Buzz

Η ανυπέρβλητη γοητεία της Στεφάν Οντράν

στα 10

Στα 85 της χρόνια πέθανε η εμβληματική Γαλλίδα ηθοποιός και σύζυγος του Κλοντ Σαμπρόλ, που υπήρξε χαρακτηριστική για την ψυχρή γοητεία και το ακαταμάχητο στιλ της, αξέχαστη για τη συνεργασία της με τον Λουίς Μπουνιουέλ και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη «Γιορτή της Μπαμπέτ» του Γκάμπριελ Αξελ.

Η ανυπέρβλητη γοητεία της Στεφάν Οντράν

Θα αρκούσε ότι την αγάπησε παράφορα ο Κλοντ Σαμπρόλ, έζησαν παντρεμένοι 16 χρόνια και έκαναν μαζί 25 ταινίες, δίνοντας νόημα στη γυναίκα ηρωίδα που συνήθως τη λένε Ελέν και από τα ύψη της μπουρζουαζίας βιώνει ή είναι η ίδια υπεύθυνη για την απιστία που αναστατώνει τη ζωή της και οδηγεί νομοτελειακά στο έγκλημα.

Η Στεφάν Οντράν όμως ήταν περισσότερα από την όμορφη, σέξι, ψυχρή σύζυγο στον άτυπο «Hélène Cycle», όπως έμειναν πιο γνωστές οι συνεργασίες της με τον Κλοντ Σαμπρόλ που ξεκίνησαν με το «Les Biches» του 1968 (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου) και συνέχισαν με το «La Femme Infidèle» το 1969, το «Le Boucher» του 1970, το «Juste Avant la Nuit» του 1971 (BAFTA Γυναικείας Ερμηνείας), για να αναφέρουμε μερικές από τις σημαντικότερες, ανάμεσά τους και το «Violette Noziere» του 1978 που της χάρισε και το μοναδικό της Σεζάρ Β' Γυναικείου Ρόλου για το ρόλο της μητέρας της 18χρονης Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Stephane Audran 607 Les Biches

La Femme Infidele 607 La Femme Infidele

Chabrol Audran Με τον Κλοντ Σαμπρόλ το 1970

Le Boucher 607 Le Boucher

Violette Noziere 607 Violette Noziere

Είναι ίσως περισσότεροι όσοι θυμούνται τη Στεφάν Οντράν ως πρωταγωνίστρια στη «Γιορτή της Μπαμπέτ», στην ταινία του Γκάμπριελ Αξελ ή σαν σύζυγο του Ζαν Πιερ Κασέλ στη «Διακριτική Γοητεία της Μπουρζουαζίας» του Λουίς Μπουνιουέλ, και οι δύο ταινίες που κέρδισαν το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το πρώτο το 1987 και το δεύτερο το 1973. Και λίγοι ακόμη που δεν θα την ξεχάσουν ποτέ στο «Coup de Torchon» του Μπερτράν Ταβερνιέ, στο «The Big Red One» του Σάμιουελ Φούλερ ή στην πρώτη ταινία του Ερίκ Ρομέρ, το «Signe du Lion» του 1962.

Babette's Feast 607 Η Γιορτή της Μπαμπέτ

Le Charme Discret ... 607 Η Κρυφή Γοητεία της Μπουρζουαζίας

The Big Red One 607 The Big Red One

Coup de Torchon 607 Coup de Torchon

Γεννημένη στις Βερσαλλίες ως Κολέτ Σουζάν Ζανίν Ντασβίλ, η μετέπειτα Στεφάν Οντράν είδε τον πατέρα της να πεθαίνει σε ηλικία έξι ετών και τη μητέρα της που είχε χάσει το πρώτο της παιδί να της απαγορεύει να γίνει ηθοποιός προκειμένου να διατηρήσει την υγεία της με την οποία είχε εμμονή, επειδή μέχρι και τα 16 της χρόνια η Οντράν είχε προβλήματα με κολικούς του νεφρού. Θα σπούδαζε σε δραματική σχολή, θα ξεκινούσε την καριέρα της δίπλα στον Μορίς Πιαλά (ως ηθοποιό τότε) στο «Jeu de la Nuit» του 1957 και η γνωριμία της με τον Κλοντ Σαμπρόλ θα άλλαζε τα πάντα.

Τρία χρόνια νωρίτερα και ενώ ήταν ακόμη στη σχολή θα παντρευόταν έναν μελλοντικό θρύλο, τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν με τον οποίο χώρισε όταν ο τελευταίος ερωτεύτηκε την Μπριζίτ Μπαρντό στο «Και ο Θεός Επλασε τη Γυναίκα». To 1968 o Ζαν-Λουί Τρεντινιάν είχε δηλώσει ότι ένιωθε ντροπή που έπρεπε να γυρίσει ερωτικές σκηνές με την πρώην γυναίκα του στο «Les Biches», σε σκηνοθεσία του Κλοντ Σαμπρόλ που εκείνη την εποχή ήταν ήδη σύζυγός της.

Les Biches 607 Με τον Ζαν-Λουί Τρεντινιάν στο «Les Biches»

Ηταν όμως η σχέση ζωής με τον Κλοντ Σαμπρόλ που όρισε τη ζωή και την καριέρα της. Είναι ενδεικτική η ιστορία που η ίδια καταγράφει στο βιβλίο της «Une Autre Façon de Vivre» (Ενας άλλος τρόπος να Ζεις), πως όταν χώρισε με τον Κλοντ Σαμπρόλ - αυτό συνέβη το 1971 όταν ο Κλοντ Σαμπρόλ συνδέθηκε με την Ορόρ Παζό, αργότερα Ορόρ Σαμπρόλ, μόνιμη συνεργάτη του που τον παντρεύτηκε και έμεινε μαζί του μέχρι και το θάνατό του - η καριέρα της άρχισε να φθίνει.

Και εκτός από αυτό η ίδια άρχισε να βιώνει ψυχοσωματικά προβλήματα όπως ξαφνικές λιποθυμίες, ελλείψεις μνήμης, ανικανότητα συγκέντρωσης και χρόνια κόπωση. Μετά από πολλές θεραπείες με βιταμίνες, η Οντράν ενστερνίστηκε την κινεζική ιατρική, της οποίας έγινε και φανατική υποστηρίκτρια. Μάλιστα, μπήκε τόσο βαθιά στον κινέζικο τρόπο ζωής που, ενώ υπήρξε μια από τις διάσημες γυναίκες που υπέγραψαν υπέρ της έκτρωσης το 1971, δήλωσε χρόνια αργότερα πως το έχει μετανιώσει.

Stephane Audran Με τον Κλοντ Σαμπρόλ

Le Boucher 607 Με τον Κλοντ Σαμπρόλ και τον Ζαν Γιαν στα γυρίσματα του «Le Boucher»

Ετσι ήταν η Στεφάν Οντράν. Απρόβλεπτη, πληθωρική, άνετη με το γεγονός πως υπήρξε μια μοναδική σταρ, με σπουδαίες συνεργασίες, εμβληματικούς ρόλους, μια σειρά από αξέχαστους ερωτικούς παρτενέρ στην οθόνη, διάσημη εντός και εκτός Γαλλίας (αν και η Αμερική δεν μπόρεσε να γοητευτεί από την ψυχρότητά της το ίδιο με την Ευρώπη), ένα πρότυπο ομορφιάς, στιλ και μαζί απελευθέρωσης, τολμηρής και αποφασιστικής στάσης απέναντι στη ζωή και την τέχνη. Μια γυναίκα που έκανε το σινεμά - αλλά και τον κόσμο - πιο όμορφο, πιο σέξι, πιο νόστιμο μαγειρεύοντας σαν τον ρόλο της στην «Γιορτή της Μπαμπέτ» ένα υπέροχο γεύμα από μερικές από τις πιο αξέχαστες στιγμές του γαλλικού σινεμά.

«Δεν έκανα καριέρα. Δεν το σκέφτηκα ποτέ. Οταν ξεκίνησα, ήθελα απλά να γίνω μια καλή ηθοποιός. Αλλά η φωνή μου ήταν λάθος. Δεν μπορούσα να κινηθώ σωστά. Προσπάθησα να βελτιωθώ κάνοντας μαθήματα. Ημουν τυχερή που γνώρισα τον Κλοντ Σαμπρόλ. Μαζί του κατάλαβα τη ζωή.»