Buzz

Από το «Εξκάλιμπερ» μέχρι το «Caravaggio», ο Νάιτζελ Τέρι ήταν ένας ηθοποιός που θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς

στα 10

Πέθανε στα 69 του χρόνια, ένας από τους λιγότερο γνωστούς αλλά χαρακτηριστικούς Αγγλους ηθοποιός, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον «Καραβάτζιο» του Ντέρεκ Τζάρμαν και τον Βασιλιά Αρθούρο στο «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν, ζώντας μέχρι και το τέλος της ζωής του μακριά από οποιοδήποτε star system.

Από το «Εξκάλιμπερ» μέχρι το «Caravaggio», ο Νάιτζελ Τέρι ήταν ένας ηθοποιός που θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς

Ο Νάιτζελ Τέρι δεν έγινε ποτέ μεγάλος σταρ, παρόλο που το εξωτερικό του παρουσιαστικό διέθετε όλα τα προσόντα για να απογειώσει την καριέρα του σε κάτι περισσότερο από ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του αγγλικού θεάτρου και δύο ρόλους που θα τον τοποθετούσαν για πάντα στην κινηματογραφική ιστορία.

Μέχρι και σήμερα, που η είδηση του θανάτου του στα 69 του χρόνια από εμφύσημα τον φέρνει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, ο Νάιτζελ Τέρι ήταν περισσότερο γνωστός για τη θεατρική του διαδρομή, για τη μικρή του διαδρομή στο σινεμά - όχι τυχαία κατ' αποκλειστικότητα σε ταινίες εποχής, για τη συνεργασία του με τον Ντέρεκ Τζάρμαν και για τον τελευταίο του ρόλο στο τηλεοπτικό «Blackbeard» το 2006.

Nigel Terry 607 Εξκάλιμπερ (1981)

O Νάιτζελ Τέρι ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα με τα καλύτερα εχέγγυα, παίζοντας δίπλα στον Πίτερ Ο' Τουλ και την Κάθριν Χέπμπονρ στο «The Lion in Winter» του 1968 στο ρόλο του νεαρού πρίγκιπα Τζον, αλλά θα περνούσαν 13 ολόκληρα χρόνια πριν γίνει... βασιλιάς στο «Εξκαλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν στο ρόλο του Βασιλιά Αρθούρου που θεωρείται και ο σημαντικότερος κινηματογραφικός ρόλος της καριέρας του.

Παράλληλα, ξεκίνησε μια μακρόχρονη καριέρα στο θέατρο, παίζοντας κυρίως σε ανεξάρτητες παραστάσεις, σε μεγάλους κλασικούς ρόλους αλλά και σε τολμηρά νέα έργα, περνώντας από το Old Vic του Μπρίστολ μέχρι το National, μετρώντας συνεργασίες με μεγάλους σκηνοθέτες και ηθοποιούς, ακόμη και μια παράσταση του «The Bite of the Night» του Χάουαρντ Μπάρκερ με σκηνοθέτη τον Ντάνι Μπόιλ το 1988.

Nigel Terry 607 Caravaggio (1986)

Η συνάντησή του με τον Ντέρεκ Τζάρμαν ήταν, όμως, καθοριστική, αφού ο Τέρι συμμετείχε σε τέσσερις από τις ταινίες του καταραμένου Βρετανού, ιδανικός πρωταγωνιστής στο «Caravaggio» του 1986, σε μικρότερους αλλά χαρακτηριστικούς ρόλους στα «War Requiem» του 1989 (μαζί με τον Λόρενς Ολίβιε στην τελευταία εμφάνιση της ζωής του ως ηθοποιός), «Edward II» του 1991 και συγκινητικός αφηγητής μαζί με την Τίλντα Σουίντον και τον ίδιο τον Ντέρεκ Τζάρμαν στο «Blue» του 1993.

Ο τελευταίος του μεγάλος ρόλος στο σινεμά ήταν στην «Τροία» του Πολ Βερχόφεν το 2004 - σε ένα κύκλο μυθολογικών ηρώων που έκλεισε με τον Αρχεπτόλεμο, ενώ συμμετείχε στη μίνι - σειρά «Blackbeard» του 2006.

Nigel Terry 607

O Νάιτζελ Τέρι ήταν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στο Μπρίστολ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν μεγάλωνε ήθελε να γίνει ζωγράφος και το τέλος της ζωής του τον βρήκε στα 69 του χρόνια απομονωμένο σε μια φάρμα στην Κορνουάλη όπου είχε μετακομίσει από το Λονδίνο το 1993. Δεν έγινε ποτέ σταρ, από θέλησή του.


Διαβάστε ακόμη: