Buzz

Ο Πάτρικ Μακνί θα έχει - όπως και εμείς - για πάντα τους «Avengers»!

στα 10

Πέθανε στα 93 του χρόνια ο Πάτρικ Μακνί, ο εμβληματικός τηλεοπτικός «Avenger» της διάσημης σειράς των 60s που έζησε μια ολόκληρη ζωή δίνοντας έμφαση στο... στιλ!

Ο Πάτρικ Μακνί θα έχει - όπως και εμείς - για πάντα τους «Avengers»!

«Πάντοτε υπήρξα λίγο εκκεντρικός. Λατρεύω να κάνω πράγματα που δεν κάνει κανείς άλλος.»

Γεννημένος από αριστοκρατική οικογένεια στο Μπερκσάιρ της Αγγλίας, ο Πάτρικ Μακνί θα ξεκινούσε την καριέρα του στο θέατρο παίζοντας στο West End τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην Βίβιαν Λι. Μόνο που ο πόλεμος είχε άλλα σχέδια και ο Μακνί κατατάχθηκε στο ναυτικό για να επιστρέψει το 1946, φτιάχνοντας ήδη από την αρχή της καριέρας του ένα βιογραφικό από μικρούς ρόλους σε βρετανικές παραγωγές (στο «Pygmalion» το 1938, το «The Life and Death of Colonel Blimp» το 1943 και στον «Hamlet» του Λόρενς Ολίβιε το 1948), αλλά και στην Αμερική (στο «Α Christmas Carol» του 1951, το «Les Girls» του 1957 και το «The Battle of the River Plate» του 1957), την υπηκοότητα της οποίας θα αποκτούσε το 1959.

Patrick Mcnee 607

Η αυγή των 60s τον βρήκε στο Λονδίνο να δουλεύει για μια σειρά ντοκιμαντέρ για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, το «The Valliant Years», όταν του προτάθηκε να συμμετέχει σε μια νέα τηλεοπτική σειρά με τίτλο «The Avengers», αρχικά στο ρόλο του βοηθού του κεντρικού πρωταγωνιστή Ιαν Χέντρι. Γρήγορα, όμως, ο ρόλος του Τζον Στιντ κέρδισε το κοινό και τις εντυπώσεις και όταν στο τέλος του πρώτου κύκλου της σειράς ο Χέντρι αποχώρησε, ο Μακνί έγινε ο πρωταγωνιστής.

Ηταν χαρακτηριστική η αρνησή του να χρησιμοποιήσει όπλο για τον ηρωά του που παραλίγο να του κοστίσει το ρόλο, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε μια συνέντευξή του το 1997: «Είπα όχι. Δεν θα το κάνω. Βρέθηκα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για πέντε χρόνια και είδα τους περισσότερους από τους φίλους μου να γίνονται κομμάτια. Οταν με ρώτησαν τι θα κρατάω, αν δεν κρατάω όπλο, σκέφτηκα αυθόρμητα και τους απάντησα: "Μια ομπρέλα".»

Ετσι γεννήθηκε ο πράκτορας με το απαράμιλλο στιλ που στοίχειωσε τον Μακνί για όλο το υπόλοιπο της καριέρας του, μεταμορφώνοντας τον σε μια εμβληματική φιγούρα για την ποπ κουλτούρα των 60s αλλά και των δεκαετιών που θα ακολουθούσαν.

Patrick Mcnee 607

Εκτός από τους «Avengers», ο Μακνί εμφανίστηκε στο «A View to a Kill» μαζί με τον Ρότζερ Μουρ, ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του ήταν στο «This is Spinal Tap» του Ρομπ Ράινερ το 1981, ενώ μέσα στα χρόνια συνέχισε να εμφανίζεται ως guest στην τηλεόραση, στο «Hart to Hart», το «Murder, She Wrote», το «The Love Boat», το «Columbo», το «The Twilight Zone» και άλλα.

Τον θρύλο του ως pop icon ήρθαν να επισφραγίσουν και οι εμφανίσεις του σε δύο βίντεο κλιπς, στο «Don't Get me Wrong» των Pretenders και το «Don't Look Back in Anger» των Oasis, συστήνοντας τον στιλάτο πράκτορα με το στρογγυλό καπέλο και την ομπρέλα που στα 93 του χρόνια πέθανε στην Καλιφόρνια στις 25 Ιουνίου του 2015 - έχοντας σβήσει από τη μνήμη του, όπως και όλοι μας, την επανεμφάνισή του στο κινηματογραφικό «Avengers» του 1998.