με υπερβολή και ενθουσιασμό για το πόσο δίκιο έχω και πόσο υπέροχη, καταπληκτική, φανταστική, ταλαντούχα είναι η Ρόουζ. Και αμέσως μετά να τρέχει μακριά...

Kάναμε την ταινία κι ο Χάρβεϊ την έθαψε όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Δεν την υποστήριξε, δεν την διαφήμισε - παρόλο που και το «Grindhouse» και η Ρόουζ πήραν εξαιρετικές κριτικές. Την έθαψε.

Koιτώντας πίσω, αναρωτιέμαι αν θα έκανα ξανά τα ίδια. Αν θα έπαιρνα τις ίδιες αποφάσεις, ξέροντας ότι έτσι κι αλλιώς η ταινία θα πήγαινε κατά διαόλου και κανείς δε δικαιωνόταν. Πάρα πολλοί υποφέραμε από την ταινία και το ταξίδι της κόστισε πολλά περισσότερα από όσα άξιζε. Εμένα μου κόστισε τον γάμο μου, την επί 16 χρόνια γυναίκα μου, τα παιδιά μου, μία μεγάλη δόση της ηρεμίας και της ψυχική μου γαλήνης.

Πέρα από το Χόλιγουντ: H Bjork καταθέτει και τη δική της κακοποίηση από «Δανό σκηνοθέτη»

Rose McGwan Robert Rodriguez 607 3

Για πάρα πολλά χρόνια διαχειριζόμουν την ιδέα αν ήταν ένα μεγάλο λάθος που πήρα θέση σε κάτι που κανείς δεν μου ζήτησε να πάρω θέση. Για πολύ καιρό μού ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να δικαιολογήσω ότι άξιζε τον κόπο μία χαμένη -από την αρχή- υπόθεση που κατέληξε να προκαλέσει περισσότερη ζημιά. Οταν κάποιος σαν τον Χάρβεϊ Γουάινστιν κάνει ό,τι κάνει, η καταστροφή επεκτείνεται πέρα κι από το θύτη και το θύμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες όμως έχω μία νέα διαύγεια. Και περισσότερη ελπίδα. Γιατί ο τροχός κύλησε κι ο Χάρβεϊ επιτέλους έπεσε. Βλέποντας όλες αυτές τις γενναίες γυναίκες να βγαίνουν μπροστά και να λένε τις ιστορίες τους, θεωρώ ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άντρες. Να μιλήσουν κι αυτοί που ήξεραν και κάτι προσπάθησαν να κάνουν για αυτό. Αυτό που θέλω λοιπόν να πω είναι ότι πρέπει να παίρνουμε θέση, ό,τι κι αν έχουμε να χάσουμε, ό,τι κι αν μας κοστίσει, πρέπει να δίνουμε το δίκαιο αγώνα. Ολοι πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να αντιστεκόμαστε.

Το να μιλάμε για αυτό δεν είναι αρκετό. Ακόμα κι αν πιάσουμε κάποιον επ' αυτοφώρο και τον φέρουμε προ των ευθυνών του δεν είναι αρκετό. Αυτό που έμαθα από τις δικές μου εμπειρίες είναι ότι αυτό που μάς λείπει είναι η πρόληψη. Πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά για να το διορθώσουμε αυτό. Από τη στιγμή που ένας Χάρβεϊ Γουάινστιν κάνει ό,τι κάνει, από τη στιγμή που ένας βιαστής κάνει ό,τι κάνει, όλα τα υπόλοιπα, οι συνέπειες, οι ζημιές, οι ουλές είναι βαθιές και παντοτινές. Και τότε είναι αργά. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την παιδεία, από αυστηρότερες τιμωρίες, από μηδενική ανοχή. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η δικαιοσύνη θα είναι αδέκαστη και να απαιτήσουμε μία ευρύτερη κοινωνική αλλαγή ώστε τέτοια φαινόμενα να μην υπάρξουν ποτέ ξανά στο μέλλον...

Διαβάστε περισσότερα: