Εφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Φυσσούν με ένδοξο παρελθόν και άδοξο τέλος

BUZZ 05 DEC 2016  /  Μανώλης Κρανάκης

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πέτρος Φυσσούν, άνθρωπος του θεάτρου και του σινεμά, με ένδοξο παρελθόν και άδοξο τέλος.

Από τους πιο χαρακτηριστικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά αλλά και στιβαρός ηθοποιός του θεάτρου, ο Πέτρος Φυσσούν πέθανε στα 84 του χρόνια, μετά από μερικά τελευταία χρόνια που δεν ταίριαζαν στο ένδοξο παρελθόν της καταγωγής του αλλά και των ενεργών χρόνων του.

Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στη Ρωσία (άλλες πηγές αναφέρουν στο Αγρίνιο), γιος πρόσφυγα απο τη Ρωσία που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα μετά τη ρωσική επανάσταση. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961-1965 και στη συνέχεια ομοίως στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976-1978.

Πέτρος Φυσσούν O Πέτρος Φυσσούν στην 5η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη το 1964

Ο Πέτρος Φυσσούν σε σκηνή από την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη το 1964

Πέτρος Φυσσούν O Πέτρος Φυσσούν αποθεώνεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1964

Τιμήθηκε με βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1963 (για το «Αδελφός Αννα» του Γρηγόρη Γρηγορίου) και το 1964 (για την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη), ενώ συμμετείχε μέχρι το τέλος της ζωής του σε περισσότερες από 20 ταινίες.

Ηταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών μιλούσε Αγγλικά, Ρωσικά και Σουηδικά. Αδερφός του, ο επίσης ηθοποιός Κώστας Φυσσούν. Σημειώνεται ότι είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2012 με το συνδυασμό «Κοινωνία» -Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και ο ίδιος ήταν υποψήφιος στη Β' Αθηνών. Το 2013 ο γνωστός ηθοποιός είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με δύσπνοια, όταν λίγο αφότου είχε χάσει την αδερφή του, η σπιτονοικοκυρά του έκανε έξωση. Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, έχασε τη σύζυγο του Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του κωμικού ηθοποιού Κώστα Χατζηχρήστου. Είχαν αποκτήσει μία κόρη την Άννα, η οποία πολλά χρόνια νωρίτερα είχε γίνει μοναχή, παίρνοντας το όνομα Πορφυρία.

Πέτρος Φυσσούν Απονομή του βραβείου Α' Ανδρικού Ρόλου στην τότε 5η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου για την «Προδοσία»

Πέτρος Φυσσούν Με την Ιλια Λιβυκού στο φουαγιέ του Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη το 1964

Φιλμογραφία του Πέτρου Φυσσούν

  • Οι Παράνομοι (1958)
  • Μια λατέρνα, μια ζωή (1958)
  • Οι Υπερήφανοι (1962)
  • Ο Αδελφός Αννα (1963)
  • Οσα Κρύβει η Νύχτα (1963)
  • Προδοσία (1964)
  • Διωγμός (1964)
  • Η Μοίρα του Αθώου (1965)
  • Διχασμός (1965)
  • Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
  • Οι ένοχοι (1967)
  • Αυτή η γη είναι δική μας (1967)
  • Ο Αλύγιστος (1968)
  • Μπροστά στην αγχόνη (1968)
  • Η Οργή του Αδικημένου (1968)
  • Οι Γενναίοι του Βορρά (1970)
  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)
  • Αέρα, αέρα, αέρα (1972)
  • Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
  • Rosmarinus Officinalis (2008)
  • Το Πέταγμα του Κύκνου (2011)

Υπερήφανοι Με την Αλεξάνδρα Λαδικού στο «Οι Υπερήφανοι» του Ανδρέα Λαμπρινού

Προδοσία 607 Σκηνή από την «Προδοσία» του Κώστα Μανουσάκη

Η Μοίρα του Αθώου Με τον Παντελή Ζερβό στο «Η Μοίρα του Αθώου» του Γρηγόρη Γρηγορίου

Πέτρος Φυσσούν Ο Πέτρος Φυσσούν στα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας το 2001 στο 42ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε ακόμη: Οι εμπνευστές της «Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά» αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.